Κλιμακούμενες αντιδράσεις, σχόλια και… γκρίνιες για το Κτηματολόγιο

Κλιμακούμενες αντιδράσεις, σχόλια και… γκρίνιες για το Κτηματολόγιο

Ολοκληρώθηκε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας η δημόσια διαβούλευση για τη σύσταση του Οργανισμού Εθνικού Κτηματολογίου, συγκεντρώνοντας 372 σχόλια, με αξιοσημείωτη την απουσία του τεχνικού κόσμου (π.χ. ΤΕΕ).

Αρκετά από αυτά, αν και λιγότερα από τα αναμενόμενα, διατυπώθηκαν από τοπικούς φορείς και επαγγελματίες σε σχέση με την κατάργηση τοπικών υποθηκοφυλακείων, ιδίως σε νησιά (Κυκλάδες, Ιόνιο) αλλά και στην περιφέρεια.

Επίσης, ο σύλλογος πολιτικών μηχανικών και αρκετά μέλη του διαμαρτυρήθηκαν για τον αποκλεισμό τους από το Κτηματολόγιο, οι μηχανικοί του τεχνολογικού τομέα για άνιση μεταχείριση, ενώ υπήρξαν και σχόλια για το γεγονός της λύσης της εταιρείας του Κτηματολογίου χωρίς εκκαθάριση καθώς και της έλλειψης πρόβλεψης για το περιφερειακό κέντρο Θεσσαλονίκης.

Κυριάρχησαν, όμως, οι αντιδράσεις των άμισθων υποθηκοφυλάκων, οι οποίοι χαρακτηρίζουν τη σύσταση του οργανισμού «αφύσικη, αντιεπιστημονική, γραφειοκρατική, ρουσφετολογική, μη λειτουργική, κατάφωρα αντισυνταγματική και -καταδικασμένη να καταρρεύσει- ψευδομεταρρύθμιση». Κλιμάκωσαν δε τις α­ντιδράσεις τους απέχοντας από τα καθήκοντά τους από την περασμένη Τρίτη.

Επίσης, αντιδράσεις υπήρξαν και για τη μετατροπή των 63 δικηγόρων του Κτηματολογίου σε δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι απέχουν μέχρι την ημερομηνία ψήφισης του σχεδίου νόμου για τον νέο φορέα, ενώ η ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων της χώρας αποφάσισε την αποχή από τις δίκες με αντίδικο το Κτηματολόγιο.


Σχολιάστε εδώ