Τόμας Βίζερ: Ελάφρυνση χρέους αλλά με επιπλέον όρους

Τόμας Βίζερ: Ελάφρυνση χρέους αλλά με επιπλέον όρους

Άκρως αποκαλυπτικός ο Τόμας Βίζερ σε συνεντευξή του στη “Κ”, όσον αφορά την Ελληνική κρίση αλλά και για την πιθανή συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους μετά τον Αύγουστο του 2018 όπου θα οδηγήσει σε επιπλέον υποχρεώσεις της Αθήνας έναντι των δανειστών –κι όχι σε καθαρή έξοδο όπως ελπίζει η ελληνική πλευρά την θέση του επικεφαλής του EuroWorkingGroup.


 Τα αίτια της ελληνικής κρίσης δεν είναι δημοσιονομικά, αλλά σχετίζονται με τα προβλήματα διοίκησης της χώρας


Όπως λέει– ακόμα δεν έχει συζητηθεί ποια θα είναι η σχέση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών από τον Αύγουστο που το πρόγραμμα τελειώνει, ο κ. Βίζερ σημειώνει ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις συμφωνίες των δύο πλευρών για τη μείωση του χρέους.

Μια συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους μετά τον Αύγουστο του 2018 θα οδηγήσει σε επιπλέον υποχρεώσεις της Αθήνας έναντι των δανειστών –κι όχι σε καθαρή έξοδο όπως ελπίζει η ελληνική πλευρά.

«Εάν υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους μετά το τέλος του προγράμματος, τότε λογικό είναι να επιτευχθεί κάποια περαιτέρω συμφωνία», λέει χαρακτηριστικά υπενθυμίζοντας ότι οι χώρες που έχουν περάσει από μνημόνια έχουν διαφορετική σχέση με τους εταίρους.


 Hμασταν απροετοίμαστοι για την κρίση


Σύμφωνα με τους κανόνες οι οποίοι εφαρμόζονται στην Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κύπρο –σύντομα και στην Ελλάδα–, η χώρα θα είναι κάτω από μια ενισχυμένη εποπτεία μέχρις ότου το 75% των δανείων επιστραφεί – κάτι που τοποθετείται χρονικά με τα σημερινά δεδομένα γύρω στο 2060!

Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα –που παραμένει άλυτο παρά τα οκτώ χρόνια προγραμμάτων προσαρμογής– είναι, όπως λέει ο κ. Βίζερ, ότι οι ξένες επενδύσεις δεν είναι ευπρόσδεκτες στην Ελλάδα όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες. «Μόλις πρόσφατα η Ελλάδα έπαψε να αποτελεί τεράστιο ρίσκο για επενδύσεις καθώς τα τελευταία χρόνια κανένας λογικός επενδυτής δεν θα επένδυε», λέει χαρακτηριστικά.

Για τον κ. Βίζερ ένας βασικός λόγος που οι επενδυτές διστάζουν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα είναι το δικαστικό σύστημα. «Πόσο βέβαιος μπορεί να είναι ένας επενδυτής ότι θα έχει μία δίκαιη και γρήγορη δίκη αν προκύψει κάποιο θέμα; Βλέπουμε τεράστιες διαφορές στα επίπεδα επενδύσεων σε χώρες όπου υπάρχει γρήγορη και προβλέψιμη νομική διαδικασία έναντι άλλων όπου υπάρχει πιο αργή και λιγότερο προβλέψιμη διαδικασία», προσθέτει κάνοντας σαφές ότι εάν η χώρα θέλει να προσελκύσει νέες επενδύσεις, ώστε να αναπτυχθεί με γοργούς ρυθμούς, απαιτείται να επιταχύνει τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

…………………

Tα δύο μυστικά σχέδια για Grexit

Από τον Ιανουάριο του 2012 «υπήρχε έντονη αίσθηση ότι ο κίνδυνος ήταν πολύ μεγάλος, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει από το ευρώ και όλοι ήθελαν να είναι προετοιμασμένοι για αυτό το ενδεχόμενο», θυμάται ο κ. Βίζερ. Ο λόγος ήταν ότι «είχαν ήδη περάσει μερικά χρόνια που η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές ήταν πολύ περιορισμένη». Μαζί με τον Γέργκ Ασμουσεν της ΕΚΤ, τον Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ και τον Μάρκο Μπούτι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ανατίθεται από τα κράτη-μέλη υπό απόλυτη μυστικότητα η σύνταξη του «σχέδιου Ζ».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στο www.kathimerini.gr

Φωτο: www.kathimerini.gr


Σχολιάστε εδώ