Ντιμιτρόφ: Ο όρος «Μακεδονία» δεν ανήκει ούτε στην Ελλάδα

Ντιμιτρόφ: Ο όρος «Μακεδονία» δεν ανήκει ούτε στην Ελλάδα

Ο Ελληνικός τύπος φωνάζει! Οι γείτονες δεν έχουν διάθεση αποδοχής της ιστορίας…

Ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων σε συνέντευξή του στο TV21 (παραθέτουμε το βίντεο), δείχνει να μην σέβεται την ιστορία της περιοχής. Προσπαθώντας να “αλιεύσει” ένα κομμάτι από την αρχαία Ελληνική ιστορία για λογαριασμό του νεοσύστατου κράτους των Σκοπίων. Η προσπάθεια αυτή δεν είναι καινούρια. Υπάρχει, όμως, ένα στοιχείο που εμφανίζεται στη σκακιέρα των συνομιλιών και βρίσκετε στην αποστροφή: «Η γεωγραφική περιοχή (Μακεδονία) είναι μεγάλη και έχει ΤΡΕΙΣ χώρες». Σαφώς όχι νέο χαρτί, του Νίκολα Ντιμιτρόφ, να εμπλέξει και άλλες χώρες στο “παιχνίδι” του ονόματος. Αλλά ένα πολύ επικίνδυνο χαρτί που κινείται στα όρια… της διπλωματίας. Όλα δείχνουν πως τα διπλωματικά χαρτιά στη φαρέτρα του έχουν τελειώσει και πως αντιμετωπίζει τεράστια πίεση στο εσωτερικό της χώρας του. Ειδικά στην περίπτωση που η όποια τελική συμφωνία δεν θα παρουσιάζει τους πολίτες των Σκοπίων ως συν-απόγονους του Μ. Αλεξάνδρου… οι εξελίξεις στη γείτονα χώρα ίσως να είναι καταιγιστικές.

Διάβάστε μέρος του σημερινού τύπου


real.gr

«Βόμβα» του ΥΠΕΞ των Σκοπίων

Σύμφωνα με τ0 real.gr, «φάνηκε να μην υπάρχει καμία διάθεση από τη γειτονική να κάνει υποχωρήσεις στη διεκδίκηση του όρου “Μακεδονία”».


tovima.gr

Την αρχή της μη αποκλειστικότητας.. στο τραπέζι

Ένα -όχι και τόσο νέο- χαρτί πάνω στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για την ονομασία της πΓΔΜ βάζουν τα Σκόπια, σε συνέντευξή του υπουργού Εξωτερικών της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, γράφει το tovima.gr. Ο οποίος τόνισε πως ο όρος «Μακεδονία» δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της Ελλάδας, καθώς πρόκειται για μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή…


newpost.gr

Η γεωγραφική περιοχή (Μακεδονία) είναι μεγάλη και έχει τρεις χώρες.

Λίγα 24ωρα πριν (την συνεντευξη στο TV21) είχε δηλώσει πως η Μακεδονία δεν μπορεί να είναι ελληνική μόνο επειδή δεν είναι και η Μακεδονία δεν μπορεί να είναι δική μας μόνο επειδή δεν είναι, η γεωγραφική περιοχή είναι μεγάλη και έχει τρεις χώρες.


liberal.gr

Επανέφερε όσα είχε συμπεριλάβει στην πρότασή του το 2005

Οπως αναφέρει και το liberal.gr, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό TV21 επανέφερε όσα είχε συμπεριλάβει στην πρότασή του το 2005 ο Μάθιου Νίμιτς σχετικά με το ότι θα πρέπει να συμφωνηθεί -και για την πλευρά της Ελλάδας- κάποιος προσδιορισμός (π.χ. «Ελληνική Μακεδονία») ώστε να μην έχει κανένα από τα δύο μέρη δικαιώματα αποκλειστικής χρήσης του όρου «Μακεδονία».


konreanews.gr

Σεβασμός στην ιστορία το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο

Ένώ νωρίτερα, όπως αναφέρει το konreanews.gr, ο ΠτΔ Π. Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του, νωρίτερα, με στελέχη Ελληνοαμερικανικών και Αμερικανοεβραϊκών Οργανώσεων, στο Προεδρικό Μέγαρο. Έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η ονομασία που θα εξευρεθεί αναφορικά με την ΠΓΔΜ πρέπει να σέβεται, το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά πρώτα απ’ όλα την Ιστορία και να μην αποπνέει αλυτρωτικές τάσεις.


eleftherostypos.gr

Η πραγματική απάντηση στα περί αλυτρωτισμού

Ενώ η ιστοσελίδα eleftherostypos.gr, μεταδίδει πως σύμφωνα με τον κ. Ντιμιτρόφ η Μακεδονία δεν μπορεί να ανήκει μόνο στην Ελλάδα ή την ΠΓΔΜ γιατί η γεωγραφική περιοχή είναι ευρύτερη:

«Υπό αυτή την έννοια πιστεύω ότι η πραγματική απάντηση στα περί αλυτρωτισμού είναι η αρχή της μη αποκλειστικότητας. Και οι δύο πλευρές έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τον όρο αυτό, το όνομα και τα παράγωγα σε διαφορετικό πλαίσιο. Η αρχή της μη αποκλειστικότητας είναι η έλλειψη του δικαιώματος να έχουμε αποκλειστική χρήση του όρου Μακεδονία, σαν Μακεδονία».


Το σχετικό βίντεο απο το κανάλι TV21

 


Σχολιάστε εδώ