Ήσασταν ψυχή τε και σώματι υπέρ του Σχεδίου Ανάν

Ήσασταν ψυχή τε και σώματι υπέρ του Σχεδίου Ανάν

Απάντηση στον κ. Ντόκο

-Προσφέρατε στην Τουρκία την Κύπρο διά του Σχεδίου Ανάν
-Ένα συγγνώμη δεν ζητήσατε ποτέ από τους Κυπρίους, που φυλάνε Θερμοπύλες

Ο συντάκτης του ρεπορτάζ για την απόφαση της Ακαδημίας Αθηνών να βραβεύσει το ΕΛΙΑΜΕΠ σχολιάζει τα όσα αναφέρει στην απάντησή του ο γενικός διευθυντής του κ. Θ. Ντόκος:

«Κύριε Ντόκο,
Ανέγνωσα το έγγραφο που στείλατε εκ μέρους του ΕΛΙΑΜΕΠ στο ‘‘ΠΑΡΟΝ’’. Εγώ δεν είπα από ποιον έχει γραφεί το κείμενο του ΕΛΙΑΜΕΠ της 16ης Ιουλίου 2009, απλώς από ποιον υπογράφεται το κείμενο. Τον κ. Π. Αποστολίδη δεν τον γνωρίζω αλλά του απέδωσα ορθά, φρονώ, τον τίτλο του πρέσβη ε.τ. Δεν αναφέρθηκα σε σας ή κάποιον άλλο ως άτομο μειωμένης εθνικής συνείδησης, όπως γράφετε ανακριβώς. Δεν γνωρίζω αν το κείμενο του εγγράφου που σχολιάζω αποτελεί τμήμα μιας σειράς τεσσάρων σχετικών κειμένων, πράγμα που δεν με ενδιαφέρει. Εγώ σχολιάζω το περιεχόμενο του εγγράφου και δεν το χρησιμοποιώ επιλεκτικά, όπως διατείνεσθε. Αναφέρθηκα συγκεκριμένα στην ανησυχία που εκφράζεται σ’ αυτό σχετικά με το ΝΑΤΟ, καθώς τίθεται σε κίνδυνο η ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, και στο ότι η Κύπρος ‘‘is now proving to be an obstacle to another major goal of the US’’ και ότι πρέπει να προχωρήσει ‘‘the smooth continuation of EU accession negotiations with Turkey’’. Τέλος, δείχνεται το ενδιαφέρον του ΕΛΙΑΜΕΠ σχετικά με το ξεμπλοκάρισμα των μπλοκαρισμένων από την Κύπρο κεφαλαίων.

Η απάντηση του κ. Λ. Λουκαΐδη στο ΕΛΙΑΜΕΠ είναι η μόνη λογική αντίδραση σε σχέση με τις φιλοτουρκικές απόψεις του εγγράφου σας. Όσον αφορά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αρνείστε τον ρόλο που έπαιξε το ΕΛΙΑΜΕΠ, μα εκτός των άλλων υπάρχει το περιλάλητο βιβλιαράκι σας, που σχολιάζεται ειρωνικά από όλους όσοι συζητούν το θέμα. Στα του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Ελλάδος – Κύπρου, πολλοί που ασχολήθηκαν με το θέμα σάς κατηγορούν ευθέως ότι ήσασταν αντίθετοι. Όσο για το Σχέδιο Ανάν, διαβάστε το βιβλίο του λόρδου Χάνεϊ για να πληροφορηθείτε τι εντολές έλαβε, το μένος του εναντίον των Ελληνοκυπρίων και πώς εξιστορεί ότι εξανά­γκαζε τον Γλ. Κληρίδη να υποχωρεί συνεχώς. Εσείς ήσασταν μαζί του ψυχή τε και σώματι, αφού κάνατε ό,τι μπορούσατε: Σεμινάριο στην Ύδρα με τον λόρδο Χάνεϊ, προπαγανδιστική εκστρατεία υπέρ του Σχεδίου κ.λπ. Αφού, όπως διατείνεσθε, είσαστε ελεύθεροι να έχει ο καθένας τη γνώμη του, είναι περίεργο ότι από τα 50-60 μέλη και συνεργάτες σας ούτε ένας δεν αντιλήφθηκε τη συνωμοσία εναντίον των Ελληνοκυπρίων (βλ. Hanay, 106-7). Τι είδους επιστήμονες είστε; Και ύστερα από τη δημόσια παραδοχή του αμερικανού υφυπουργού ότι όταν η Τουρκία μας αρνήθηκε τη χρήση της βάσης Ιντσιρλίκ, της δώσαμε δισεκατομμύρια σε δάνεια ‘‘και της προσφέραμε την Κύπρο διά του Σχεδίου Ανάν’’. Και όμως εξακολουθείτε να υποστηρίζετε ακόμη το Σχέδιο Ανάν. Ούτε ένας από σας δεν ένιωσε την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη προς τους φτωχούς Κυπρίους, που φυλάνε υπομονετικά, αιώνες τώρα, Θερμοπύλες;

Όσο για τη μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση, τι να πω. Καθαρή αδυναμία να υπερασπίσετε τις θέσεις σας».


Σχολιάστε εδώ