Ανάπτυξη και Πράξη


Του
ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ ΑΔΑΜΙΔΗ
Δικηγόρου, ΔΝ, αν. Καθηγητή
Κοινοτικού Δικαίου, Προμηθειών και Διεθνών Σχέσεων
στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων


Η στόχευση για οικονομική ανάπτυξη αποτελεί μια αναντίρρητη πραγματικότητα. Για τη μεγάλη πλειοψηφία, τουλάχιστον από πλευ­ράς δηλώσεων, είναι μια αυτονόητη επιλογή. Για την ανομολόγητη μειοψηφία συνιστά μια αναγκαιότητα. Το απα­ραίτητο προηγούμενο για τις ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής. Εκ του ασφαλούς.

Η ανάπτυξη όμως δεν είναι υπόθεση επι­θυμιών και ευχολογίων. Απαιτεί παραγωγή πλούτου, που προϋποθέτει κύκλο εργασιών. Ραχοκοκαλιά της όλης προσπάθειας, σε κάθε σοβαρή συζήτηση και σχεδιασμό, είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που μέσα από τη δραστηριοποίησή τους μπορούν οι ίδιες να γιγαντωθούν ή να δημιουργήσουν και άλλες, όπως και νέες θέσεις εργασίας.

Η κρίσιμη ωστόσο αυτή μάζα ολοένα και φθίνει σε ό,τι αφορά τη χώρα μας. Η εξοντωτική και χαοτική φορολογία, όπως και το ασταθές περιβάλλον των ασφαλιστικών εισφορών δημιουργούν συνθήκες πνιγμού και αδιεξόδου. Χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν αναζητήσει καταφύγιο και έδρα σε όμορες και άλλες κοινοτικές χώρες. Ο επαναπατρισμός τους αποτελεί πρωταρχικό όρο σε κάθε προσπάθεια οικονομικής ανάταξης.

Η δραστική μείωση της φορολογίας θα συντελέσει καίρια στην κατεύθυνση αυτή. Η διαμόρφωση συντελεστών όμοιων ή σε κάθε περίπτωση ανταγωνιστικών με τις χώρες στις οποίες έχουν κατευ­θυνθεί οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι στόχος κορυφαίας σημασίας. Οι όποιες αντιρρήσεις των πιστωτών μπορούν να ανασκευαστούν, ως αρχή εργασίας, με την προσφορά ισοδύναμων αποτελεσμάτων.

Η προοπτική ισχύος των μειωμένων φορολογικών συντελεστών, υπό την προϋπόθεση πως τα προσ­δοκώμενα έσοδα από την επιστροφή των ελληνικών επιχειρήσεων στο ελληνικό φορολογικό περιβάλλον θα καλύψουν τις όποιες μειώσεις των, ούτως ή άλλως, λογιστικά αναμενόμενων εσόδων, αποτελεί βάση σχεδιασμού. Η επεξεργασία των δεδομένων μέσα από στοχευμένες αναλογιστικές μελέτες και τη συνδρομή ενδεχομένως και των επιμελητηρίων, που έχουν από πρώτο χέρι και σε βάθος γνώση του αριθμού των επιχειρήσεων που έχουν μεταναστεύσει και μπορούν να επανέλθουν, αποτελούν εργαλεία για τη διατύπωση της εναλλακτικής και αξιόπιστης λύσης.

Η οικονομική ανάπτυξη περνά μέσα από τη βάσανο της επεξεργασίας και υποβολής προτάσεων, που διευκολύνουν τη μεταστροφή του κλίματος και τη δημιουργία της αναγκαίας για τις αγορές του χρήματος και των υποψήφιων δανειστών μας ψυχολογίας, που ούτε επιβάλλεται και ούτε από μόνη της αρκεί.


Σχολιάστε εδώ