«Δεν θα γίνουμε συμπλήρωμα κανενός», διαμηνύει η Χαριλάου Τρικούπη
Ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ προσπαθούν να συρρικνώσουν εκλογικά τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς
ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σφίγγουν τον κλοιό των πολιτικών πιέσεων στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς και για να επιχειρήσουν να τον συμπιέσουν εκλογικά αλλά και για να επιχειρήσουν να τον σύρουν άνευ όρων σε πιθανές μετεκλογικές συμφωνίες.
Ωστόσο η Φώφη Γεννηματά αλλά και άλλα κορυφαία στελέχη ξεκαθαρίζουν σε κάθε ευκαιρία (κάτι που η πρόεδρος της ΔΗΣΥ επανέλαβε και στο Συνέδριο της ΝΔ) πως είναι πάγια και αμετάβλητη η γραμμή για εθνική συνεννόηση, που αποτελεί τη βάση της πολιτικής και του νέου φορέα, ο οποίος έχει προσανατολισμό την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.
Τα σενάρια για την περίπτωση μη αυτοδυναμίας στις προσεχείς εκλογές
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τώρα το επιτελείο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προετοιμάζει και μορφοποιεί τη λεγόμενη στρατηγική της «τρίτης εντολής», δηλαδή σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας στις εκλογές να είναι ο νέος φορέας που θα λάβει και θα διαχειριστεί την τρίτη εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για σχηματισμό κυβέρνησης. Στη βάση μάλιστα αυτή, από τώρα ετοιμάζονται σενάρια και χαράσσονται εναλλακτικές πολιτικές για τις πολιτικές κινήσεις και τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν στην περίπτωση μη αυτοδυναμίας στις εκλογές. Στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά επεσήμανε με έμφαση πως «αυτό που δεν θα συμβεί, και είναι απολύτως κρυστάλλινη η θέση μας ως προς αυτό, είναι πως ο νέος φορέας δεν θα γίνει ούτε συμπλήρωμα ούτε παρακολούθημα κανενός και θα είναι ένας αυτόνομος πόλος εξουσίας».
Με βάση τις επεξεργασίες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, η τακτική και η στρατηγική του νέου φορέα στηρίζεται, σε γενικές γραμμές, στην αντίληψη ότι η χώρα μετά τις εκλογές χρειάζεται σταθερότητα, ισχυρή κυβέρνηση και ισχυρή διαπραγματευτική ισχύ, ώστε να μπορέσει να θέσει επί τάπητος και τουλάχιστον να επαναδιαπραγματευτεί με τους δανειστές και το θέμα του χρέους και το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και το κλείσιμο του κύκλου της σκληρής λιτότητας.
Στα σενάρια που επεξεργάζονται εναλλακτικά στο επιτελείο της κ. Γεννηματά είναι και αυτό της σύγκλισης, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό που θα μπορεί να μετέχει και ο νέος φορέας αλλά και άλλα κόμματα (αν είναι στη Βουλή) του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου, με πρωθυπουργό, αντί του Τσίπρα και του Μητσοτάκη, άλλο πρόσωπο εκτός πολιτικής.
Εκτιμούν ότι η προτροπή του Τσίπρα προς τον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία κ. Σουλτς για συμμετοχή σε κυβερνητικό σχηματισμό μαζί με τους Χριστιανοδημοκράτες δημιουργεί νέες παραμέτρους στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό. Τονίζουν πως μετά το Μνημόνιο που έφερε και τις πολιτικές που ακολούθησε, ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και αν επιλέξει να μείνει στην αντιπολίτευση, δύσκολα θα επαναλάβει την αντιπολιτευτική τακτική υψηλών τόνων και αντιδράσεων της περιόδου 2012-2015.
Πάντως στο επιτελείο της κ. Γεννηματά προετοιμάζονται και για το ενδεχόμενο, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος, εκ νέου προσφυγής στις κάλπες με απλή αναλογική.
