Παπαδήμος: Πώς αποφεύχθηκε η χρεοκοπία της χώρας

Παπαδήμος: Πώς αποφεύχθηκε η χρεοκοπία της χώρας

Πρόκειται για εθνικό επίτευγμα, υποστηρίζει ο πρωθυπουργός του PSI

 

Το PSI απέτρεψε τη χρεοκοπία της χώρας, υποστηρίζει ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος ως πρωθυπουργός χειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για την απομείωση και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Και όπως υποστηρίζει ο κ. Παπαδήμος στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή», «η άρνηση συμμετοχής στο PSI των ξένων πιστωτών θα είχε ως αποτέλεσμα την αποτυχία και τη ματαίωση του PSI Και η ματαίωσή του θα ανάγκαζε τους θεσμούς να συμπεράνουν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την εξυπηρέτηση ενός χρέους που είναι αδύνατον να περικοπεί εθελοντικά.


 Το χρέος περικόπηκε κατά 106 δισ. ευρώ


Και η διακοπή εξυπηρέτησής του θα είχε ως αποτέλεσμα όλα τα ελληνικά ομόλογα να μηδενιστούν και η χώρα να περιέλθει σε κατάσταση χρεοκοπίας. Αυτό θα είχε ως συνέπεια την έξοδο από το ευρώ». Ως προς τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στο PSI, «έχασαν ένα τμήμα των αποθεματικών τους, αλλά αν ακύρωναν το PSI με την άρνησή τους να συμμετάσχουν, τότε θα προκαλούσαν την πτώχευση της χώρας και έτσι θα έχαναν το σύνολο των ομολόγων τους».

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισημαίνει: «Η μεγάλη επιμήκυνση αποπληρωμής των ομολόγων και η δραστική μείωση των επιτοκίων σημαίνει περικοπή ύψους 80% σε όρους καθαρής παρούσας αξίας». Και προσθέτει: «Για να το κάνουμε λιανά: Χωρίς να ανοίξει μύτη, η Ελλάδα κατόρθωσε να α­νταλλάξει ομόλογα για τα οποία θα πλήρωνε για το καθένα 100 ευρώ με νέα ομόλογα για τα οποία ουσιαστικά θα πληρώσει για το καθένα 20 ευρώ. Πόσο σκληρότερη ‘‘διαπραγμάτευση’’ θα έπρεπε να γίνει;».

Και υποστηρίζει ο κ. Παπαδήμος: «Είναι η πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά που εξασφαλίστηκε μια συνο­λική απομείωση εθνικού χρέους κατά 80% χωρίς τη χρεοκοπία της χώρας και επιτεύ­χθηκε παγκόσμιο ρεκόρ νέας μεγάλης δανειακής στήριξης με αντάλλαγμα την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και τη μείωση των ελλειμμάτων (αυτό που οφείλει να κάνει ούτως ή άλλως κάθε σοβαρό κράτος). Μιλάμε για άμεση περικοπή χρέους ύψους 106 δισ. ευρώ, που είναι η μεγαλύτερη στην παγκόσμια ιστορία, με ταυτόχρονη στήριξη της οικονομίας (130 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-2015)». Και ο κ. Παπαδήμος καταλήγει με το συμπέρασμα: «Πρόκειται για ένα εθνικό επίτευγμα, και μάλιστα διεθνούς εμβέλειας, που πολλοί δεν μπόρεσαν να συνειδητοποιήσουν».


Σχολιάστε εδώ