Βίτσας: Με την ίδια ηγεσία και το 2018 οι Ένοπλες Δυνάμεις

Βίτσας: Με την ίδια ηγεσία και το 2018 οι Ένοπλες Δυνάμεις

Δεν θα υπάρξουν αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων το 2018, δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» στο Kontra, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.


 Τα 85 F-16 θα αναβαθμισθούν, τα υπόλοιπα 38 θα πουληθούν


«Κρίσεις θα γίνουν, είναι δεδομένο, αλλά η κατεύθυνση που έχουμε δώσει είναι ότι το 2018 οι Αρχηγοί θα παραμείνουν οι ίδιοι.
Έχουμε ζητήσει από τους Αρχηγούς να προετοιμαστούν για τις κρίσεις, αλλά επειδή κάναμε κάποιες τομές το 2017, και έχουνε πάει πάρα πολύ καλά αυτές οι τομές, θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους».
Κατόπιν αυτού, παραμένουν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος συμπληρώνει τρία χρόνια στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης και ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου.


1,1 δισ. ευρώ το κόστος της αναβάθμισης των F-16

Ρωτήθηκε επίσης ο κ. Δημ. Βίτσας, ο οποίος είναι μεν χαμηλών τόνων, αλλά έχει σημαντικό έργο στο κρίσιμο για την άμυνα και την υπεράσπιση των ελληνικών συνόρων πόστο, σε ποιο σημείο βρίσκεται το θέμα της αναβάθμισης των F-16. Κατ’ αρχάς, αποκάλυψε ότι από τα 123 F-16 μόνο τα 85 θα αναβαθμισθούν, με τη δαπάνη να φθάνει στο 1,1 δισ. ευρώ, και τα υπόλοιπα 38 θα πουληθούν.

Μας είπε συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας:
– Βρισκόμαστε στην οριστικοποίηση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Η συμφωνία, κατά πάσα πιθανότητα, θα αφορά την αναβάθμιση 85 μαχητικών αεροπλάνων. Έχουμε ορίσει με έναν τρόπο το ποσό της αναβάθμισης, αυτό που μπορεί να εκταμιευθεί. Έχουμε πει ότι αυτό που μπορούμε να πληρώσουμε είναι 1,1 δισ. ευρώ. Ο κ. Τραμπ είχε πει 2 δισ. περίπου για τα 123 μαχητικά. Το κάθε είδος, π.χ. το Peace Xenia I, το Peace Xenia ΙΙ, έχει μια διαφορά στο να αναβαθμισθεί. Σε αυτό το οποίο εμείς θέλουμε τα 85 είναι πολύ πιο κοντά.

// Σε τι χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθεί η αναβάθμιση;
– Μιλώντας από σήμερα, θα ολοκληρωθεί σε οκτώ χρόνια.
// Αυτό το πρόγραμμα καλύπτει την ανάγκη αντιμετώπισης των τουρκικών εξοπλισμών, οι οποίοι, θα λέγαμε, είναι θηριώδεις;
– Η αποτρεπτική μας στρατηγική έχει να κάνει περισσότερο με τα σχέδια, και εκεί εντάσσονται και οι εξοπλισμοί. Εγώ μπορώ να σας διαβεβαιώσω το εξής, κατ’ ελάχιστον για 5 χρόνια. Με αυτή την αναβάθμιση θα έχουμε πλήρη κυριαρχία σε επίπεδο Αεροπορίας στο Αιγαίο. Βεβαίως, υπάρχουν εξελίξεις στους εξοπλισμούς, στα όπλα κ.λπ.

Δείτε ολόκληρη η συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Δημήτρη Βίτσα  στον Μάκη Κουρή και τον Σπύρο Γκουτζάνη στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» στο Kontra 

 


Σχολιάστε εδώ