Κυβερνητικό αλαλούμ με τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς

Κυβερνητικό αλαλούμ με τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς

Από λάθος σε λάθος οι χειρισμοί, που προδίδουν πανικό

Σε μια ιδιότυπη υπόθεση Οτσαλάν, τηρουμένων των αναλογιών, τείνει να μετατραπεί η υπόθεση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Οι εξελίξεις στην όλη υπόθεση δρουν ταυτόχρονα ως μια βραδυφλεγής βόμβα για την ίδια την κυβέρνηση, η οποία, όπως επισημαίνουν πολιτικοί κύκλοι, στελέχη της αντιπολίτευσης αλλά ακόμα και κυβερνητικοί βουλευτές, επιδίδεται σε σπασμωδικές κινήσεις που προδίδουν όχι μόνο απειρία αλλά ταυτόχρονα και άγχος έναντι των κλιμακούμενων απειλών του Ερντογάν.

Η απόφαση της κυβέρνησης και μάλιστα του ίδιου του πρωθυπουργού να γίνει αίτηση αναίρεσης της απόφασης της Επιτροπής Ασύλου για άσυλο στον συγκυβερνήτη του τουρκικού ελικοπτέρου με το οποίο πέρασαν στην Ελλάδα οι οκτώ και η εκ νέου σύλληψή του όχι μόνο αιφνιδίασε τους πάντες στο κυβερνών κόμμα, αλλά δημιούργησε μεγάλο προβληματισμό και επιφυλάξεις για τον τρόπο που χειρίζεται το θέμα το Μέγαρο Μαξίμου. «Είναι δυνατόν με το που ‘‘φτερνίζεται’’ ο Ερντογάν να τρέμουμε και να σπεύδουμε χωρίς χρονοτριβή να του δίνουμε την εντύπωση ότι θα του κάνουμε όλα τα χατίρια, παραβιάζοντας και τις αρχές μας και βασικούς κανόνες του κράτους δικαίου;», σημείωναν βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως οι σπασμωδικές κινήσεις συνεχίστηκαν, αφού κανένας αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας δεν βγήκε αμέσως να εξηγήσει μερικά πράγματα και το μόνο που υπήρχε ήταν μια ξερή και λιτή ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου αναφερόταν ότι θα κατατεθεί αίτηση για αναστολή της απόφασης παραχώρησης ασύλου.

Οι σοβαρές αντιδράσεις όχι μόνο των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και κορυφαίων νομικών και συνταγματολόγων και η βουβή γκρίνια πολλών κυβερνητικών βουλευτών οδήγησαν στην πολύ καθυστερημένη διευκρίνιση από την κυβέρνηση ότι δεν τίθεται θέμα έκδοσης των οκτώ στην Τουρκία λόγω της αμετάκλητης απόφασης του Αρείου Πάγου. Ωστόσο η ζημιά έγινε, όπως παραδέχονται και κυβερνητικά στελέχη, καθώς δόθηκε η εντύπωση πως η χώρα σέρνεται πίσω από τον Ερντογάν, υπονοώντας ότι ο τούρκος Πρόεδρος έλαβε διαβεβαιώσεις ότι θα υπήρχε μια μεθόδευση για να γυρίσουν πίσω στην Τουρκία οι οκτώ και να δικαστούν εκεί, αλλά και πως με διαδικασίες fast track ξεπερνιούνται τα όρια του κράτους δικαίου.

Ωστόσο, έμπειροι πολιτικοί αναλυτές τονίζουν πως το πρόβλημα θα είναι ακόμα μεγαλύτερο για την Ελλάδα και την κυβέρνηση και υπάρχει κίνδυνος να βρεθούμε σε ένα σκηνικό ανάλογο με αυτό του Οτσαλάν, αν γίνει δεκτή η αίτηση της κυβέρνησης και δεν παραχωρηθεί άσυλο στους οκτώ Τούρκους. Τότε θα πρέπει να βρει τρόπο να διώξει από τη χώρα τούς οκτώ και να έλθει σε κάποια συμφωνία με τρίτη χώρα για να τους δεχτεί. Αν όμως απορριφθεί η αίτηση της κυβέρνησης και πάλι το πρόβλημα θα είναι μεγάλο, διότι ο Ερντογάν θα αποθρασυνθεί και σε κάθε ευκαιρία θα στήνει στον τοίχο την Ελλάδα και θα εγκαλεί τον πρωθυπουργό για το γεγονός ότι δεν τήρησε -σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του- την υπόσχεση να του επιστρέψει τους «τρομοκράτες».

Όμως η υπόθεση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο μετά την αιφνιδιαστική δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι οκτώ Τούρκοι μπορούν να δικαστούν στην Ελλάδα. Κάποιοι μιλούν για έναν νέο ελιγμό προκειμένου να περιοριστούν οι απειλές και οι πιέσεις της Τουρκίας.

Ωστόσο, νομικοί και πολιτικοί κύκλοι κάνουν λόγο για νέα σπασμωδική κίνηση που δίνει το δικαίωμα στον Ερντογάν να εμφανίζεται σαν να υποβάλλει όρους στη χώρα για το πώς θα λειτουργεί η Δικαιοσύνη και κυρίως πιέζει την Ελληνική Δικαιοσύνη να αποφανθεί για το εάν υπήρξε πραξικόπημα στην Τουρκία και αν οι οκτώ ήταν πραξικοπηματίες. Ο κ. Κοντονής σημείωσε πως μελετάται η δυνατότητα να δικαστούν στην Ελλάδα για αδικήματα που έχουν τελεστεί στην αλλοδαπή, σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ποινικού Κώδικα.


Σχολιάστε εδώ