Προβόπουλος: Αποτράπηκε, ευτυχώς, ένας ανοιχτός πέμπτος εμφύλιος!
Η λήξη του συναγερμού δεν έχει σημάνει
«Ύστερα από οκτώ χρόνια σκληρών Μνημονίων, η δουλειά παραμένει ημιτελής. Αρκετά οφείλουν να γίνουν ακόμη, κατ’ εξοχήν στο πεδίο των διαρθρωτικών δράσεων, πριν σημάνει η λήξη του συναγερμού», υποστήριξε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Παπαθανασίου, υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, με τίτλο: «8 ΜΗΝΕΣ» – μήνες κατά τους οποίους ξέσπασε η βόμβα της οικονομικής κρίσης, τις τραγικές επιπτώσεις της οποίας ζει ο ελληνικός λαός, με τις πληγές να παραμένουν ανοικτές.
Θέση η οποία είναι σε εντελώς αντίθετη γραμμή από τις επανειλημμένες δημόσιες διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι τον Αύγουστο η χώρα βγαίνει από τα Μνημόνια, και μάλιστα με «καθαρή έξοδο», αν και οι περιβόητοι «θεσμοί» έχουν εντελώς άλλη άποψη, ότι οι δεσμεύσεις παραμένουν, όπως έχει δηλώσει και ο εκπρόσωπός τους Ντέκλαν Κοστέλο.
Στις αιτίες που έφεραν την καταιγίδα συμπεριλαμβάνεται το Ασφαλιστικό, για το οποίο ο κ. Προβόπουλος λέει ότι ήταν «ωρολογιακή βόμβα», και μια σειρά από χρόνιες παθογένειες, όπως η παραοικονομία, η φοροδιαφυγή, η ανομία και η διαφθορά, που αν και δεν υπήρξαν προϊόν της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, «το βέβαιο είναι ότι η τελευταία απελευθέρωσε ‘‘σεισμική’’ ενέργεια και οδήγησε τις αγορές στο να επανεκτιμήσουν το ελληνικό πρόβλημα, να επαναξιολογήσουν δηλαδή τον ελληνικό κίνδυνο στις πραγματικές του διαστάσεις, που απέκρυπταν μέχρι τότε η ένταξη στην ΟΝΕ αλλά και ένας εφησυχασμός των αγορών για τους ελλοχεύοντες κινδύνους. Η κατάρρευση της Lehman Brothers ήταν η θρυαλλίδα που μεταμόρφωσε δραματικά το τοπίο».
Αλήθειες που καίνε όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις
Ο κ. Γ. Προβόπουλος αναφέρθηκε στις μεγάλες ευθύνες των κυβερνήσεων επί Μνημονίων, επισημαίνοντας ότι:
• Καμία μνημονιακή κυβέρνηση δεν ετοίμασε το δικό της πρόγραμμα δράσης και εξόδου από την κρίση. Η χώρα στερείτο και στερείται ακόμη business plan. Ολοκληρωμένες αντιπροτάσεις ουδέποτε κατατέθηκαν. Δεν υπήρξε εκ μέρους μας συνολική πρόταση.
• Ποτέ δεν αναλάβαμε την κυριότητα του προγράμματος, και αυτό εξηγεί την επαμφοτερίζουσα στάση μας κατά την εφαρμογή του, το συνεχές κατενάτσιο και τις ολιγωρίες, την πεισματική άρνηση της χώρας να πράξει αυτό που είχε ήδη συμφωνήσει με την υπογραφή της.
• Αυτό ενέτεινε την αβεβαιότητα και ανέβασε κατακόρυφα το οικονομικό και κοινωνικό κόστος, όπως σωρευτική ύφεση 26%, ανεργία μέχρι 28%, μεγάλες απώλειες στην αξία των περιουσιακών στοιχείων κ.λπ.
• Η δημόσια διοίκηση λειτουργεί σήμερα χειρότερα σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο.
Ευτυχώς…
Και ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στη διαίρεση που κυριάρχησε στα δύσκολα αυτά χρόνια, η οποία στο παρελθόν έχει κοστίσει ακριβά στην πατρίδα μας:
«Στο πολιτικό σύστημα και στην κοινωνία υπήρξε μια κάθετη διαίρεση. Η διαίρεση αυτή παρεμπόδισε ποικιλότροπα την ομαλή εφαρμογή των προγραμμάτων, ανέβασε στα ύψη τον λογαριασμό και σε διάφορες φάσεις πήρε εμφυλιοπολεμικά χαρακτηριστικά. Ευτυχώς, ένας ανοιχτός πέμπτος εμφύλιος για τη χώρα αποτράπηκε, όμως η διαίρεση της κοινωνίας είχε οδυνηρές συνέπειες που θα πληρώνουμε για δεκαετίες»!