Περιστέρα: Περιμένω την κάθαρση!

Περιστέρα: Περιμένω την κάθαρση!

Πολλά τα ερωτήματα για την ξαφνική παρέμβαση της συντρόφου του πρωθυπουργού


Δεν είναι σύνηθες
φαινόμενο στη χώρα μας η σύζυγος ενός εν ενεργεία πρωθυπουργού να παρεμβαίνει ευθέως και κατ’ απόλυτο τρόπο στις πολιτικές εξελίξεις. Η τελευταία φορά χάνεται στα… βάθη των αρχών της δεκαετίας του ’90 και ακούει στο όνομα Μαρίκα Μητσοτάκη, οι παρεμβάσεις της οποίας έχουν μείνει παροιμιώδεις. Έκτοτε κενό. Δάφνη Σημίτη, Νατάσα Καραμανλή, Άντα Παπανδρέου, Γεωργία Σαμαρά ήταν… σχεδόν άφαντες! Ως εκ τούτου, ήταν εκ προοιμίου αναμενόμενο η μακροσκελής συνέντευξη («Εφημερίδα των Συντακτών») της συντρόφου του Αλ. Τσίπρα να προκαλέσει μεγάλες και ποικίλες αντιδράσεις. Πόσω μάλλον, από τη στιγμή που με τα όσα είπε μπήκε στον πυρήνα της πολιτικής και άγγιξε ζητήματα μείζονος σημασίας.


 Προάγγελος ενεργού συμμετοχής της στην πολιτική η συνέντευξή της;


Τα ερωτήματα πολλά: Για ποιον λόγο η κ. Μπέτυ Μπαζιάνα, που μέχρι πρότινος απέφευγε τα Μέσα Ενημέρωσης όπως ο διάβολος το λιβάνι, αποφάσισε να περάσει ε­ντελώς απέναντι; Και γιατί επέλεξε να το κάνει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή; Εντάσσεται στα επικοινωνιακά σχέδια που εκπονούνται στο Μέγαρο Μαξίμου με σκοπό να αμβλυνθεί η αρνητική εικόνα που υπάρχει στους πολίτες για την κυβέρνηση; Είναι, άραγε, τόσο άσχημα τα πράγματα που χρειάστηκε να επιστρατευτεί η σύντροφος του πρωθυπουργού για να βοηθήσει, παρά το γεγονός ότι -λόγω της απόστασης που τηρούσε μέχρι πρότινος- δεν συγκαταλέγεται στα πρόσωπα που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της δημοφιλίας; Εκτός κι αν υπάρχουν άλλοι λόγοι που η κ. Μπαζιάνα αποφάσισε να έχει λόγο στα δημόσια πράγματα. Όσο κι αν ένα τέτοιο ενδεχόμενο φαντάζει εξαιρετικά απίθανο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν (υποθέτουν) ότι η μακροσκελής συνέντευξή της αποτελεί το προανάκρουσμα για την είσοδό της στον πολιτικό στίβο. Με αρχή τις επόμενες εθνικές εκλογές…

Στη συνέντευξή της η σύντροφος του πρωθυπουργού επιδόθηκε σε μια προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης και απενοχοποίησης της κυβέρνησης για σειρά αποφάσεων που έλαβε στη διάρκεια της θητείας της. Με… συνέπεια να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και σφοδρές επικρίσεις από τα παραδοσιακά Μέσα Ενημέρωσης αλλά κυρίως από τα social media. Αποτιμώντας την ως τώρα πορεία του Αλ. Τσίπρα, ανέφερε ότι δεν δέχεται τις κατηγορίες περί προδοσίας και εξαπάτησης, υποστήριξε δε ότι «δεν είχε άλλα στο μυαλό του και άλλα έκανε, δεν είπε ψέματα, δεν οπισθοχώρησε». Λησμονώντας (σκόπιμα προφανώς…) ότι πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 είχε δεσμευτεί έναντι του ελληνικού λαού ότι θα σκίσει τα Μνημόνια, θα επαναφέρει την 13η και 14η σύνταξη, θα μειώσει τους φόρους και τον ΕΝΦΙΑ, δεν θα βάλει αυξημένο ΦΠΑ στα νησιά κ.λπ. Τίποτα από τα παραπάνω δεν τήρησε, αλλά πολύ περισσότερο έκανε τα ίδια, αν όχι χειρότερα από τους προηγούμενους.


 Eπιδόθηκε σε μια προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης και απενοχοποίησης της κυβέρνησης για σειρά αποφάσεων που έλαβε στη διάρκεια της θητείας της


Όσον αφορά το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015, η κ. Μπαζιάνα είπε ότι ο κ. Τσίπρας έκανε ό,τι θα έκανε κάθε δημοκράτης αριστερός πολιτικός, ζήτησε τη γνώμη του λαού. Δεν εξήγησε όμως για ποιον λόγο το «όχι» του ελληνικού λαού έγινε «ναι» λίγες ημέρες αργότερα. Η σύντροφος του πρωθυπουργού έκανε ένα βήμα παραπάνω, υπερασπιζόμενη τη συμφωνία με τους δανειστές, που έφερε ένα νέο, τρίτο κατά σειρά, επώδυνο και επαίσχυντο Μνημόνιο. «Έκανε έναν συμβιβασμό, όχι όμως ταπεινωτικό», ισχυρίστηκε. «Έναν συμβιβασμό που πίστευε ότι έχει προοπτική. Να οδηγήσει στο τέλος της ηγεμονίας των ισχυρών, στο τέλος της παράλογης λιτότητας».

Σκωπτικά όσο και ειρωνικά σχόλια πυροδότησε η αποστροφή της «κάθε 5η Ιουλίου κλαίω από νεύρα, από οργή, πώς είναι δυνατόν να υποτιμήθηκε τόσο η γνώμη ενός λαού από τους ισχυρούς δυνάστες του».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της η κ. Μπαζιάνα υπεραμύνθηκε της ηθικής και της εντιμότητας των κυβερνητικών στελεχών: «Ποιος από την κυβέρνηση επωφελήθηκε προσωπικά; Ποιος απέκτησε χρήματα στην πλάτη του ελληνικού λαού; Αν ξέρετε κάποιον να μου το πείτε. Πρώτη εγώ θα βγω στους δρόμους και θα διαμαρτυρηθώ». Με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο τάχθηκε υπέρ των… μαζικών εκκαθαρίσεων σε όλους τους φορείς του κράτους. Είπε συγκεκριμένα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την κυβέρνηση αλλά δεν πήρε την εξουσία. Γιατί εξουσία δεν είναι ο υπουργός, αλλά ο μηχανισμός. Υπάρχουν άνθρωποι σε θέσεις-κλειδιά που εξυπηρετούν το παλιό διεφθαρμένο σύστημα. Και περιμένω την κάθαρση».

[Φωτο: www.efsyn.gr – Αντρέα Μπονέτι]


Σχολιάστε εδώ