Μαξιλαράκι 10 δισ. για την έξοδο στις αγορές!

Μαξιλαράκι 10 δισ. για την έξοδο στις αγορές!

Αυτός είναι ο στόχος του πρωθυπουργού ­­Αλέξη Τσίπρα
30 δισ. ευρώ τον χρόνο είναι οι τόκοι των δανείων30 δισ. ευρώ τον χρόνο είναι οι τόκοι των δανείων


Ο ερχομός του 2018 θα δείξει αν θα επιβεβαιωθεί η αισιοδοξία που… πλημμυρίζει το Μαξίμου ότι τον Αύγουστο η χώρα αποχαιρετάει τα Μνημόνια, διαψεύδοντας όλους εκείνους που επιμένουν, με πρώτο τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι πάμε για τέταρτο Μνημόνιο, που θα περιέχει πρόσθετα βάρη και νέα δεινά για τον ελληνικό λαό.

Πάντως, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, οι οποίοι «πιάνουν» το κλίμα που καλλιεργείται έξω, και με επενδυτές, που με τις… κεραίες τους εντοπίζουν από τους πρώτους πού αναδύεται έδαφος για δουλειές που θα φέρουν σημαντικά κέρδη, φαίνεται ότι δεν είναι καθόλου εκτός πραγματικότητας η ευφορία που έχει καταλάβει τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος έχει σηκώσει τη σημαία ότι τον Αύγουστο «τέλος τα Μνημόνια».


 Ξένοι επενδυτές ψάχνουν για… ευκαιρίες


Και αυτή η ευφορία ενισχύεται από πληροφορίες από καλές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες ο κύριος – αποκλειστικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι η εξασφάλιση ενός μαξιλαριού… πάχους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα είναι το αποθεματικό (καβάτζα, κοινώς) στο οποίο θα στηριχθεί η επόμενη μέρα, για να μην μπορούν οι αγορές να εκβιάσουν με άνοδο των επιτοκίων, προκαλώντας κλυδωνισμούς στην ελληνική οικονομία.

Κανείς, πάντως, δεν μπορεί να αποκλείσει ότι οι «γύπες» θα επιχειρήσουν να παίξουν κερδοσκοπικά παιχνίδια. Και τότε θα φανεί αν ο όλος σχεδιασμός για την έξοδο από τα Μνημόνια έχει γίνει σωστά, έχοντας εξασφαλίσει τις απαραίτητες εφεδρείες.

Αυτός είναι ο στόχος του μαξιλαριού. Το ότι το Δημόσιο δεν πληρώνει τις οφειλές του στον ιδιωτικό τομέα, που σήμερα είναι πάνω από 5 δισ. ευρώ, οι νέοι φόροι που μπαίνουν, τα «χαράτσια» και οι περικοπές έχουν στόχο να σχηματιστεί το εν λόγω απόθεμα.


 Ποιοι υπουργοί συμφωνούν με την πρότασή του για προληπτικό πρόγραμμα στήριξης


Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι ετήσιοι τόκοι για την εξυπηρέτηση των δανείων ανέρχονται σε 30 δισ. ευρώ, ένα μέρος των οποίων μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί με νέο δάνειο, με καλύτερους όρους και βασικά με μικρότερο επιτόκιο, από τη στιγμή που έχει δημιουργηθεί έξω η βεβαιότητα ότι η ελληνική οικονομία μπήκε σε σταθερές ράγες και έχει δρομολογηθεί η ανάπτυξη. Και αυτοί οι δύο δείκτες στέλνουν έξω το μήνυμα ότι ήρθε η ώρα για κερδοφόρες δουλειές στην Ελλάδα. Και πράγματι πάρα πολλοί ξένοι επενδυτές θέλουν να αγοράσουν ό,τι πουλιέται.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι, όπως μας έλεγε σημαντικός χρηματιστής, η ανάπτυξη θα ήταν σήμερα 5%, και όχι γύρω στο 1,5% με 1,7%, αν η χώρα είχε άλλο οικονομικό επιτελείο. Παρά ταύτα, έχει αλλάξει έξω το κλίμα για την Ελλάδα. Απομένει να το διαχειριστεί σωστά ο Αλέξης Τσίπρας.


 Έπεσαν οι τόνοι του Μαξίμου κατά Στουρνάρα


Προς συμβιβασμό με Στουρνάρα;
Θύελλα προκάλεσε η αναφορά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα –στην πρόσφατη ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας για τη νομισματική πολιτική– σε ένα προληπτικό πρόγραμμα στήριξης, που θα πρέπει να συνοδεύει την έξοδο της χώρας στις αγορές τον Αύγουστο, που τελειώνει το τρίτο Μνημόνιο, όπως έχει αποφασίσει η κυβέρνηση – ένα πρόγραμμα του οποίου οι όροι, όπως εξήγησε, είναι οικονομικοί και όχι πολιτικοί.

