Κεφαλλονίτικο τηγανόψωμο της Πρωτοχρονιάς
ΠΑΡΟΝ: «Οι παραδόσεις μας δεν ειναι σωστό να θυσιάζονται σαν την… «Ιφηγένεια» στο βωμό του σύγχρονου τρόπου ζωής».
Σας παρουσιάζουμε μια παραδοσιακή συνταγή που έφτιαχναν στη προσεισμική Κεφαλονιά τις ημέρες των Χριστουγέννων και το πρόσφεραν στους ανθρώπους που πήγαιναν στη πόρτα τους για τα κάλαντα. Στα παιδιά έδιναν τηγανίτες με ζάχαρη (το μέλι ήταν σπάνιο) και στους μεγάλους το τηγανόψωμο.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΟ ΤΗΓΑΝΟΨΩΜΟ
Υλικά :
2 κούπες αλεύρι,
1 κουταλάκι αλατι αλάτι,
1 κουτάλακι του γλυκού ζάχαρη,
2 κουταλάκια του γλυκού μαγιά ξερή,
2 κουταλάκια ελαιόλαδο, και χλιαρό νερό όσο πάρει,
για γαρνίρισμα σουσάμι, μέλη, κανέλα
και για το τηγάνισμα ελαιόλαδο.
Για την παρασκευή της συνταγής:
Σε ενα μπολ βάζουμε το αλεύρι και το αλατι, μεσα σε ενα ποτήρι βάζουμε λιγο χλιαρό νερό με τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Ρίχνουμε το νερό με τη μαγιά στο μπολ με το αλεύρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε συμπληρώνοντας λιγο-λιγο χλιαρό νερό, όσο πάρει και αρχίζουμε να ζυμώνουμε το ζυμάρι, στη συνεχεια ρίχνουμε και το λάδι και συνάψει ζουμε το ζύμωμα μέχρι να γίνει εύπλαστη και λιγο σκληρή η ζύμη και την κάνουμε μπάλα. Την αφήνουμε μεσα στο μπολ και τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε περίπου 1 ωρα να ξεκούραστη σε ζεστό μερος.
Αλευρώνουμε λίγο τον πάγκο εργασίας μας, για να μην κολλήσει το ζυμάρι, και τοποθετούμε εκει τη ζύμη.
Την πατάμε ελαφρός με τα δάκτυλά μας να πλατύνει και κατόπιν την τηγανίζουμε χωρις να την αλευρώσουμε σε ενα μεγαλο τηγάνι με ελαιόλαδο, αν θέλατε μπορείτε να χωρίσετε τη ζύμη και να κάνετε μικρότερα τηγανόψωμα.
Σερβίρετε το τηγανόψωμα σε ενα πιάτο ρίχνοντας απο πανω το μέλι το σουσάμι και την κανέλα.
Καλη Επιτυχία !
Πηγή της συνταγής : Αποστολατος Γιωργος Πριγκιπας
ΠΗΓΗ: www.kefaloniapress.gr