13 δισ. ευρώ έφαγαν φοροδιαφυγή και παραοικονομία!

13 δισ. ευρώ έφαγαν φοροδιαφυγή και παραοικονομία!

Έξω από τα δόντια τα λέει στην Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας. Αν είχε χτυπηθεί σοβαρά και με αποφασιστικότητα η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία, το κέρδος για τη χώρα και τον ελληνικό λαό θα ήταν 13,5 δισ. ευρώ!

Και τούτο γιατί η ύφεση θα ήταν κατά επτά μονάδες μικρότερη το 2010-2015.

Και αυτό επισημαίνεται στην έκθεση: Η αύξηση του φορολογικού βάρους κατά μία ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ οδηγεί, πέραν της απώλειας ΑΕΠ κατά 2,8%, και σε μεταφορά της παραγωγής και της απασχόλησης από την επίσημη στην ανεπίσημη οικονομία κατά 1,3 και 1,4 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα. Και καταλήγει τονίζοντας: «Αν δεν υπήρχε παραοικονομία στην Ελλάδα, οι απαιτούμενες αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών προκειμένου να επιτευχθούν οι φορολογικοί στόχοι του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής θα ήταν σημαντικά μικρότερες».

Μόνο που κάνει ένα μεγάλο λάθος ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας: Δεν υπάρχει κράτος στην υφήλιο από το οποίο να απουσιάζει η παραοικονομία. Σίγουρα μπορεί να περιορισθεί, αλλά να εξαφανισθεί είναι ανθρωπίνως αδύνατον…


Σχολιάστε εδώ