Προσοχή… Μη λύσουμε το Σκοπιανό και ξεφυτρώσει Αλβανικό…

Προσοχή… Μη λύσουμε το Σκοπιανό και ξεφυτρώσει Αλβανικό…

Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει και τι διαπραγματεύεται ο Νίκος Κοτζιάς με τους Αλβανούς. Το θέμα της άρσης του εμπολέμου αποτελεί πάγια διεκδίκηση των Αλβανών, την οποία, φυσικά, δεν συνδέουν με θεωρητικά ζητήματα αλλά με πολύ πρακτικά και συγκεκριμένα την έγερση ζητημάτων περιουσιών, που οδηγούν στο τσαμικό ζήτημα.

Ο κ. Κοτζιάς στην τελευταία συνέντευξή του αναφέρθηκε στο ζήτημα υποβαθμίζοντάς το, κάνοντας λόγο για ιστορική ανοησία… Αν πάντως νομίζει ότι υποβαθμίζοντας ο ίδιος τη σημασία της απαίτησης των Αλβανών θα περάσει απαρατήρητη η ικανοποίησή της, κάνει λάθος.
Το ίδιο επιχείρημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τον αντίθετο λόγο. Αφού πρόκειται περί ιστορικής ανοησίας, τότε δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να ασχολούνται και οι Αλβανοί με το ζήτημα αυτό και θα πρέπει να θεωρείται και για την Ελλάδα ως «μη θέμα», που έχει λυθεί εδώ και τρεις δεκαετίες με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου.

Όσο για τους πανηγυρικούς τόνους κυβέρνησης, Προέδρου της Δημοκρατίας και κομμάτων για την απόδοση αλβανικής υπηκοότητας στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, απλώς να συστήσουμε αυτοσυγκράτηση, γιατί με κάτι τέτοια απλώς δίνονται επιχειρήματα στους εχθρούς του Αρχιεπισκόπου στα Τίρανα, που θεωρούν ότι επιβεβαιώνονται οι θεωρίες τους ότι ο Έλληνας στην καταγωγή Αρχιεπίσκοπος είναι ο «Δούρειος Ίππος» του ελληνικού κράτους για την άλωση της Αλβανικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Κυρίως, όμως, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι αποτελεί εξίσου σημαντικό διαπραγματευτικό λάθος το να σπεύδουμε μόνοι μας να θεωρήσουμε σημαντική κίνηση προς την… Ελλάδα την απόδοση αλβανικής ιθαγένειας στον επικεφαλής της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, κίνηση για την οποία, προφανώς, και οι Αλβανοί θα σπεύσουν να ζητήσουν ανταλλάγματα…

[email protected]

 Σχετικό άρθρο


Σχολιάστε εδώ