Αποκρυπτογραφώντας τις προκλήσεις του 2018 μέσα από τις αποκλίσεις του 2017 για το Κυπριακό

Αποκρυπτογραφώντας τις προκλήσεις του 2018 μέσα από τις αποκλίσεις του 2017 για το Κυπριακό

Του
ΜΑΡΙΝΟΥ ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΥ
Προέδρου ΚΣ ΕΔΕΚ


Οι προσεχείς προεδρικές εκλογές είναι μια σημαντική ευκαιρία για να προωθηθεί αυτή η αλλαγή με τη στήριξη για εκλογή στην Προεδρία της Δημοκρατίας του Νικόλα Παπαδόπουλου και των δυνάμεων που στηρίζουν την υποψηφιότητά του

Για να μπορέσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε τις προκλήσεις που θα έχει η νέα χρονιά στο Κυπριακό, επιβάλλεται μια αξιολόγηση όσων έγιναν την προηγούμενη χρονιά, ώστε να αποφύγουμε την επανάληψη των ίδιων ή παρόμοιων λαθών.

Για πρώτη φορά το 2017 έγινε αποδεκτό να συνέλθει η Πενταμερής Διάσκεψη, η αποτυχία της οποίας σφράγισε έναν δεκαετή κύκλο αποτυχημένων διαπραγματεύσεων που στηρίζονταν στη λογική των συνεχών υποχωρήσεων, για να αποτρέψουμε τη μονιμοποίηση της διχοτόμησης και η οποία, δυστυχώς, μετέβαλε ένα διεθνές πρόβλημα παράνομης εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε διακοινοτικό.

Όπως όμως επιβεβαιώνεται από τα γεγονότα, αυτή η λογική οδηγεί στη νομιμοποίηση και, αναπόφευκτα, στη μονιμοποίηση της διχοτόμησης. Αντί αυτή η εξέλιξη να σημάνει συναγερμό για αλλαγή τακτικής, στην Κύπρο υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις και υποψήφιοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας που δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά. Πρέπει να δικαιολογήσουν γιατί αποδέχονται πρόνοιες που, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, δεν υπάρχουν σε κανένα κράτος και σύνταγμα, όπως είναι:

• Η ίδρυση ενός νέου συνεταιριστικού κράτους που θα προέλθει από τα δύο συνιστώντα κρατίδια το Ε/Κ και το Τ/Κ.
• Ο γεωγραφικός διαχωρισμός του πληθυσμού σε εθνοτική βάση.
• Η εγγυημένη πλειοψηφία πληθυσμού και ιδιοκτησίας γης.
• Ο διαχωρισμός των πολιτών σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες, με διαφορετικά πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα.
• Η εκ περιτροπής προεδρία.
• Η παραμονή του κατάλοιπου εξουσίας στα συνιστώντα κρατίδια.
• Η διχοτόμηση της κυριαρχίας ως προερχόμενης εξίσου από τους Ε/Κ και τους Τ/Κ (παράβαση του ψηφίσματος 186, του 1964).
• Η αναγνώριση ύπαρξης εσωτερικής ιθαγένειας.
• Η εξίσωση της μειοψηφίας του 18% με την πλειοψηφία του 82% διαμέσου της πολιτικής ισότητας των συνιστώντων κρατιδίων, η οποία καταστρατηγεί την ισότητα των πολιτών και οδηγεί σε μόνιμη παραβίαση των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
• Η αριθμητική εξίσωση της μειοψηφίας με την πλειοψηφία στα θεσμικά όργανα του κεντρικού κράτους.
• Το δικαίωμα των Τ/Κ για βέτο σε όλες τις αποφάσεις.
• Η νομιμοποίηση 130.000 εποίκων, αριθμού πολύ μεγαλύτερου από αυτού των Τ/Κ, που σήμερα φθάνουν τις 92.000.
• Η παραχώρηση του πρώτου λόγου ιδιοκτησίας επί των κατεχομένων περιουσιών μας στους έποικους παράνομους σφετεριστές.

Δηλώνουμε ευθαρσώς πως εμείς δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε τα δεδομένα της εισβολής. Γι’ αυτό στηρίζουμε αποφασιστικά την υιοθέτηση μιας νέας τακτικής, στη βάση μιας νέας στρατηγικής, που θα προβάλλει την πραγματική φύση του Κυπριακού ως ενός διεθνούς προβλήματος εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης και όχι ως θέματος διακοινοτικής διευθέτησης.

Άμεση προσπάθεια πρέπει να είναι:
– Η αναβάθμιση της διαπραγματευτικής μας θέσης, αξιοποιώντας εμπλεκόμενα γεωστρατηγικά συμφέροντα.
– Η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων και η συμμετοχή μας στην ΕΕ.
– Η εκμετάλλευση των κακών σχέσεων της Τουρκίας τόσο με την ΕΕ όσο και με τις γειτονικές χώρες.
– Η κατάθεση αιτήματος για σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για τη συζήτηση της διεθνούς πτυχής και με τη συμμετοχή και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της ΕΕ, των εγγυητριών δυνάμεων και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θα επαναλάβουμε για ακόμα μια φορά ότι δεν θα αποδεχθούμε λύση άδικη και ετεροβαρή, που θα προνοεί γεωγραφικό διαχωρισμού του λαού, θα μετατρέπει τους Κύπριους σε ευρωπαίους πολίτες δεύτερης κατηγορίας και θα οδηγεί την Κυπριακή Δημοκρατία σε διάλυση. Καλούμε τους πολίτες να στηρίξουν αυτήν την πολιτική, να στηρίξουν την αλλαγή.

Οι προσεχείς προεδρικές εκλογές είναι μια σημαντική ευκαιρία για να προωθηθεί αυτή η αλλαγή με τη στήριξη για εκλογή στην Προεδρία της Δημοκρατίας του Νικόλα Παπαδόπουλου και των δυνάμεων που στηρίζουν την υποψηφιότητά του.


Σχολιάστε εδώ