Στο έλεος της Τουρκικής Ακτοφυλακής τα καλύμνια ψαράδικα!

Στο έλεος της Τουρκικής Ακτοφυλακής τα καλύμνια ψαράδικα!


Γράφει ο
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗΣ
Πολιτικός Μηχανικός,
Πρώην Δήμαρχος Καλυμνίων


Εκεί έχουμε καταντήσει

Πού είναι το Ελληνικό Λιμενικό;

Ανέτειλε το 2018 και η πορεία των τουρκικών διεκδικήσεων σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων έχει αγγίξει κόκκινο.

Με την τουρκική πολιτική ηγεσία να προβαίνει σ’ ένα κρεσέντο αμφισβητήσεων, με αποκορύφωμα την απειλή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επικεφαλής του κεμαλικού κόμματος Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, ο οποίος ουσιαστικά ανακοίνωσε την κατάληψη με πόλεμο 18 ελληνικών νησιών μόλις κερδίσει το κόμμα του τις εκλογές, προσδιορίζεται το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί και θα αντιμετωπίσει η Τουρκία τη χώρα μας τον επόμενο χρόνο ή τα επόμενα χρόνια.

Η αμφισβήτηση του νόμιμου δικαιώματος της χώρας μας για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο, με παράλληλη απαίτηση των Τούρκων ότι αυτοί έχουν την ευθύνη έρευνας και διάσωσης ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού και την ταυτόχρονη διεκδίκηση άλλοτε 18, άλλοτε 25 και άλλοτε 152 ελληνικών νησιών, είναι προϊόν έλλειψης αποτελεσματικών ενεργειών εκ μέρους της χώρας μας, επειδή σ’ εμάς δεν υπάρχει διαμορφωμένη με σαφήνεια εθνική στρατηγική αντιμετώπισης όλου αυτού του αναθεωρητισμού που έχει σταθερά υιοθετήσει όλος ο πολιτικός κόσμος της Τουρκίας.

Η αχαλίνωτη συμπεριφορά όλου του πολιτικού κόσμου της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας έχει δυστυχώς και τραγικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των κατοίκων των ακριτικών νησιωτικών περιοχών της πατρίδας μας. Πρώτο θύμα σ’ αυτήν την πραγματικότητα, όπως διαμορφώνεται καθημερινά, είναι η αλιεία στην περιοχή της Δωδεκανήσου, στο Βόρειο Αιγαίο και ιδιαίτερα στην περιοχή των Ιμίων, όπου είναι ιδιαίτερα προβληματική, για να μην πω επικίνδυνη.

Το αποτέλεσμα είναι να μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των αλιευτικών σκαφών που ψαρεύουν στην περιοχή των Ιμίων, λόγω της επιθετικότητας της Τουρκικής Ακτοφυλακής απένα­ντι στα καλύμνια αλιευτικά.


 Απώτερος στόχος η εγκατάλειψη όλης αυτής της θαλάσσιας περιοχής από τα καλύμνια αλιευτικά, την ίδια ώρα που τα τουρκικά ψαράδικα ψαρεύουν συνοδεία των ακταιωρών της Τουρκικής Ακτοφυλακής.


Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί η Ελληνική Ακτοφυλακή στην περιοχή των Ιμίων επιχειρεί μόνο με το ένα σκάφος που διαθέτει το Λιμεναρχείο Καλύμνου και δίνει άνιση μάχη με τα μεγαθήρια της Τουρκικής Ακτοφυλακής, που συνήθως είναι τέσσερα στην περιοχή, με αποτέλεσμα να έχουν γίνει περισσότερες από χίλιες παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων το 2017.

Αλήθεια, τι προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο της Ελληνικής Ακτοφυλακής γι’ αυτήν την ευαίσθητη εθνικά περιοχή; Μήπως για κάποιους λόγους, που δεν είναι της παρούσης να αναδείξουμε, πρέπει να είναι ελλιμενισμένα (παρκαρισμένα) στην κυριολεξία τα σκάφη του Λιμεναρχείου Κω, την ώρα που τα καλύμνια ψαράδικα της παράκτιας αλιείας, για να βγάλουν το βιος τους, δίνουν πραγματικές ναυμαχίες με τις τουρκικές ακταιωρούς, με μόνη βοήθεια αυτή του σκάφους από το Λιμεναρχείο Καλύμνου;

Τι απάντηση δίνουν οι υπεύθυνοι για την προστασία της θαλάσσιας περιοχής της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου και πώς είναι διατεταγμένα τα σκάφη της Ελληνικής Ακτοφυλακής, όταν οι μηχανότρατες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, λόγω της απαγόρευσης της αλιευτικής δραστηριότητας στο ενάμισι ναυτικό μίλι από τις ακτές μας, σύμφωνα με το ΠΔ 228/2006 και τον κανονισμό 1967/2006, ως απλοί θεατές παρακολουθούν τα τουρκικά αλιευτικά να ψαρεύουν ανενόχλητα στις ίδιες περιοχές που αυτοί δεν μπορούν να ασκήσουν την αλιευτική τους δραστηριότητα;

