Το χρονικό του προαναγγελθέντος θανάτου του Mega

Το χρονικό του προαναγγελθέντος θανάτου του Mega

  • Οι προσχηματικές διαδικασίες του 106Β και τα σενάρια για τη σωτηρία του

 «Σκοτεινή η επόμενη ημέρα του Mega», αυτός ήταν ο τίτλος των «Τυπολογιών» στην έντυπη έκδοση του «Π» την Κυριακή 27 Αυγούστου 2017. Και γράφαμε πως «δεν είναι σαφές αν τo Mega θα διεκδικήσει μία από τις επτά άδειες, που θα του επιτρέψει να συνεχίσει να εκπέμπει και να ανακτήσει τις δυνάμεις του». Και συνεχίζαμε σημειώνοντας ότι «στην περίπτωση που η εταιρεία οδηγηθεί σε ειδική εκκαθάριση, σύμφωνα με τον νόμο χάνει το δικαίωμα να διεκδικήσει μία από τις άδειες». Δυστυχώς, αυτό που διαφαινόταν από τους χειρισμούς του περασμένου καλοκαιριού, με τον διορισμό ΔΣ με ειδίκευση στην εκκαθάριση επιχειρήσεων, επιβεβαιώθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2018, όταν η Τηλέτυπος ΑΕ δεν συμμετείχε στον διαγωνισμό.

Διοχετεύτηκαν διάφορες δικαιολογίες, όπως, για παράδειγμα, πως υπήρχε η ένδειξη πως θα ήταν οκτώ οι ενδιαφερόμενοι για τις άδειες, οπότε θα ακολουθούσε πλειστηριασμός και θα εκτροχιαζόταν το business plan, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε από τη χαμηλή προσέλευση υποψηφίων. Το δεύτερο επιχείρημα ήταν πως το ΕΣΡ δεν απάντησε στα ερωτήματα που έθεσε το Mega ως προς τη λειτουργία του καναλιού, ενώ δεν είχε καταθέσει αίτηση για άδεια η Τηλέτυπος και θα όδευε προς το 106Β του Πτωχευτικού Δικαίου και μια άλλη εταιρεία θα ήταν κάτοχος της άδειας. Το ΕΣΡ δεν μπορούσε, εκτός των άλλων, να δώσει επιχειρηματικές συμβουλές, καθώς ήταν εκτός της δικαιοδοσίας του. Το πρόβλημα ή το πρόσχημα ήταν η αρχική θεωρία για την προσφυγή στο 106Β, που υποβλήθηκε από τις τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους εμφανίζονται να έχουν άγνοια επί της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας και να μην έχουν διαβάσει τον ν. 439/2015.

Η απόφαση για τη μη συμμετοχή ελήφθη το μεσημέρι της Τετάρτης 10 Ιανουαρίου και αφού έγινε γνωστή η απόφαση του ΣτΕ, που επέτρεπε τη συνέχιση του διαγωνισμού. Το «μαύρο» στο σήμα του Mega είναι πιο πιθανό από ποτέ, καθώς στις 27 Φεβρουαρίου λήγει το τρίμηνο διάστημα από τη μέρα της προκήρυξης (27 Νοεμβρίου 2017) που έδινε ο νόμος τη δυνατότητα σε ένα κανάλι να εκπέμπει χωρίς να συμμετέχει στον διαγωνισμό του ΕΣΡ.

Υπάρχει η δυνατότητα να συνεχίσει να λειτουργεί το Mega, εφόσον το θελήσουν οι μέτοχοι:

  1. Ενδεχομένως να πάρει πρωτοβουλία ο τρίτος μέτοχος, η Elenovo, και να διεκδικήσει με δημόσια προσφορά τις μετοχές της Τηλέτυπος, απευθυνόμενη ταυτόχρονα και στις τράπεζες για μια νέα ή αντίστοιχη συμφωνία.
  2. Ο νόμος προβλέπει πως η άδεια που δεν έχει διατεθεί μπορεί να προκηρυχθεί από το ΕΣΡ, εφόσον κατατεθεί σχετικό αίτημα και εκδηλωθεί έμπρακτο ενδιαφέρον με εγγυητική επιστολή των 3,5 εκατ. ευρώ. Το διάστημα αυτό είναι μεγάλο καθώς φτάνει μέχρι την προκήρυξη των θεματικών αδειών. Αν η αίτηση γίνει άμεσα, τότε με ασφαλιστικά μέτρα το Mega μπορεί να σωθεί, όμως πρέπει να το θέλουν οι μέτοχοι.
  3. Υπάρχουν οι θεματικές άδειες, που θα προκηρυχθούν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των αδειών γενικού περιεχομένου. Η Τηλέτυπος, αν δεν πτωχεύσει στο μεσοδιάστημα, μπορεί να καταθέσει αίτηση. Θα έχει χάσει όμως κάποιους μήνες που δεν θα εκπέμπει τηλεοπτικό σήμα και θα έχει υποστεί σοβαρή ζημία.

Ο άλλος δρόμος είναι αυτός της πτώχευσης και των ευθυνών των τραπεζών, καθώς τα δάνεια της Τηλέτυπος εξυπηρετούνται. Και όποιος έχει υπολογίσει πως θα προβεί σε πλειστηριασμό της πολύτιμης ταινιοθήκης του Mega, με απλήρωτους εργαζόμενους, πάλι ενδεχομένως θα χάσει.


Σχολιάστε εδώ