Η ελληνοτουρκική διαφορά για την υφαλοκρηπίδα

Η ελληνοτουρκική διαφορά για την υφαλοκρηπίδα

Στη Νότιο Ευρώπη, όμως, η διαφορά μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, σε συνδυασμό με τη γενική σοβινιστική και επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, έχει επιδεινώσει τόσο πολύ την ένταση μεταξύ των κρατών αυτών, ώστε οι δαπάνες της Ελλάδος και της Τουρκίας για εξοπλισμούς να απορροφούν ένα μεγάλο ποσοστό του κρατικού των προϋπολογισμού, με όλες τις γνωστές δυσμενείς επιπτώσεις στην εθνική τους οικονομία.

Η καθιέρωση του εύρους των 12 ναυτικών μιλίων ως ζώνης των χωρικών υδάτων και η εφαρμογή του στο Αιγαίο θα έλυε το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδος υπέρ της Ελλάδος, επειδή ολόκληρη σχεδόν η υπό της Τουρκίας διεκδικουμένη υφαλοκρηπίδα δυτικά των ελληνικών νήσων θα περιήχετο στον βυθό των χωρικών υδάτων των ελληνικών νήσων, όπου θα ασκούσε η Ελλάς τουλάχιστον στο Αιγαίο απόλυτη κυριαρχία.

Η τελευταία επίσκεψη του τούρκου Προέδρου Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι σύντομα θα υπάρξει μια ελληνοτουρκική συνεννόηση για την επίλυση του θέματος οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδος τουλάχιστον στο Αιγαίο. Όσο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδος στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο (περιοχές Καστελλορίζου κ.λπ.), δεν φαίνεται προς το παρόν πιθανόν να υπάρξει ελληνοτουρκική συμφωνία, καθώς στην περιοχή αυτή το θέμα είναι αρκετά περίπλοκο. Μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδος και ΑΟΖ όχι μόνο είναι επείγουσα αλλά έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού.

Το αυτό θα έπρεπε να γίνει με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδος και της ΑΟΖ της Ελλάδος και της Αιγύπτου.


Σχολιάστε εδώ