Πολύ βαρύ το πολυνομοσχέδιο

Πολύ βαρύ το πολυνομοσχέδιο

Με ένα «μαμούθ» νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες το απόγευμα η κυβέρνηση στη Βουλή, εκπληρώνει εμπρόθεσμα την πρώτη υποχρέωση προς το  Euro Working Group. Η δεύτερη υποχρέωση ειναι να ψηφιστεί τη ερχόμενη Δευτέρα. Ενα νομοσχέδιο πολύ βαρύ κυριολεκτικά, καθως αποτελείται απο 400 άρθρα και περίπου 1350 σελίδες.

Με μία πρώτη ματιά στο νομοσχέδιο παραθέτουμε 15 ενδιαφέρουσες διατάξεις όπως τις δημοσίευσε στην έντυπη εκδοσή της η εφημερίδα «Ναυτεμπορική».

1.  Προβλέπεται ότι όλοι οι πλειστηριασμοί θα γίνονται στο εξής ηλεκτρονικά, κάτι που προβλέπεται να γίνει από τον Φεβρουάριο (άρθρο 207)

2. Για τη συζήτηση και λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ενός δευτέρου των οικονομικά τακτοποιημένων μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης (σ.σ.: σήμερα η απόφαση λαμβάνεται με το ένα πέμπτο).

3. Πέρασαν οι διατάξεις για το νέο επίδομα τέκνων το οποίο ισχύει από τη 1/1/2018.

4. Αλλάζει το πλαίσιο χορήγησης των προνοιακών επιδομάτων για την περίοδο Φεβρουαρίου-Ιουνίου 2018 για τα άτομα με αναπηρία που υποβάλλουν για πρώτη φορά αίτηση ένταξής τους στις προνοιακές παροχές.

5. Συστήνεται νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο», το οποίο και απορροφά την «Κτηματολόγιο Α.Ε.», ενώ καταργούνται τα έμμισθα και άμισθα υποθηκοφυλακεία σε ολόκληρη τη χώρα.

6. Προβλέπεται η σύσταση χρηματιστηρίου ενέργειας με τη σχετική υπό σύσταση εταιρεία (Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας Α.Ε.) να απορροφά τον κλάδο ενεργειακής αγοράς της ΛΑΓΗΕ.

7. Αλλάζει το πλαίσιο προστασίας των καταναλωτών με ειδικές διατάξεις που αφορούν ανήλικους, αλλά και ρυθμίσεις που προβλέπουν κυρώσεις όχι μόνο για τους προμηθευτές προϊόντων αλλά και για τους πωλητές, παραγωγούς ή διανομείς.

8. Συγκροτείται στο υπουργείο Οικονομικών νέα υπηρεσία με τίτλο «Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος», την οποία θα συντονίζει ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος.

9. Θεσπίζεται το «υπερπρονόμιο» των εργαζομένων σε περίπτωση πτώχευσης μιας εταιρείας, αλλά μόνο για το τμήμα των απαιτήσεων έως τα 9.669 ευρώ. Στη συνέχεια θα ικανοποιούνται κατά προτεραιότητα όσοι έχουν εγγράψει υποθήκη στα περιουσιακά στοιχεία.

10. Προβλέπεται ότι ακόμη και διαφορές μεταξύ ιδιωτών θα ακολουθούν αρχικά την οδό της διαμεσολάβησης πριν καταλήξουν στα δικαστήρια. Ως τέτοια διαφορά ορίζεται ακόμη και η αντιπαράθεση μεταξύ δύο ιδιοκτητών διαμερισμάτων στην ίδια πολυκατοικία, όπως επίσης οι διαφορές για αμοιβές, οι διαφορές σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος κ.λπ., ακόμη και οι εργατικές διαφορές.

11. Κατατίθεται το πλαίσιο για την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών.

12. Μπαίνει πλαφόν στον μέσο όρο του έκτακτου προσωπικού με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου που απασχολείται στους φορείς της γενικής κυβέρνησης. Εξαιρούνται μόνο οι προσλήψεις για την κάλυψη έκτακτων αναγκών.

13. Δίδεται η δυνατότητα σε εισηγμένες και μη επιχειρήσεις να κεφαλαιοποιήσουν αφορολόγητα αποθεματικά πληρώνοντας φόρο ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή που ξεκινά από το 5% και φτάνει έως και το 20%. Η συγκεκριμένη διάταξη έχει μεταβατικό χαρακτήρα και ισχύει μέχρι το 2020.

14. Καταργούνται μια σειρά φορολογικών απαλλαγών που προέβλεπε η νομοθεσία (π.χ. χρηματοδοτική μίσθωση αγροτικών εκτάσεων, μερίσματα σε μετόχους ΚΤΕΛ, εταιρείες, παροχής επιχειρηματικού κεφαλαίου κ.λπ.).

15. Θεσπίζεται το πλαίσιο λειτουργίας των καζίνο.

Να προσθέσουμε δύο σημαντικές ακομη διατάξεις.

-Θα προχωρούν σε απενεργοποίηση ΑΦΜ για όσους φοροδιαφεύγουν ή έχουν υποβάλει ψευδή στοιχεία για την απόκτησή του.

-Ανοίγει παράθυρο και για «κούρεμα» προστίμων στο 60% των αρχικών με την υποβολή εκπρόθεσμων και τροποποιητικών δηλώσεων.


Σχολιάστε εδώ