Ηχηρό το «Όχι» της Ιεράς Συνόδου στη χρήση του όρου «Μακεδονία»

Ηχηρό το «Όχι» της Ιεράς Συνόδου στη χρήση του όρου «Μακεδονία»

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην 161η Συνοδική Περίοδο για τον μήνα Ιανουάριο, και υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.


 Υπενθυμίζει ότι η Εκκλησία
έχει μαρτυρήσει με το λόγο
και το αίμα κλήρου και λαού
την ελληνικότητα της Μακεδονίας
από αρχαιοτάτων χρόνων


Ανακοίνωσε με εμφατικό τρόπο την αντιθεσή της σε ότι αφορά την έντονη διπλωματική κινητικότητα που υπάρχει για το θέμα των Σκοπίων και τη ονοματοδοσίας της FYROM αναφέροντας πως « η Δ.Ι.Σ. συμμεριζομένη την αγωνία των Ιεραρχών που διαποιμαίνουν τις Ιερές Μητροπόλεις στην περιοχή της Μακεδονίας, αλλά και του λαού, με απόφασή της υπενθυμίζει ότι η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με το λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας από αρχαιοτάτων χρόνων, γι’ αυτό και δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου Κράτους, το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της «Μακεδονίας». Αναμένει δε από την υπεύθυνη Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία διαχειρίζεται το θέμα, να κατανοήσει την ανησυχία Της, που είναι και ανησυχία του οικουμενικού ελληνισμού».


ΠΗΓΗ: www.ecclesia.gr

Αρχιεπίσκοπος: Παρακολουθούμε με αγωνία το θέμα της Μακεδονίας

«Όλοι παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και αγωνία αυτή την υπερκινητικότητα για το θέμα της Μακεδονίας, επομένως και η Εκκλησία έχει κάθε δικαιολογία να ενδιαφερθεί γι’ αυτό το θέμα, γιατί όπως ξέρουμε δεν είναι μόνο θέμα πολιτικό, εθνικό, είναι και θέμα εκκλησιαστικό» δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και συμπλήρωσε ότι «πήραμε ορισμένες αφορμές, συζητήσαμε, καταλήξαμε σε μερικές απόψεις του θέματος, δεν μπήκαμε εις βάθος. Παρακολουθούμε με πολλή αγωνία, αλλά και συγκίνηση το θέμα».

Σε ερώτηση αν θα λάβει μέρος η Εκκλησία στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται, απάντησε ότι δεν συζήτησαν για αυτό το θέμα, ωστόσο δήλωσε ότι ο ίδιος είναι εναντίον αυτών.

Σε ό,τι αφορά τη σχισματική εκκλησία των Σκοπίων, απάντησε ότι το θέμα της ονομασίας της έχει απήχηση γενικότερα στην πορεία την εκκλησιαστική, αλλά και στην οικογένεια των Ορθοδόξων Εκκλησιών, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος, αυτό που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε από πλευράς εθνικής και πολιτικής, να μετακυλήσει στον χώρο της Εκκλησίας.


Σχολιάστε εδώ