Η εξαγγελία Μητσοτάκη για ιδιωτική ασφάλιση προκαλεί μεγάλους τριγμούς στη ΝΔ
Του
Οδυσσέα Αρβανίτη
Ακονίζουν από τώρα τα νύχια τους μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες (μία γερμανικών συμφερόντων)
-Νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη
Ως τροχιοδεικτική βολή προς τη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη της ΝΔ αποτιμάται το 11ο Συνέδριο Αρχών και Θέσεων της ΝΔ που διεκπεραιώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες μέσα σε ένα 24ωρο, καθώς άρχισε το περασμένο Σάββατο στις 10 το πρωί και τελείωσε την Κυριακή στις 2 το μεσημέρι.
Τη νεοφιλελεύθερη στροφή θα επισφραγίσει -αν δεν υπάρξουν έντονες αντιδράσεις- το καταστατικό συνέδριο του κόμματος, που ήδη συζητείται και θα γίνει στις αρχές της επόμενης άνοιξης. Χαρακτηριστικό των προθέσεων της ηγεσίας ήταν το ερωτηματολόγιο στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν και να ψηφίσουν με κάλπη οι περίπου 2.400 σύνεδροι.
Το ερώτημα, που δημιούργησε ανησυχία και συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις μεταξύ των συνδικαλιστών της παράταξης αλλά και των βουλευτών που αναφέρονται στη λαϊκή Δεξιά.
To ερώτημα αφορά το εάν οι νέοι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν δικαίωμα να επιλέγουν ανάμεσα στη δημόσια ασφάλιση ή σε ιδιωτικό ασφαλιστικό φορέα.
Ήδη, κατά τη διάρκεια μάλιστα του Συνεδρίου, υπήρξαν αντιδράσεις, όπως από τον πρώην υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο οποίος στην ομιλία του ανέφερε ότι ο ιδιωτικός τομέας μόνο επικουρικό ρόλο μπορεί να έχει στη δημόσια ασφάλιση. Έντονη είναι η διαφωνία συνδικαλιστών, όπως ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα Νίκος Κιουτσούκης και ο Φίλιππος Ταυρής.
Ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες
Στα παρασκήνια του κόμματος συζητείται ότι το συγκεκριμένο ερώτημα, που συμβολίζει την κατεύθυνση που θέλει να δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κόμμα του πάλαι ποτέ κοινωνικού φιλελευθερισμού, είναι έμπνευση της κ. Μιράντας Ξαφά και του κύκλου των νεοφιλελευθέρων, όπως ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, που αποτελούν προνομιακούς συνομιλητές του προέδρου. Μεταξύ των βουλευτών όμως και των στελεχών του κόμματος υπάρχει η εντύπωση ότι πίσω από την εκχώρηση της δημόσιας ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα βρίσκονται μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες, μία εκ των οποίων γερμανικών συμφερόντων, που ακονίζουν τα νύχια τους, λόγω της παρατεταμένης κρίσης του ασφαλιστικού συστήματος και των μεγάλων περικοπών. Οι γνωρίζοντες λένε ότι μια τέτοια απόφαση προσκρούει αρχικά στο άρθρο 22 παρ. 5 του ελληνικού Συντάγματος, το οποίο όμως ο κ. Μητσοτάκης θέλει να μεταρρυθμίσει, όπως άλλωστε και το άρθρο 16 για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Στο ενδεχόμενο που γίνει πράξη μια τέτοια αλλαγή στο Ασφαλιστικό, τότε οι νυν συντάξεις θα καλύπτονται από τη φορολογία, σε μια προοπτική κατάργησής τους, κατά το πρότυπο της Αυστραλίας.
Το επιχείρημα που επικαλούνται οι νεοφιλελεύθερης έμπνευσης πολιτικοί και ειδήμονες περί το Ασφαλιστικό είναι ότι με την παρούσα κατάσταση ένας νέος ασφαλισμένος καταβάλλει υπερβολικές εισφορές για να πάρει στο μέλλον μια πενιχρή σύνταξη.
