Συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις ο Καμμένος;
Για το Σκοπιανό
Ακροβασίες και ρευστότητα στο κυβερνητικό στρατόπεδο δημιουργεί η στάση του υπουργού Άμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμένου στο Σκοπιανό.
Το πρόβλημα με τον Πάνο Καμμένο φαίνεται να είναι σημαντικό, καθώς ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να καλέσει εκτάκτως σύσκεψη, εν είδει μίνι Υπουργικού Συμβουλίου, προκειμένου να ενσωματώσει στο κυβερνητικό αφήγημα για έντιμο συμβιβασμό με τα Σκόπια στο θέμα του ονόματος τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος και μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου φαίνεται να κρατάει το δικό του μπαϊράκι, επιμένοντας στη μη χρήση του όρου «Μακεδονία», αν και φάνηκε περισσότερος ευέλικτος αυτήν τη φορά αναφερόμενος σε δύο σημαντικούς σταθμούς: Στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή αλλά και στο πλαίσιο του Βουκουρεστίου που δημιούργησε η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή το 2008 (σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes).
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη σύσκεψη συμμετείχε το βαρύ πυροβολικό της κυβέρνησης (Κοτζιάς, Δραγασάκης, Τζανακόπουλος, Φλαμπουράρης, Βερναρδάκης) προκειμένου να βρεθεί μια συμβιβαστική φόρμουλα με τον Πάνο Καμμένο και να μαζευτούν οι αντιδράσεις του.
Ωστόσο το πρόβλημα παραμένει, καθώς ο κ. Καμμένος εξακολουθεί, έστω με μια μερική λεκτική αναδίπλωση, να προτάσσει τη μη χρήση του όρου «Μακεδονία» σε ενδεχόμενο συμβιβασμό με τα Σκόπια.
Το πρόβλημα παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω της θεσμικής ιδιότητας του κ. Καμμένου, αφού είναι υπουργός Άμυνας. Τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς όσο και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος θα είναι οι δύο βασικοί υπουργοί οι οποίοι θα κληθούν να υλοποιήσουν την όποια συμφωνία. Ευλόγως αναρωτιούνται κυβερνητικοί αλλά και ευρύτεροι πολιτικοί παράγοντες: «Τι ακριβώς παιχνίδι παίζει ο Πάνος Καμμένος»;
Διότι αν εμμείνει στη θέση του και δεν ψηφίσει μια συμβιβαστική πρόταση, αν υπάρξει τελικά συμφωνία, τότε προκύπτει το μείζον πολιτικό ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν ο υπουργός Άμυνας να μην ψηφίσει την όποια συμφωνία και ταυτόχρονα να είναι εκ των δύο βασικών υπουργών που θα κληθούν άμεσα να την υλοποιήσουν και να την εφαρμόσουν; Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πολιτικοί κύκλοι:
«Πώς είναι δυνατόν, αν δεν πιστεύει στη συμφωνία, να την εφαρμόσει;». Μάλιστα ο κ. Καμμένος θα είναι αυτός, ως υπουργός Άμυνας, που στο ΝΑΤΟ θα κληθεί να προχωρήσει αμέσως στην εφαρμογή της όποιας συμφωνίας, καθώς είναι θέμα προτεραιότητας για πολλά μέλη της Συμμαχίας η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
«Είναι αγκάθι η στάση Καμμένου και, κυρίως, είναι μείζον πολιτικό πρόβλημα για τη διεθνή αξιοπιστία της κυβέρνησης όχι απλά μια διαφωνία του υπουργού Άμυνας, αλλά ότι εκ της θέσεώς του θα κληθεί αμέσως να εφαρμόσει κάτι που ούτε πιστεύει ούτε ψήφισε», αναφέρουν πολιτικοί κύκλοι.
Ο Πάνος Καμμένος, όπως λένε οι πληροφορίες, πιέστηκε στη σύσκεψη και από τον πρωθυπουργό αλλά και από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες να συναινέσει σε πρόταση σύνθετης ονομασίας που θα υπηρετεί την εθνική γραμμή του 2008, δηλώνοντας -όταν έρθει η ώρα- πως δεν θέλει να πάρει την ιστορική ευθύνη παράτασης μιας χρόνιας εκκρεμότητας. Άλλωστε, ακόμη και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης, που είχε χαρακτηρίσει «μειοδοσία» τη σύνθετη ονομασία, είχε προσθέσει με νόημα ότι αν η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων επιλέξει μειοδοσία, τότε το κόμμα του θα συνταχθεί με την απόφαση της πλειοψηφίας.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ πάντως, τουλάχιστον για την ώρα, δεν φαίνεται να μεταβάλει άρδην την αρχική του θέση για μη χρήση του ονόματος «Μακεδονία», κάτι που στο Μαξίμου εκτιμούν ότι θα συνεχίσει να δημιουργεί προβλήματα και εικόνα διγλωσσίας για την κυβέρνηση.