Λαλιώτης: Δεν θα γίνουμε δεκανίκι και ουρά ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της ΝΔ

Λαλιώτης: Δεν θα γίνουμε δεκανίκι και ουρά ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της ΝΔ

Σαφές μήνυμα του Κ. Λαλιώτη με αποδέκτες το Μέγαρο Μαξίμου και τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη ΝΔ και τον Κυρ. Μητσοτάκη. Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και εκ των επιτελικών πλέον στελεχών του νέου πόλου της Κεντροαριστεράς ξεκαθαρίζει σε πολύ σκληρούς τόνους την αυτόνομη πορεία του νέου πόλου και τονίζει ότι δεν πρόκειται να συμπορευθεί και να μεταβληθεί σε συμπλήρωμα ούτε της ΝΔ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ξεκάθαρο αυτό μήνυμα του Κ. Λαλιώτη εστάλη σχεδόν ταυτόχρονα με το ίδιου περιεχομένου μήνυμα που απέστειλε το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής (Γ. Παπανδρέου, Θ. Θεοχαρόπουλος, Στ. Θεοδωράκης, Ν. Ανδρουλάκης, Γ. Καμίνης), στην πρώτη του συνεδρίαση υπό τη Φ. Γεννηματά.
Ουσιαστικά, ο Κ. Λαλιώτης με το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε επιχειρεί να διαλύσει σενάρια που τροφοδοτήθηκαν από δημοσιεύματα και ανέφεραν ότι δήθεν με εκείνον πρωταγωνιστή επιχειρείται μια προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, στη λογική ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αυτοδυναμία αλλά και στη λογική ενός μετώπου κατά του Κυρ. Μητσοτάκη.


Μύθος τα περί προσέγγισής του με τον ΣΥΡΙΖΑ


«Οι θέσεις και οι προτάσεις μου για τη στρατηγική πορεία της Κεντροαριστεράς είναι διαχρονικά γνωστές, διαφανείς και σαφέστατες. Συνδέονται άρρηκτα με τη ‘‘μνήμη του παρελθόντος’’ και τη ‘‘μνήμη του μέλλο­ντος’’, σε μια σηματοδοτημένη ιστορική, πολιτική, ιδεολογική και προγραμματική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ και ευρύτερα της Δημοκρατικής Ριζοσπαστικής Προοδευτικής Παράταξης», επισημαίνει ο Κ. Λαλιώτης στην επιστολή του και τονίζει:

«Η κατοχύρωση και ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και της Κεντροαριστεράς ως δημοκρατικού και προοδευτικού πόλου συνδέεται άρρηκτα και αδιαπραγμάτευτα με τον αυτόνομο λόγο του, την αυτοδύναμη στρατηγική του και τον καταλυτικό, διακριτό πρωταγωνιστικό ρόλο του. Αυτό προϋποθέτει, οριστικά και αμετάκλητα, σαφείς ιδεολογικές και πολιτικές οριοθετήσεις, σαφείς προγραμματικές θέσεις και αντιπαραθέσεις τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με τη ΝΔ».

Επίσης, πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω, ο Κώστας Λαλιώτης προσθέτει: «Μόνον με αυτούς τους καθαρούς στρατηγικούς στόχους μπορούν να ταυτιστούν και να συμπορευτούν συμμετοχικά και ενεργά εκατομμύρια πολίτες, που έχουν διαχρονικούς δεσμούς με το ΠΑΣΟΚ και την ευρύτερη παράταξη.

• Μόνον έτσι το ΠΑΣΟΚ και η Κεντροαριστερά δεν θα μετατρέπονται σε δεκανίκι και ουρά είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε της ΝΔ.

•Μόνον έτσι το ΠΑΣΟΚ και η Κεντροαριστερά θα μπορούν να έχουν ανοιχτούς ορίζοντες, δυναμική και προοπτική».

Πάντως, πέραν των ξεκάθαρων θέσεων που και η ίδια η Φ. Γεννηματά έχει διατυπώσει για το θέμα αυτό, υποστηρίζοντας τον αυτόνομο και πρωταγωνιστικό ρόλο της Κεντροαριστεράς, έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία η παρέμβαση του ίδιου του Κ. Λαλιώτη αλλά και το ισχυρό μήνυμα που εξέπεμψε, στην πρώτη του κιόλας συνεδρίαση, το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής, που στην απόφασή του επισημαίνει ότι «είναι αδιαπραγμάτευτος ο αυτόνομος ρόλος του Κινήματος» και πως «όσοι επιμένουν να αναζητούν βολικά κυβερνητικά συμπληρώματα και δεκανίκια εξουσίας δεν είναι πια σε επαφή με την πραγματικότητα που υπάρχει στη χώρα μας και στο πολιτικό σύστημα».

[Φωτό: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=48700148]


Σχολιάστε εδώ