Κρύβεται πίσω από τον Καμμένο ο Μητσοτάκης

Κρύβεται πίσω από τον Καμμένο ο Μητσοτάκης

Βάζει το κομματικό πάνω από το εθνικό συμφέρον με στόχο να προκαλέσει ρήγμα στην κυβέρνηση

Παρελκυστική όσο και επαμφοτερίζουσα τακτική ακολουθεί στο ζήτημα των Σκοπίων η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, με γνώμονα το κομματικό συμφέρον και την αποκόμιση πρόσκαιρων πιθανότατα εντυπώσεων. Με ανοιχτό (ορατό) το ενδεχόμενο να πέσει η ίδια στην παγίδα που επιχειρεί να στήσει στην κυβέρνηση, με άκρως επιζήμιες συνέπειες. Αντί, ως ένα κόμμα εξουσίας που φιλοδοξεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, να τοποθετηθεί με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σαφήνεια γίνεται και να στοιχηθεί πίσω από τις πάγιες εθνικές θέσεις, επιδίδεται σε ένα άνευ αξίας «κρυφτούλι», που δεν αρμόζει σχετικά με ένα υψίστης εθνικής σημασίας πρόβλημα.

Ο κ. Μητσοτάκης, συνεπικουρούμενος από έναν μικρό αριθμό στελεχών, θέτει ως προϋπόθεση για να ανοίξει τα χαρτιά του τη διατύπωση κοινής θέσης εκ μέρους των κυβερνητικών εταίρων, των κ. Τσίπρα και Καμμένου. Δεν είναι η διαδικαστική νομιμότητα που υπερασπίζεται με τη στάση του αυτή, αλλά ευελπιστεί αν δεν προκαλέσει ρήγμα στο κυβερνητικό συνασπισμό, τουλάχιστον να τον φθείρει πολιτικά.

Η άποψη ότι αν δεν υπάρξει ομοφωνία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ πρέπει να παραιτηθεί η κυβέρνηση και η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές χαρακτηρίζεται ως επιπόλαια ακόμη και από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Θέτοντας την ίδια προϋπόθεση, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να σαμποτάρει οιαδήποτε προσπάθεια διαλόγου των πολιτικών δυνάμεων για το συγκεκριμένο ζήτημα.


 Από το επιτελείο του λένε ευθέως ότι δεν πρόκειται να ανταποκριθούν σε ενδεχόμενη πρόσκληση για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών όσον αφορά την αναζήτηση μιας ενιαίας εθνικής θέσης.


«Δεν έχει κανένα νόημα κάτι τέτοιο αν δεν προϋπάρχει συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων», διαμηνύουν. «Να μην παίξει η ΝΔ τον ρόλο του χρήσιμου ηλίθιου», επιμένει ο Άδ. Γεωργιάδης προτρέποντας τον κ. Μητσοτάκη να μην δημοσιοποιήσει τις θέσεις του πριν η κυβέρνηση διατυπώσει τις τελικές της προτάσεις. Ως αυτοκτονική χαρακτηρίζεται η εισήγηση (απορρίφθηκε πάντως…) από στενό συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη να προκριθεί η λύση του δημοψηφίσματος, να κληθεί ο λαός να αποφασίσει για την ονομασία των Σκοπίων. Μια τέτοια εξέλιξη θα έβαζε τη χώρα σε μεγάλες κι επικίνδυνες περιπέτειες.

Η τακτική που έχει επιλέξει ο αρχηγός της ΝΔ βρίσκει αντίθετους αρκετούς βουλευτές. «Δεν μπορούμε να παίζουμε κρυφτούλι με τα εθνικά θέματα», σημειώνουν. «Το μόνο που έχει να κάνει ο κ. Μητσοτάκης είναι να πάει να κάτσει πίσω από την πάγια εθνική θέση της σύνθετης ονομασίας. Έχει άλλωστε σημείο αναφοράς το βέτο του Κ. Καραμανλή το 2008 στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ», προσθέτουν. Επισημαίνουν μάλιστα τον κίνδυνο το ζήτημα να λυθεί τελικά και στη Νέα Δημοκρατία να μείνει ο «μουντζούρης», ως η πολιτική δύναμη που πολιτεύτηκε με γνώμονα το κομματικό συμφέρον.

Πανσπερμία απόψεων στο εσωτερικό της παράταξης

Κορυφαία στελέχη αποδίδουν την τακτική που ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης και σε έναν ακόμη παράγοντα: Στην πανσπερμία απόψεων που υπάρχει στο εσωτερικό της παράταξης για το συγκεκριμένο θέμα. Από τη μια υπάρχει η «γραμμή Καραμανλή» για σύνθετη ονομασία έναντι όλων, όπως την υπερασπίστηκε την περίοδο που διατέλεσε πρωθυπουργός. Από την άλλη βρίσκεται ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος το 1993, με αφορμή το Σκοπιανό, ανέτρεψε την κυβέρνηση του Κων. Μητσοτάκη, τασσόμενος κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία».

Στη φάση αυτή ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει εκφράσει θέση και άποψη για τα τεκταινόμενα. Υπάρχουν ακόμη οι Άδ. Γεωργιάδης και Μ. Βορίδης που ως βουλευτές του ΛΑΟΣ είχαν καταγγείλει ως «προδοτική» τη λύση της σύνθετης ονομασίας και τώρα δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Και, όπως είναι φυσικό, ωθούν τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας σε πιο σκληρή γραμμή.


Κ. Μητσοτάκης: Η εθνική γραμμή που διαμορφώθηκε στο Βουκουρέστι το 2008 ισχύει στο ακέραιο για τη ΝΔ

Ο πρόεδρος της ΝΔ, σε μια προσπάθεια να διαμορφώσει μια και συμπαγή άποψη στο θέμα του ονόματος, σε χθεσινή του ομιλία, σε στελέχη του κόμματος στη Λεπτοκαρυά Πιερίας τόνισε: Η εθνική γραμμή, όπως αυτή διαμορφώθηκε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008, «ισχύει στο ακέραιο και σήμερα». Προσθέτοντας πως στο Βουκουρέστι: «προσδιορίσαμε τα όρια αποδοχής της λύσης την οποία μπορούμε να δεχτούμε και η ίδια εθνική γραμμή ισχύει στο ακέραιο και σήμερα. Να μας έχετε εμπιστοσύνη. Όπως είχατε εμπιστοσύνη στον Κώστα Καραμανλή το 2008». Δεν είναι εξάλλου, τυχαία η επιλογή της επίσκεψης στην Πιερία. Κάτι που και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε στα στελέχη της ΝΔ.

Με ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ απο το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχολιάστε εδώ