Η αντίδραση του Μαξίμου ήταν βίαιη. Χαρακτήριζε «αποτυχημένο» τον Στουρνάρα και δήλωνε ότι με τη θέση περί προληπτικής γραμμής στήριξης υπονομεύει την κυβέρνηση και τη χώρα.
Το κλίμα φαίνεται να καταλάγιασε και όχι μόνο έπεσαν ξαφνικά οι τόνοι αλλά και κάποιοι υπουργοί –σύμφωνα με διαρροές από καλές πηγές– βλέπουν την πρόταση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κάθε άλλο παρά υπονομευτική της εξόδου στις αγορές. Αντίθετα, τη θεωρούν υποστηρικτική της απόφασης του πρωθυπουργού για έξοδο από τα Μνημόνια. Μεταξύ αυτών που δεν απορρίπτουν την πρόταση του Στουρνάρα για προληπτική γραμμή στήριξης είναι και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Να σημειωθεί ότι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι, αν δημιουργηθεί πρόβλημα με την έξοδο στις αγορές, π.χ. υψηλά επιτόκια δανεισμού, υπάρχουν ως ασπίδα σε πρώτη φάση 25 δισ. ευρώ – υπόλοιπο από τα 85 δισ. ευρώ του τελευταίου Μνημονίου, τα οποία δεν έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Αυτό που προφανώς ενοχλεί τον πρωθυπουργό στην πρόταση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για προληπτικό πρόγραμμα στήριξης είναι ότι του… θολώνει το αφήγημα για «καθαρή έξοδο», που θα είναι η σημαία του για… καθαρή προσφυγή σε εκλογές.

Δεν βλέπουν έξοδο…
Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 70% των πολιτών δεν βλέπει καθαρή έξοδο, όπως καταγράφεται στο «Βαρόμετρο» της MRB για τη νέα χρονιά, συμφωνώντας με τον Ντέκλαν Κοστέλο, τον επικεφαλής των «θεσμών».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το «Βαρόμετρο» της MRB για το 2018, που έγινε για τη «Real News», περίπου 7 στους 10 έλληνες πολίτες εκτιμούν ότι τυχόν έξοδος της χώρας από το Μνημόνιο δεν θα είναι καθαρή και θα απαιτηθεί πιστοληπτική γραμμή στήριξης, όπως υποδεικνύει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στη γραμμή Ντράγκι ο Στουρνάρας
Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να διεμήνυσε όσο καθαρότερα μπορούσε στον Μάριο Ντράγκι («να λείπει το βύσσινο») ότι δεν επιθυμεί και δεν θα μπει στη διαδικασία ενός έστω μίνι Μνημονίου μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο, ωστόσο η προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης αποτελεί σταθερό πλέον άγχος για το Μέγαρο Μαξίμου και την κυβέρνηση.

Η Αθήνα αποκρυπτογραφεί ως θετική τη γενική εικόνα που έρχεται από την Ευρώπη και τους «θεσμούς» -διαμηνύουν συγκεκριμένα ότι τον Αύγουστο του 2018 πρέπει «να έχουμε ξεμπερδέψει με την Ελλάδα»-, ωστόσο παραμένει ακόμα θολό το τοπίο ως προς τους όρους εξόδου της Ελλάδας από τα Μνημόνια και κυρίως αν, πέρα από τα ψηφισμένα ήδη μέτρα και τα συμφωνημένα πρωτογενή πλεονάσματα, θα υπάρξουν νέα μέτρα και πρόσθετες επώδυνες μεταρρυθμίσεις.

Η κυβέρνηση πλέον προτάσσει και παλεύει την καθαρή έξοδο, στα πρότυπα της Πορτογαλίας, ωστόσο καθημερινά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, επανέρχεται το θέμα της προληπτικής πιστωτικής γραμμής στήριξης, με κύριο εκφραστή και υποστηρικτή την ΕΚΤ και τον Μάριο Ντράγκι.

Παρά το πρόσφατο ανοικτό άδειασμα του Γιάννη Στουρνάρα από την κυβέρνηση (για όσα είπε περί νέου Μνημονίου και προληπτικής γραμμής στήριξης), ο κεντρικός τραπεζίτης επανέφερε και μάλιστα ψηλά στην ατζέντα τους όρους του Μάριο Ντράγκι και της ΕΚΤ αναφορικά με την έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι υπήρξε και άτυπο διάβημα από την κυβέρνηση προς την ΕΚΤ και τον κ. Ντράγκι για όσα είπε και τη γραμμή που προσπαθεί να επιβάλει ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ωστόσο η «σιωπή» του κ. Ντράγκι δείχνει ότι ο Στουρνάρας είχε το «ok» της ΕΚΤ. Πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα διαμηνύεται στην Αθήνα, καθημερινά σχεδόν και σε όλα τα επίπεδα, πως «το μαξιλαράκι ρευστότητας που δημιουργεί η κυβέρνηση για να στηρίξει μια καθαρή έξοδο στις αγορές τον Αύγουστο του 2014 -περί τα 14 δισ. ευρώ- δεν επαρκεί».


Σχολιάστε εδώ