Αγκάθια στην πορεία προς το συνέδριο
Στο μεταξύ, ήδη έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες και οι διεργασίες για το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα. Το πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα η ηγεσία είναι να αποφευχθεί μια σύγκρουση μηχανισμών στο συνέδριο και ιδιαίτερα στη διαδικασία ανάδειξης του νέου οργάνου. Υπάρχει προβληματισμός, με άλλα λόγια, για το πώς θα αποτραπεί μια ευθεία αντιπαράθεση με τον μηχανισμό του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος, παρότι ηττήθηκε στη μάχη για την ηγεσία του φορέα, διατηρεί έναν ισχυρό και καλά οργανωμένο μηχανισμό καθώς και σημαντική επιρροή. Επιπλέον, πιστεύεται ότι στο νέο όργανο θα υπάρξει εκπροσώπηση όλων των τάσεων, όλων των φορέων και όλων των κομμάτων που μετέχουν στο εγχείρημα.
«Μάχη μηχανισμών δεν πρέπει να υπάρξει. Αν γίνει μάχη μηχανισμών, τότε στο νέο όργανο θα υπάρχει σημαντική εκπροσώπηση όσων πρόσκεινται στη Φώφη Γεννηματά και εκπροσώπηση των προσκείμενων στον Νίκο Ανδρουλάκη, που λόγω του μηχανισμού του ίσως επιδιώξει μια μίνι ρεβάνς για την ήττα του στις εκλογές για την ανάδειξη της ηγεσίας. Όμως, αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα εξαφανιστούν όλοι οι υπόλοιποι.
Στόχος είναι λοιπόν η εκπροσώπηση όλων των τάσεων, των φορέων και των κομμάτων που μετέχουν στο εγχείρημα του νέου φορέα στο συντονιστικό όργανο που θα προκύψει από το συνέδριο και όχι μια μάχη μηχανισμών», επισημαίνουν συνεργάτες της Φ. Γεννηματά αλλά και έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Το συνέδριο…
Το συνέδριο, όπως έχει ήδη γράψει το «Π», θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Μαρτίου, με πιθανότερη ημερομηνία το Σαββατοκύριακο 16-18 Μαρτίου. Θα συμμετάσχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 4.000 σύνεδροι, εκ των οποίων το 50% θα είναι εκλεγμένοι και το άλλο 50% πιθανά θα υποδειχθεί από τους φορείς και τα κόμματα.
Μια τέτοια διαδικασία φαίνεται ότι καλύπτει και τον Σταύρο Θεοδωράκη αλλά και τους άλλους, μικρότερους κομματικούς σχηματισμούς και φορείς που μετέχουν στο εγχείρημα. Τα ερχόμενα 24ωρα αναμένεται να οριστεί και η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, που θα αποτελείται από 350 μέλη.
Tι προτείνει η ΔΗΜΑΡ
Στο μεταξύ, από τη ΔΗΜΑΡ υποστηρίζουν, αναφορικά με τη στάση που θα πρέπει να τηρήσει ο νέος φορέας μετά τις εκλογές, πως «όταν έρθει εκείνη η στιγμή και τεθεί θέμα, προτείνουμε να την αποφασίσει η βάση όλης της Κεντροαριστεράς με ηλεκτρονικό δημοψήφισμα. Πρέπει και εμείς να υιοθετήσουμε τις βέλτιστες δημοκρατικές πρακτικές, ώστε οι κρίσιμες αποφάσεις στα σοβαρά θέματα να λαμβάνονται συλλογικά από τη βάση».
Σημειώνουν ακόμα πως «αν ο χώρος είναι στις τρεις πρώτες δυνάμεις, κάτι που σημαίνει ότι παίρνει και διερευνητική εντολή, οφείλει να καταθέσει τη δική του προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης προς τα άλλα δημοκρατικά, φιλοευρωπαϊκά κόμματα και αυτά να απαντήσουν». Ο στόχος, λένε συνεργάτες του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, είναι ξεκάθαρος: Να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί.
Ο κόσμος που ήρθε να ψηφίσει στη διαδικασία της εκλογής επικεφαλής της Κεντροαριστεράς αντιστοιχεί σε διψήφια ποσοστά, περίπου της τάξεως του 15%.