Λίγες μέρες πριν εκπνεύσει το 2017…

♦ Λίγες μέρες πριν εκπνεύσει το 2017 υπεγράφη από τους αρμόδιους υπουργούς η παραχώρηση του χώρου των 86 στρεμμάτων στα Λιπάσματα, στον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας, για 50 χρόνια προς χρήση. Η έκταση είναι η παραλία από την Ακτή Κράκαρη μέχρι τις δεξαμενές της OIL ONE. Περιλαμβάνεται το εργοστάσιο του Γυαλάδικου, αλλά όχι και η έκταση του εργοστασίου των Λιπασμάτων, την οποία κατέχει η Εθνική Τράπεζα. Η Αντιπεριφέρεια Πειραιά είναι διατεθειμένη να εξαγοράσει τον χώρο υπέρ του δήμου. Έχει μάλιστα δεσμεύσει το σχετικό κονδύλι.

♦ Μεγάλες πιένες γνωρίζει καθημερινά το Δημοτικό Θέατρο. Ο κόσμος γεμίζει την πλατεία και τα θεωρεία, δείχνοντας ότι η ποιοτική ψυχαγωγία είναι εκείνη που λείπει στην εποχή μας και το κοινό την αναζητά. Απ’ όλες τις γωνιές του λεκανοπεδίου έρχεται κόσμος για να παρακολουθήσει τις πολύ υψηλού επιπέδου παραστάσεις αλλά και να θαυμάσει το νεοκλασικό κτίριο-αριστούργημα, που δίνει άλλη διάσταση στην όλη υπόθεση. Εκείνο πάντως που θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα η αρμόδια υπηρεσία του δήμου είναι η ασφάλεια των θεατών. Την ώρα της προσέλευσης του κόσμου διάφοροι νεαροί μετατρέπουν ετσιθελικά το προαύλιο του θεάτρου σε… αρένα skate και τρέχουν με τα πατίνια ανάμεσα στους προσερχόμενους θεατές, χωρίς να προσέχουν και χωρίς να λογαριάζουν τίποτα. Είναι κρίμα αυτό το κόσμημα, τώρα που καταξιώνεται στο πανελλήνιο και συγκεντρώνει τον κόσμο, να δυσφημείται από κάποιους ανεγκέφαλους.

♦ Ξαναβγαίνει στον πλειστηριασμό το «ΑΙΟΛΟΣ ΚΕΝΤΕΡΗΣ» της ΝΕΛ, την προσεχή Τετάρτη 10 του μήνα. Τιμή εκκίνησης τα 6,5 εκατ. ευρώ. Να θυμίσουμε ότι το πλοίο είχε ξαναβγεί στο σφυρί πριν από τις γιορτές, αλλά τότε δεν έγινε η διαδικασία, γιατί η εταιρεία προσέφυγε στη Δικαιοσύνη ζητώντας διόρθωση τιμής, μιας και τα 4,5 εκατ. ευρώ, που το έβγαζε η τράπεζα, ήταν εξευτελιστικό ποσόν. Το δικαστήριο όρισε τιμή εκκίνησης στα 6,5 εκατ. ευρώ. Έτσι ο πλειστηριασμός θα γίνει την Τετάρτη. Στον προηγούμενο πλειστηριασμό, δεν είχε αναγγελθεί το ΝΑΤ, παρότι έχει βεβαιώσει απαιτήσεις άνω των 13 εκατ. ευρώ στην εταιρεία που έχει το πλοίο. Το γεγονός το είχαμε καταγγείλει από τη στήλη αυτή και αναρωτιόμασταν γιατί το ΝΑΤ απεμπόλησε ένα τόσο σημαντικό ποσόν που του οφείλεται. Μάλλον «χαλάσαμε τη… σούπα» ορισμένων με την αποκάλυψή μας και έτσι στον πλειστηριασμό της Τετάρτης θα είναι κανονικά το ΝΑΤ, διεκδικώντας τα ποσά που του οφείλονται.

♦ Το καλό να λέγεται. Οι διάδρομοι, τα δωμάτια νοσηλείας, οι χώροι των εξετάσεων αλλά και οι χώροι των επισκεπτών της Παιδιατρικής και Παιδοχειρουργικής Κλινικής του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας καθώς και του Τμήματος Νεογνών άλλαξαν όψη. Δεν θυμίζουν πια… Νοσοκομείο. Μάλλον σε νηπιαγωγείο ή παιδικό σταθμό φέρνουν στο νου… Η σημαντική αυτή αλλαγή οφείλεται σε πρωτοβουλία του διοικητή Δ. Μπούτου και της Αντιπεριφέρειας Πειραιά, που ήρθαν σε συνεννόηση με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, σπουδαστές της οποίας προσφέρθηκαν να ζωγραφίσουν με καλαίσθητες και χαρούμενες εικόνες και παραστάσεις όλους τους τοίχους των εν λόγω τμημάτων και να τους διακοσμήσουν με σχέδια και φιγούρες οικείες στα παιδιά, από ταινίες ή παραμύθια. Τα έξοδα για την παρέμβαση αυτή της ΑΣΚΤ (μπογιές, είδη ζωγραφικής κ.λπ.) καλύφθηκαν από τον Πειραϊκό Φαρμακευτικό Συνεταιρισμό. Έτσι, με απλό τρόπο και χωρίς τυμπανοκρουσίες, έγινε μια τεράστια αλλαγή. Ευχάριστη για τα παιδιά που νοσηλεύονται. Αξίζει ένα μεγάλο «μπράβο» σε όλους!

♦ Διαδοχικές «εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις για την πάταξη του λαθρεμπορίου τσιγάρων έκανε την περασμένη εβδομάδα στο παζάρι η ΕΛΑΣ. Η… λεία της μπορεί να μην ήταν η αναμενόμενη, αφού οι λαθρέμποροι τσιγάρων τις μεγάλες παρτίδες τις… διώχνουν νωρίς, ωστόσο ήταν ευεργετική για το υγιές εμπόριο η παρέμβαση αυτή, γιατί αφενός μεν οι παράνομοι διακινητές λαθραίων τσιγάρων συνελήφθησαν και αφετέρου όσοι δεν συνελήφθησαν θα σκεφτούν πολύ στο μέλλον να… ρισκάρουν τη σύλληψή τους σε μια παρόμοια επιχείρηση της ΕΛΑΣ.

Εκείνο πάντως που έκανε εντύπωση ήταν το γεγονός ότι και τις δύο τελευταίες Κυριακές του χρόνου (παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς), το παζάρι είχε μεγάλη κίνηση παρότι ήταν ανοιχτά και όλα τα μαγαζιά. Κύκλοι της αγοράς εξηγούσαν το φαινόμενο υποστηρίζοντας ότι επειδή πολύς κόσμος δεν έχει περισσευούμενα χρήματα για ψώνια, προτιμά τις φτηνές λύσεις, όπως είναι το παζάρι, για να πει ότι έκανε κάποια αγορά αυτές τις μέρες.


Σχολιάστε εδώ