Η απάντηση είναι μόνο μία: Ντροπή! Δυστυχώς, ενώ αυτά συμβαίνουν στην ευαίσθητη περιοχή των νησιών της Δωδεκανήσου, όπου οι καλύμνιοι ψαράδες δίνουν μάχη για το μεροκάματο και ταυτόχρονα φυλάσσουν και υπερασπίζονται τα θαλάσσια σύνορά μας, με έντονη όμως την απουσία των σκαφών της Ελληνικής Ακτοφυλακής, στα διεθνή ύδατα στη περιοχή της Δωδεκανήσου μεταξύ Καστελλορίζου και Ρόδου τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, αφού έχουμε και τις νηοψίες, με πειρατικό τρόπο, των τουρκικών σκαφών σε ελληνικά -καλύμνια- αλιευτικά σκάφη (ξιφιάδικα).

Οι Τούρκοι προφασίζονται ότι λειτουργούν στα πλαίσια των προβλέψεων του ICCAT, με τα σκάφη της ακτοφυλακής τους να ενεργούν εντελώς παράνομα, έχοντας συγκεκριμένους στόχους. Να δημιουργήσουν φοβικό σύνδρομο στους ψαράδες μας και ότι αυτοί είναι παντού, αυτοί μπορούν να παραβιάζουν όποτε θέλουν τα χωρικά μας ύδατα και να παίζουν τα παιχνίδια που τους εξυπηρετούν στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου.

Γι’ αυτό η ηγεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος άμεσα θα πρέπει να αντιδράσουν σ’ αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουν τα αλιευτικά μας σε όλο το Αιγαίο, ώστε να τύχουν της απαραίτητης προστασίας των σκαφών και των ανδρών της Ελληνικής Ακτοφυλακής.


Θυμίζω τον ορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όπως αυτή ορίζεται από το Δίκαιο της Θάλασσας στα άρθρα 55-75, που καθιερώνει μια ζώνη 200 μιλίων που πρόσκειται στις ακτές κάθε παράκτιου κράτους και μέσα σ’ αυτή το παράκτιο κράτος έχει αποκλειστικά δικαιώματα εκμετάλλευσης των ζώντων και μη πόρων, αλλά διατηρείται η ελευθερία της ναυσιπλοΐας, για να συνειδητοποιήσουμε ότι αποτελεί εθνική αναγκαιότητα, για όλους τους γνωστούς εθνικούς λόγους, έστω και τώρα να ανακηρυχθεί και να οριοθετηθεί η ΑΟΖ της πατρίδας μας.

Η πολιτική ηγεσία της χώρας ας λάβει υπ’ όψιν της τη θετική συγκυρία με την τριμερή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, ώστε να αξιοποιήσουμε παράλληλα τη σύγκρουση του Ερντογάν με Τραμπ και Ισραήλ. Ας ξεπεράσουν οι πολιτικές δυνάμεις το φοβικό σύνδρομο που τους διακατέχει απέναντι στη τουρκική ηγεσία και σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας, μαζί και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, αψηφώντας τις απειλές τόσο του Ερντογάν όσο και όλου του πολιτικού κόσμου της γειτονικής χώρας και με τους κατάλληλους διπλωματικούς χειρισμούς να αποφασίσουμε μονομερώς γι’ αυτή την κορυφαία εθνική επιλογή.

Ας μιμηθούμε τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο, που με το παράδειγμά του μας έχει διδάξει ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση και σωστός σχεδιασμός πετυχαίνεις πολύ μεγαλύτερα πράγματα από αυτά που νομίζουν οι αντίπαλοι σου ότι μπορείς να πετύχεις.

Κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, ας πάρετε εσείς τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για τα εθνικά θέματα.

Ας είστε εσείς ο Πρόεδρος που θα γράψει Ιστορία.

Είναι καιρός να βάλετε στο ίδιο τραπέζι όλους τους πολιτικούς αρχηγούς μαζί με τη στρατιωτική ηγεσία και να πάρετε τις μεγάλες αποφάσεις, τώρα, για τον Ελληνισμό.

Ας χαραχθεί επιτέλους η εθνική στρατηγική που έχει ανάγκη το έθνος για να διασφαλίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Εθνική στρατηγική που απαιτεί ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και ισορροπία αεροναυτικής ισχύος στο Αιγαίο.

Ποτέ άλλοτε τις τελευταίες δεκαετίες δεν υπήρξε πιο ευνοϊκή συγκυρία. Τον δρόμο τον δείχνει η ακραία σύγκρουση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.


Σχολιάστε εδώ