Ενοχλήθηκαν στο ΕΛΙΑΜΕΠ από την αποκάλυψη του ρόλου του στα κρίσιμα εθνικά θέματα

Ενοχλήθηκαν στο ΕΛΙΑΜΕΠ από την αποκάλυψη του ρόλου του στα κρίσιμα εθνικά θέματα

Αναταραχή προκάλεσε η απόφαση της Ακαδημίας να το βραβεύσει (για ποια, άραγε, προσφορά του;)

-Σημαία είχαν το προδοτικό Σχέδιο Ανάν, που δεν πέρασε χάρη στον Τάσσο Παπαδόπουλο
-Ο γενικός διευθυντής του μας απειλεί με μηνύσεις!

Βίαιη ήταν η αντίδραση του ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής) στην αποκάλυψη του «ΠΑΡΟΝ» ότι η Ακαδημία Αθηνών αποφάσισε να το… βραβεύσει (όχι μέλος του, όπως εκ παραδρομής γράφτηκε), άγνωστο για ποιο εθνικό του έργο ή ποια προσφορά του στην πα­τρίδα και στον ελληνικό λαό. Μάλιστα, ακόμη και στην πρόσφατη επίσκεψη του τούρκου Προέδρου δεν το είδαμε να… εξοργίζεται με τη δημόσια απαίτησή του για αλλαγή (επικαιροποίηση τη βάφτισε) της Συνθήκης της Λωζάννης ούτε και με τους ισχυρισμούς του για το Αιγαίο / θαλάσσια σύνορα, τις γκρίζες ζώνες και ό,τι άλλο ποθεί… Η απόλυτη σιωπή του ΕΛΙΑΜΕΠ λέει πολλά, πάρα πολλά…

Ο γενικός διευθυντής του κ. Θάνος Ντόκος, σε μακροσκελή επιστολή του (την παραθέτουμε στη συνέχεια), προφανώς δεν έχει πάρει χαμπάρι ποια είναι η αδιαπραγμάτευτη θέση του «ΠΑΡΟΝ», ότι δεν φοράει φανέλα και δεν κάνει λογοκρισία σε κανέναν, ούτε σε συντάκτες του ούτε σε αναγνώστες ή άλλους πολίτες των οποίων κείμενα δημοσιεύονται, ακόμη κι αν κάπου έχουμε άλλη άποψη. Αυτή η αναφορά –που πρώτη φορά την κάνουμε, γιατί αυτοί που μας γνωρίζουν ξέρουν το στίγμα αυτής της εφημερίδας– γίνεται για την υπαινικτική θέση του κ. Ντόκου ότι ο συντάκτης του ρεπορτάζ για τη βράβευση από την Ακαδημία έχει την άποψη ότι «θα έπρεπε να απαγορευθεί η ελευθερία έκφρασης και να κινηθούμε στη λογική της μιας άποψης». Το θέμα είναι, κύριε Ντόκο, να αποδεικνύεται στην πράξη ότι πρέπει να ακούγονται όλες οι απόψεις και όχι κατ’ επιλογήν. Κάτι που δυστυχώς κάνετε, απειλώντας με μηνύσεις, όπως ευθέως σημειώνετε στο τέλος της επιστολής σας, στέλνοντας το μήνυμα: Κάτσετε καλά, γιατί την επόμενη φορά θα σας στείλω στον Εισαγγελέα…

Και κάτι ακόμη. Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλεται στον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο και στον ηρωικό κυπριακό λαό, που έκλεισε τα αυτιά του στις… Σειρήνες, τον Κληρίδη και τον Αναστασιάδη, και στο δημοψήφισμα ψήφισε «Όχι» στο Σχέδιο Ανάν. Να το πούμε ωμά: Ο Τάσσος την έφερε στους Ευρωπαίους, στους οποίους είχε υποσχεθεί ότι στο δημοψήφισμα θα ήταν υπέρ του Σχεδίου Ανάν, γι’ αυτό και είχε ορισθεί την επόμενη Κυριακή από το δημοψήφισμα Σύνοδος Κορυφής για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι το Σχέδιο Ανάν θα εισέπραττε το «Ναι». Μετά το «Όχι», όμως, δεν μπορούσαν να κάνουν πίσω, γιατί θα ήταν μεγάλος εξευτελισμός. Όλος ο κόσμος θα φώναζε ότι έκαναν πίσω επειδή δεν ψηφίστηκε το ανθελληνικό κατασκεύασμα του τότε Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

Αλλά και κάτι άλλο: Τι σημαίνει η σιωπή της Ακαδημίας Αθηνών; Θα επιμείνει στη βράβευση του ΕΛΙΑΜΕΠ; Για ποιο έργο του; Για ποια προσφορά του; Στα οκτώ χρόνια της τραγωδίας του ελληνικού λαού, πού ήταν το ΕΛΙΑΜΕΠ; Πότε αντέδρασε στα δεσμά που έβαλαν στη χώρα; Η σιωπή του τι άλλο σημαίνει παρά ότι συμφωνεί με τα μέτρα των δανειστών;

