Γιατί πιέζει η Αμερική για «λύση» τώρα στο Σκοπιανό

Γιατί πιέζει η Αμερική για «λύση» τώρα στο Σκοπιανό

Yπό την ασφυκτική πίεση των Αμερικανών η κυβέρνηση οδηγείται σε εσπευσμένες κινήσεις και διαπραγματεύσεις για να κλείσει το θέμα των Σκοπίων ώστε να ενταχθούν πρωτίστως στο ΝΑΤΟ αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, επείγονται να κλείσουν άμεσα το θέμα των Σκοπίων για δύο κυρίως λόγους:

– Να ανακόψουν την επέλαση και επιρροή του Ταγίπ Ερντογάν και προς τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

– Να αποκόψουν οποιαδήποτε πιθανότητα για ενδεχόμενα πατήματα της Ρωσίας του Πούτιν στα Νότια Βαλκάνια αλλά και να εκμηδενίσουν οποιαδήποτε επιρροή τους στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Το επόμενο δεκαήμερο είναι καθοριστικό για την πορεία της διαπραγμάτευσης γύρω από την ονοματολογία των Σκοπίων. Μετά τη συνάντηση, υπό συνθήκες μυστικότητας, του Νίκου Κοτζιά με τον σκοπιανό ομόλογό του Νικόλα Δημητρόφ στη Θεσσαλονίκη, συναντιούνται στη Νέα Υόρκη οι διαπραγματευτές των δύο χωρών, Αδαμάντιος Βασιλάκης και Βάσκο Ναουμόφσκι, με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Από τη συνάντηση θα φανεί αν υπάρχουν επόμενα βήματα και ποια ακριβώς θα είναι αυτά. Την ίδια μέρα φτάνει στα Σκόπια και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα συναντηθεί με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας. Αν υπάρξει έστω και μια πρώτη ουσιαστική προσέγγιση των δύο πλευρών τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός στις 23 Ιανουαρίου.

Σημειώνεται ότι στα περίπου 25 χρόνια διαπραγματεύσεων έχουν ακουστεί και έχουν συζητηθεί μια σειρά από ονόματα, χωρίς όμως να υπάρξει προσέγγιση, μεταξύ των οποίων ήταν τα: «Νέα Μακεδονία» (Nova Makedonija), «Άνω Μακεδονία» (Gorna Makedonija), «Μακεδονία του Βαρδάρη» (Vardarska Makedonija), «Σλαβομακεδονία», «Δημοκρατία της Μακεδονίας»-Σκόπια, Συνταγματική Δημοκρατία της «Μακεδονίας», Λαϊκή Δημοκρατία της «Μακεδονίας», Ανεξάρτητη Δημοκρατία της «Μακεδονίας», Νέα Δημοκρατία της «Μακεδονίας», Δημοκρατία της Άνω «Μακεδονίας» κ.ά.


Σχολιάστε εδώ