Δεν «ακούει» ο Τσίπρας τον συνεταίρο του!

Δεν «ακούει» ο Τσίπρας τον συνεταίρο του!

Στις ελληνικές καλένδες το αίτημα για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για το Σκοπιανό

Σε ζήτημα «ζωής και θανάτου» τείνει να εξελιχθεί για τον Π. Καμμένο το πρόβλημα με τα Σκόπια, ενώ οι πρώτες αντιδράσεις του στις κυοφορούμενες εξελίξεις υποδηλώνουν εκνευρισμό και ανησυχία. Δεδομένου ότι το συγκεκριμένο θέμα αποτέλεσε έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της εθνικής πολιτικής του, οποιαδήποτε παρέκκλιση ή απόκλιση από τις αρχικές θέσεις θα εκληφθεί ως υποχώρηση και θα έχει πολιτικό κόστος. Ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων βιώνει τον μύθο με τις Συμπληγάδες Πέτρες και αναζητεί εναγωνίως τρόπο να διέλθει από το στενό με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Στην προσπάθειά του αυτή, προέταξε τη… λύση της σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών σε περίπτωση που υπάρξει αλλαγή στην εθνική θέση, με σκοπό να κρυφτεί πίσω από την απόφαση των Αρχηγών και να εγκλωβίσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης (κυρίως τη Νέα Δημοκρατία), ούτως ώστε το κόστος να επιμεριστεί σε όλους και να μην το επωμιστούν μόνο τα κυβερνητικά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ).

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έσπευσε, για ευνόητους λόγους, να επισημάνει ότι δεν πρόκειται να προσέλθει σε Συμβούλιο Αρχηγών αν οι κυβερνητικοί εταίροι δεν διατυπώσουν μια ενιαία (ταυτόσημη) πρόταση για την ονομασία των Σκοπίων.

Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι ούτε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας συμφωνεί με την προοπτική του Συμβουλίου Αρχηγών, αντίθετα συμπλέει με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, που είναι της άποψης -το κατέστησε σαφές και δημόσια- ότι η όποια απόφαση για το θέμα θα πρέπει να ληφθεί από το Κοινοβούλιο. Αμφότεροι εκφράζουν την αισιοδοξία, αν όχι τη βεβαιότητα, ότι ακόμη κι αν δεν ψηφίσουν θετικά οι ΑΝΕΛ, η κυβέρνηση μπορεί άνετα να εξασφαλίσει την αναγκαία πλειοψηφία με τις ψήφους βουλευτών από άλλα κόμματα. Θεωρούν μάλιστα ότι με τον τρόπο αυτό θα στριμώξουν και τη Νέα Δημοκρατία, όπου υπάρχει πανσπερμία απόψεων σε βαθμό τέτοιο ώστε να μην υπάρχει ακόμη οριστική και ξεκάθαρη στάση.


Σε πολύ δύσκολη θέση οι ΑΝΕΛ

Η τοποθέτηση του κ. Κοτζιά για τη Βουλή πυροδότησε, όπως ήταν φυσικό, σενάρια για διαφωνία με τον κ. Καμμένο, ο τελευταίος όμως έσπευσε να τα διαψεύσει λέγοντας ότι δεν υπάρχει διάσταση απόψεων (;) και πως ο κ. Κοτζιάς είναι «ο καλύτερος υπουργός Εξωτερικών που είχε ποτέ η χώρα». Ακόμη όμως κι αν η λύση που θα προκριθεί από την κυβέρνηση εγκριθεί από τη Βουλή χωρίς τη στήριξη των ΑΝΕΛ, η συμμετοχή των τελευταίων στον κυβερνητικό συνασπισμό θα βρεθεί στον αέρα. Δεν είναι δυνατόν ο κ. Καμμένος να συνεχίσει αμέριμνος να μετέχει σε μια κυβέρνηση που έχει πάρει μια απόφαση εντελώς αντίθετη με τα ιδεολογικά του «πιστεύω» και για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Η λογική του «και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο» πολύ δύσκολα θα περάσει στην ελληνική κοινωνία και ιδίως στον σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων του.