Τι ισχυρίζεται το ΕΛΙΑΜΕΠ
«Κύριε Διευθυντά,
Στο φύλλο της εφημερίδας σας της 10ης Δεκεμβρίου 2017, δημοσιεύεται ανυπόγραφο κείμενο με τίτλο ‘‘Βραβεύει η Ακαδημία Μέλος του ΕΛΙΑΜΕΠ Που Ήταν Εναντίον της Κύπρου και Υπέρ της Τουρκίας’’. Ο συντάκτης αναφέρεται σε κείμενο που υποτίθεται ότι έστειλε ο υπογράφων. Μόνο που το κείμενο που μου αποδίδεται έχει γραφτεί από τον πρέσβη ε.τ. Παύλο Αποστολίδη, τέως Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΞ, Διοικητή της ΕΥΠ και, αργότερα, υπουργό στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμμένου, έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες διπλωμάτες της τελευταίας εικοσαετίας. Ο συντάκτης, ασφαλώς εκ παραδρομής (προτιμώ να αποκλείσω τις εκδοχές της πρόθεσης ή της αδυναμίας ανάγνωσης μιας σύντομης εισαγωγικής παραγράφου στην ελληνική γλώσσα), όχι μόνο αποδίδει συγκεκριμένες απόψεις σε λάθος πρόσωπο, κατηγορώντας με στη συνέχεια ευθέως ως άτομο μειωμένης εθνικής συνείδησης, αλλά και χρησιμοποιεί το κείμενο Αποστολίδη με λίαν επιλεκτικό και ευρηματικό τρόπο για να στηρίξει τις απόψεις του. Επιπλέον δε, αποσιωπά πλήρως το γεγονός ότι το συγκεκριμένο κείμενο αποτελούσε τμήμα μιας σειράς τεσσάρων σχετικών κειμένων, όπου στη λογική της πολυφωνίας, αρχής που το ΕΛΙΑΜΕΠ υπηρετεί πιστά από τότε που ιδρύθηκε, εκφράζονται πολύ διαφορετικές απόψεις επί του ιδίου θέματος. Δεν υπονοεί, θέλω να ελπίζω, ο ανώνυμος συντάκτης ότι θα έπρεπε να απαγορευθεί η ελευθερία έκφρασης και να κινηθούμε στη λογική της μιας άποψης που χαρακτηρίζει απολυταρχικής φύσης κόμματα και καθεστώτα ή ότι ένα ανεξάρτητο ερευνητικό ίδρυμα θα έπρεπε να ασκεί λογοκρισία στους συνεργάτες του.

Όσον αφορά στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, είναι απλώς αδιανόητο και ασφαλώς ψευδές ότι οποιοσδήποτε από τους συνεργάτες του ΕΛΙΑΜΕΠ θα μπορούσε να είναι αντίθετος στην πιο επιτυχημένη κίνηση της ελληνικής διπλωματίας τα τελευταία είκοσι χρόνια, η οποία σε ένα βαθμό ξεπληρώνει το βαρύ χρέος της Ελλάδας προς την Κύπρο μετά το πραξικόπημα/προδοσία του 1974. Και για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας συνεργαστήκαμε συχνά με τον αείμνηστο Γιάννο Κρανιδιώτη.
Σχετικά με τον Ενιαίο Αμυντικό Χώρο Ελλάδας – Κύπρου, επίσης δεν θα μπορούσε κανείς να είναι αρνητικός στο ζήτημα της εκτεταμένης αποτροπής. Η όποια σχετική συζήτηση, διατυπωμένη με εξαιρετική προσοχή λόγω της ευαισθησίας του θέματος, αφορούσε στις πολιτικές και στρατιωτικές προϋποθέσεις για την επιτυχημένη υλοποίηση της εν λόγω πρωτοβουλίας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το κόστος μιας διακηρυχθείσας αλλά μη υλοποιηθείσας στρατηγικής θα ήταν μεγάλο και για την Ελλάδα και για την Κύπρο.

Τέλος, όσον αφορά στο Σχέδιο Ανάν, το ΕΛΙΑΜΕΠ ως Ίδρυμα δεν έχει θέσεις. Τα στελέχη και συνεργάτες του ασφαλώς έχουν τις προσωπικές τους –και συχνά διαφορετικές– απόψεις σε σειρά θεμάτων. Κάποιοι από εμάς θεώρησαν ότι το τελικό αποτέλεσμα θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να είναι θετικό για τον Κυπριακό ελληνισμό. Αν σε αυτή την εκτίμηση σφάλαμε, είμασταν σε εκλεκτή παρέα μαζί με τον αείμνηστο Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη, τον νυν Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και πολλούς άλλους υποστηρικτές μιας βιώσιμης λύσης.

Τέλος, σχετικά με τις πηγές χρηματοδότησης του Ιδρύματος, υπάρχει απόλυτη διαφάνεια καθώς όλες οι σχετικές πληροφορίες είναι ανηρτημένες στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ, ενώ σε ετήσια βάση τα οικονομικά μας ελέγχονται από ορκωτό λογιστή. Όσο για τα υπόλοιπα συνωμοτικά τα οποία αναφέρονται στο κείμενο, δεν χρήζουν καν σχολιασμού.

Παρακαλώ θερμά για την άμεση δημοσίευση του παρόντος κειμένου στην ίδια θέση που δημοσιεύθηκε το εξαιρετικά προβληματικό δημοσίευμα της 10ης Δεκεμβρίου για το οποίο, ομολογουμένως, εξέτασα και το ενδεχόμενο υποβολής μήνυσης για συκοφαντική δυσφήμηση, αλλά εν τέλει θεώρησα ότι (ο ανώνυμος συντάκτης) δεν άξιζε τον κόπο.

Θάνος Ντόκος,
Γενικός Διευθυντής Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)».


Σχολιάστε εδώ