Τον χαβά του ο Ερντογάν…

Τον χαβά του ο Ερντογάν…

Ώρα να προσγειωθούμε…

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, διαψεύσθηκε πλήρως και μόλις μέσα σε τρεις εβδομάδες η προσδοκία ότι η ανοχή έναντι κάθε πρόκλησης του κ. Ερντογάν μπορεί να λειτουργήσει κατευναστικά προς την Τουρκία.

Η ένταση στο Αιγαίο, που συντηρείται με κάθε τρόπο, και κυρίως η αντίδραση της Άγκυρας, που απευθύνθηκε στην Ελλάδα ωσάν σε χώρα υποτελή για το θέμα του τούρκου αξιωματικού, το σκηνικό κρίσης που στήνεται στην Κύπρο και η «γυμναστική» στην οποία υποβάλλεται η χώρα μας στο Προσφυγικό εκθέτουν όσους ανέχθηκαν αυτά που είπε στην Αθήνα ο κ. Ερντογάν αλλά και όσα έπραξε στη Θράκη, με το επιχείρημα ότι θα υπήρχε… θετικό πρόσημο στο τέλος.


 Τα θέλει όλα…


Μετά την επίσκεψη Ερντογάν, επαναλήφθηκαν σε ανώτατο επίπεδο οι απειλές σε ό,τι αφορά τα νησιά του Αιγαίου, οι απειλές ενα­ντίον της Κύπρου και εμμέσως εναντίον της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου, οι απειλές στο θέμα των τούρκων πολιτών που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα…

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά το γνωστό μύθευμα που είχε επιστρατευθεί στη διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν και βάσει του οποίου ο τούρκος ηγέτης… έχει, λίγο-πολύ, ανάγκη την ελληνική κυβέρνηση για να βγει από την… απομόνωση, απλώς να τους ενημερώσουμε ότι βρίσκεται στο Παρίσι για συνομιλίες εφ’ όλης της ύλης με τον Εμ. Μακρόν, ενώ είναι σε ανοικτή γραμμή με το Βερολίνο, το οποίο δεν επισκέπτεται ακόμη λόγω του μη σχηματισμού κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, ενώ η κυβέρνηση είχε σπεύσει λίγο μετά την αναχώρηση Ερντογάν να ανακοινώσει (χωρίς να έχει υπάρξει καμιά επιβεβαίωση από την τουρκική πλευρά) ότι οι κ. Τσίπρας και Ερντογάν είχαν συμφωνήσει σε μέτρα που θα οδηγούσαν σε αποσυμφόρηση των νησιών, αποδείχθηκε ότι καμιά τέτοια συμφωνία δεν έχει υπάρξει και ο κ. Μουζάλας, που επρόκειτο να μεταβεί στην Άγκυρα για να ξεκινήσει συζητήσεις στα θέματα αυτά, παρέμεινε τελικά στην Αθήνα, καθώς οι Τούρκοι ακύρωσαν τις συναντήσεις μαζί του.

Στην υπόθεση του τούρκου αξιωματικού η κυβέρνηση επιχείρησε έναν ορθό χειρισμό με εντελώς λανθασμένο τρόπο και σε κάκιστο τάιμινγκ, καθώς η Ελληνική Πολιτεία εμφανίσθηκε να σπεύδει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις που υπαγόρευε με προκλητική ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών…

Σε αυτό το κλίμα ξεκινά, με δύσκολους οιωνούς, το 2018, γιατί μπορεί η χώρα να βγει κάποια στιγμή από τα Μνημόνια και να επιχειρήσει να ανασάνει και πάλι, αλλά οι κρίσεις στα εθνικά θέματα μπορεί να οδηγήσουν σε τραγωδίες που δεν είναι αναστρέψιμες.


Σχολιάστε εδώ