Αγωνία και… σύγχυση
Όλα αυτά τα γνωρίζει καλώς ο αρχηγός των ΑΝΕΛ, εξ ου και η αμηχανία κι ο εκνευρισμός στις δημόσιες τοποθετήσεις του. Σε δηλώσεις του προ ημερών υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί και πολύ περισσότερο να ψηφίσει ονομασία για τα Σκόπια που θα περιέχει τον ελληνικό όρο «Μακεδονία». Χωρίς να διευκρινίσει τι επακριβώς εννοεί με την αναφορά σε «ελληνικό όρο», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να αποδεχτεί μια λύση που η «Μακεδονία» θα αναφερόταν με άλλη γλωσσική διάλεκτο. Υπενθυμίζεται ότι το 2008, ως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, είχε συμφωνήσει -δεν είχε εκφράσει τουλάχιστον καμιά διαφωνία- με τη λύση της σύνθετης ονομασίας, η οποία περιείχε τον όρο «Μακεδονία».

Αντιλαμβανόμενος ότι η θέση για μη χρήση του όρου είναι δύσκολα υπερασπίσιμη ο κ. Καμμένος επανήλθε στις αρχές της εβδομάδας με… νέα θέση: Αν πρόκειται να αλλάξει η εθνική γραμμή, αυτό πρέπει να το αποφασίσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Σγουρίδης με δηλώσεις του τάχθηκε κατά της διπλής ονομασίας και απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο το κόμμα να ψηφίσει ονομασία που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία». Ζήτησε μάλιστα η όποια απόφαση να ληφθεί από τον ελληνικό λαό μέσω της διαδικασίας του δημοψηφίσματος, κάτι που απορρίπτει ρητά το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι όροι του ΚΚΕ
Υπέρ της σύνθετης ονομασίας με αποκλειστικά και μόνο γεωγραφικό προσδιορισμό τάσσεται το ΚΚΕ, θέση που παγίως διατυπώνει τις τελευταίες δεκαετίες. Στη σχετική ανακοίνωσή του επισημαίνει την ανάγκη να εξευρεθεί μια κοινώς αποδεκτή λύση ούτως ώστε «να μπει τέλος στην αλυτρωτική προπαγάνδα, να υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση του απαραβίαστου των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας των δύο χωρών».

Το ΚΚΕ ασκεί έντονη κριτική τόσο στα κυβερνητικά κόμματα όσο και σ’ αυτά της αντιπολίτευσης για τη στάση που τηρούν στο ζήτημα και κάνει λόγο για μικροκομματικές επιδιώξεις, τονίζει δε ότι βασική επιδίωξη όλων είναι η όποια επίλυση του ζητήματος να συνδεθεί με την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που ήταν και είναι οι βασικοί παράγοντες αποσταθεροποίησης, πολέμων και αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή.

Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο
Προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή ζητεί η Ένωση Κεντρώων αμέσως μετά τις γιορτές, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των Σκοπίων και οι δρομολογούμενες εξελίξεις. «Είναι αδύνατον να συνεχίζεται η διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων για ένα τόσο σοβαρό θέμα υπό πλήρη άγνοια της κοινωνίας και χωρίς να γνωρίζουμε τις θέσεις των κομμάτων», τονίζει. Υπογραμμίζει ακόμη ότι ενδεχομένως κάποιοι να κάνουν υπολογισμούς χωρίς να λογαριάζουν τις συνέπειες και προσθέτει: «Η Ένωση Κεντρώων λέει ένα πράγμα: ‘‘Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο’’. Ο ελληνικός λαός δεν θα επιτρέψει να δοθεί το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια».

 


Σχολιάστε εδώ