Στο 3% πουλάνε δάνεια σε funds οι τράπεζες
Δίνουν 3 ευρώ για κάθε 100 ευρώ!
Στο 1,5% με 3% έχει διαμορφωθεί στην αγορά η τιμή πώλησης σε funds δανείων που αυτήν τη στιγμή δεν εξυπηρετούνται. Δίνουν, δηλαδή, 3 ευρώ για κάθε 100 ευρώ του δανείου. Την αρχή έκανε η Eurobank, η οποία… πέτυχε να πουλήσει σε αυτή την τιμή πακέτο μη εξυπηρετούμενων δανείων ονομαστικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ και συνολικής αξίας, μαζί με τους τόκους, 2,5 δισ. ευρώ, στην Intrum έναντι 45 εκατ. ευρώ! Φυσικά, τα funds θα επιδιώξουν να πάρουν πολλαπλάσια, εκβιάζοντας με κάθε τρόπο τον δανειολήπτη.
Ήδη, για 45 εκατ. ευρώ πούλησε η Eurobank δάνεια 1,5 δισ., που μαζί με τους τόκους είναι 2,5 δισ. ευρώ
Να επισημάνουμε ότι οι τιμές που προσφέρουν τα funds είναι μεταξύ 1,5% και 3% της ονομαστικής αξίας και αφορούν κυρίως δάνεια που δεν έχουν εξασφαλίσεις. Αντίθετα, για δάνεια που έχουν εξασφαλίσεις, όπως μικρά επιχειρηματικά δάνεια, οι τιμές πώλησης θα είναι από 15% μέχρι 20%.
Δάνεια ύψους 1,3 δισ. ευρώ πούλησε λίγο πριν από το τέλος του 2017 η Τράπεζα Αττικής στην εταιρεία Aldridge. Εξάλλου, η Alpha Bank πρόκειται να πουλήσει πακέτο μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 2,5 δισ. ευρώ, με την επωνυμία «Venus». Επίσης, μέσα στον Γενάρη η Τράπεζα Πειραιώς θα πουλήσει ανάλογο πακέτο δανείων, αξίας 1,5 δισ. ευρώ («Arctos»), θα ακολουθήσει δε πακέτο δανείων με εξασφαλίσεις («Amoeba»), το οποίο περιλαμβάνει δάνεια 110 μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
Ανάβουν μεγάλες φωτιές…
Πριν δημιουργηθούν ακραίες καταστάσεις από απόλυτα δικαιολογημένες αντιδράσεις δανειοληπτών, από τη στιγμή που οι τράπεζες πουλάνε τα δάνειά τους σε εξευτελιστικές τιμές, κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί (τι άλλο είναι όταν το πουλάνε στο 1,5% με 3%;), γιατί δεν κάνουν το αυτονόητο, να καλέσουν κάθε δανειολήπτη και να του προτείνουν να πληρώσει – αγοράσει το δάνειό του στην τιμή που το δίνουν στα funds;
Πέραν των ποινικών ευθυνών που ενδεχομένως θα έχουν οι διοικήσεις των τραπεζών, για το ότι παραβιάζουν τους κανόνες της καλής πίστης, από τη στιγμή που θα πάει το funds να κατασχέσει το σπίτι ή ό,τι ακίνητο και κινητό διαθέτει ο δανειολήπτης, θα έχουμε… πόλεμο! Και αυτό δεν είναι υπερβολή.
Μυρίστηκαν… ψοφίμι και ήδη δέκα κοράκια-funds πήραν άδεια… διαχείρισης
Άλλωστε, αν δεν προηγηθεί πρόταση στον δανειολήπτη να αγοράσει το δάνειό του στην τιμή που πωλείται στα κοράκια-funds, σύμφωνα με έγκυρους νομικούς, τίθεται θέμα «καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος», όπως είχε επισημάνει το «ΠΑΡΟΝ» στην πρώτη σελίδα του στο φύλλο της 15ης Οκτωβρίου 2017, με τίτλο: «Άκυρες θα κρίνει το Δικαστήριο τις πωλήσεις δανείων σε funds» και υπότιτλο: «Αν δεν έχει ερωτηθεί ο δανειολήπτης αν θέλει να αγοράσει το δάνειό του στην τιμή που το πουλάει η τράπεζα».
Και εκείνο το κείμενο και τα νομικά επιχειρήματα που παραθέταμε δεν επιχείρησε καμία τράπεζα να τα αμφισβητήσει.
Δάνεια 5,5 δισ. ευρώ θα πουληθούν μέχρι τον Φεβρουάριο!
Σε εκτέλεση των… διαταγών των δανειστών-«θεσμών», μέχρι τον Φεβρουάριο η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank θα πρέπει να πουλήσουν δάνεια συνολικού ύψους 5,5 δισ. ευρώ. Επίσης, μέχρι τα τέλη του τρίτου τριμήνου θα πρέπει η Εθνική Τράπεζα να έχει πουλήσει δάνεια ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Και δεν σταματάνε εδώ τα… αφεντικά. Η διαταγή είναι, στο πλαίσιο της μείωσης των «κόκκινων» δανείων, έως τα τέλη του 2019 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες να έχουν πουλήσει δάνεια ύψους 11,5 δισ. ευρώ!
Στο μεταξύ, εν όψει αυτού του μεγάλου ξεπουλήματος, σε τιμές «ό,τι έχετε ευχαρίστηση», προσγειώθηκε στην Ελλάδα… σμήνος κορακιών- funds. Και ήδη 10 από αυτά κατάφεραν και πήραν από την Τράπεζα της Ελλάδος άδειες διαχείρισης.
Στο «κόκκινο» το 45,1% των δανείων των νοικοκυριών!
Στο μεταξύ, τα συνολικά «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών έχουν φτάσει στα 93 δισ. ευρώ, από τα οποία το 45,1% (δηλαδή, τα μισά περίπου) είναι μη εξυπηρετούμενα! Από τα 93 δισ. ευρώ τα 26,7 δισ. ευρώ είναι καταναλωτικά, από τα οποία το 54% είναι «κόκκινα», και τα υπόλοιπα 66,3 δισ. είναι στεγαστικά, από τα οποία το 41,5% είναι στο κόκκινο!