Άγκυρα: Η Ελλάδα προστατεύει πραξικοπηματίες

Άγκυρα: Η Ελλάδα προστατεύει πραξικοπηματίες

«Παγωμένη» κυβέρνηση από την απόφαση, υπέβαλε αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης μετά και την οργισμένη αντίδραση της Τουρκίας
Ακραία απάντηση έδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ, στην απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου με την οποία παρέχεται άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό και συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου.

 «Θα έχει αναμφίβολα επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις και τις περιφερειακές συνεργασίες με την Ελλάδα».


Μια απάντηση που δείχνει πως οι «γείτονες» δεν γνωρίζουν την λέξη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ την ώρα που η τουρκική διπλωματία είναι εγκλωβισμένη στις πολεμικές κορώνες της αντιπολίτευσης και της συμπολίτευσης για την αβάσιμη θεωρεία περι αμφισβητούμενων βραχονησίδων στο Αιγαίο που δήθεν παράνομα έχει καταλάβει η Ελλαδα. Να θυμίσουμε πως στη Συνθήκη της Λωζάνης ορίζονται και οι παρακείμενες Βραχονησίδες των νήσων στην ελληνική επικράτεια.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ, συνεχίζοντας, στην απαντησή του τονίζει: «Η Ελλάδα, που χορήγησε το δικαίωμα ασύλου σε έναν από τους οχτώ πραξικοπηματίες στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, για άλλη μια φορά απέδειξε ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και έχει ανοίξει την αγκαλιά της σε πραξικοπηματίες με αυτή την απόφαση. θεωρούμε ότι έχει πολιτικά κίνητρα.»

Η εν λόγω επιτροπή έκρινε ότι σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τις διεθνείς συμβάσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η κατάσταση στην Άγκυρα είναι απαράδεκτη στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Παράλληλα, η απόφαση της Επιτροπής αναφέρει ότι ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο ότι είχε συμμετοχή στο πραξικόπημα, αλλά αντίθετα η Τουρκία τον εκζητεί για «πολιτικά εγκλήματα» και για τους λόγους αυτούς δεν μπορεί να εκδοθεί στη γείτονα χώρα, πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς δεν θα «έχει μια δίκαιη δίκη».

Σε καθεστώς διοικητικής κράτησης παραμένουν ακόμη στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού οι υπόλοιποι επτά Τούρκοι στρατιωτικοί, αναμένοντας τις αποφάσεις της επίμαχης Επιτροπής.

Αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης υπέβαλε η κυβέρνηση μετά την οργισμένη αντίδραση της Τουρκίας.

Το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού αναφέρει σε ανακοινωσή του.

«Ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, όπως έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί, υποβλήθηκε σήμερα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης αίτηση ακύρωσης κατά της χθεσινής απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας  Επιτροπής Προσφυγών».


Με πληροφορίες και απο ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχολιάστε εδώ