Πάντως παραμένει το ερώτημα για το ποιος θα καλύψει τους ασφαλισμένους σε περίπτωση χρεοκοπίας του ιδιωτικού ασφαλιστικού φορέα, όπως έγινε, π.χ., με την Ασπίς Πρόνοια ή με ασφαλιστικούς κολοσσούς στις ΗΠΑ.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και τα άλλα ερωτήματα, αν θα πρέπει η πρωτοβάθμια περίθαλψη να περάσει στους δήμους αλλά και αν θα πρέπει στη δημόσια διοίκηση να επιλέγονται και στελέχη του ιδιωτικού τομέα. Το παζλ συμπληρώνεται με την εκπεφρασμένη πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μειώσει τον δημόσιο τομέα μέσω της εκχώρησης υπηρεσιών στους ιδιώτες (outcoursing). Πάντως οι 2.400 σύνεδροι δεν ήταν αιρετοί αλλά διορισμένοι ex officio, ενώ στο τέλος δεν υπήρξε κείμενο θέσεων και ψηφοφορία.
Στο επόμενο συνέδριο η εκλογή γραμματέα και οργάνων
Ενώ όμως, προς το παρόν, αυτά είναι στο επίπεδο των προθέσεων και της συζήτησης, για να γίνουν επίσημες θέσεις της ΝΔ θα πρέπει να περάσουν στο καταστατικό του κόμματος. Το επόμενο συνέδριο θα ψηφίσει αλλαγές στο καταστατικό όπως και νέα όργανα. Είναι ένας τρόπος για να απαλλαγεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον νυν γραμματέα Λευτέρη Αυγενάκη και να ολοκληρώσει την ανανέωση του κομματικού μηχανισμού με δικούς του ανθρώπους. Τα πράγματα πάντως δεν θα είναι εύκολα, αφού αναμένεται να αντιδράσει η πτέρυγα της λαϊκής Δεξιάς αλλά και οι σαμαρικοί βουλευτές, που νιώθουν να απειλείται η θέση τους από τους εκλεκτούς του Κυριάκου.
Διεκπεραίωση και χασμουρητά
Ο τίτλος που έβαλαν πολλοί σύνεδροι στη διαδικασία του περασμένου Σαββατοκύριακου ήταν «διεκπεραίωση». Εκτός από το ερωτηματολόγιο την παράσταση έκλεψε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος είχε και τους δικούς του κλακαδόρους μέσα στην αίθουσα. Μίλησε στο κλείσιμο και καπέλωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη με μια σκληρή, αντι-ΣΥΡΙΖΑ και ακροδεξιάς υπερηφάνειας ομιλία.
Σε εντελώς διαφορετικούς τόνους ήταν η ομιλία του επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος τάχθηκε υπέρ των συγκλίσεων και των συναινέσεων του πολιτικού συστήματος προκειμένου να υπάρξει έξοδος από την κρίση.
Ο Κώστας Καραμανλής δεν έκανε ομιλία, περιορίστηκε σε μια κοινότοπη δήλωση περί της ανάγκης συνταγματικής μεταρρύθμισης. Είχε προηγηθεί συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρώην πρωθυπουργό, για να κερδίσει τη στήριξή του, την οποία του πρόσφερε με χαλαρό τρόπο.
Το πιο έντονο χειροκρότημα απέσπασε στην ομιλία της η Ντόρα Μπακογιάννη, κάτι που ερμηνεύτηκε ως αποδοκιμασία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τη δήλωσή του ότι δεν θα την έχει σε κυβερνητική θέση, εφόσον η ΝΔ κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Κατά τα λοιπά, χασμουρητά προκάλεσε η ομιλία του φιλόσοφου Στέλιου Ράμφου, ο οποίος έκανε μάθημα για την ανάγκη «να σκοτώσουμε τα Εξάρχεια μέσα μας» και για τον ενχρονισμό της κοινωνίας από το κράτος. Guest star ήταν ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης -προορίζεται για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας-, ο οποίος έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Πιστεύω στον Κυριάκο Μητσοτάκη».
Αρνητική εντύπωση προκάλεσε η είσοδος του αρχηγού στην αίθουσα του Συνεδρίου, την πρώτη ημέρα, με τη συνοδεία ομάδας αστυνομικών με πολιτικά. Τις εργασίες του Συνεδρίου χαιρέτισαν η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Όμως, η μεν κ. Γεννηματά επέμεινε στη θέση της για ίσες αποστάσεις από τα δύο μεγάλα κόμματα, ο δε Σταύρος Θεοδωράκης παρακολούθησε αμήχανα τον πρόεδρο της ΝΔ να του λέει ότι δεν έχει διαφορές με τη ΝΔ.