2,5 δισ. ευρώ τον χρόνο χάνουν τα Ταμεία από τη μερική απασχόληση

2,5 δισ. ευρώ τον χρόνο χάνουν τα Ταμεία από τη μερική απασχόληση

Να πώς ανοίγουν οι τρύπες

-Οι συντάξεις θα υποστούν μειώσεις κατά 33%!

Πίσω από το… θαύμα της μείωσης του μισθολογικού κόστους με την ανακάλυψη των… ευέλικτων μορφών απασχόλησης, ήτοι με την εργασία κάποιες μέρες τον μήνα ή κάποιες ώρες μια δυο μέρες την εβδομάδα, ο τελικός… πληρωτής, αυτός που θα πρέπει να καλύψει το μεγάλο έλλειμμα, δεν είναι μόνο ο… δήθεν εργαζόμενος, είναι και τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο.
Και δεν πρόκειται για απλές υποθέσεις, για σχεδιασμούς επί χάρτου.

Οι ετήσιες απώλειες των Ταμείων από τη μερική απασχόληση ανέρχονται στα 2,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με μελέτη του Σάββα Ρομπόλη, ομότιμου καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, και του Βασίλη Μπέτση, υποψήφιου διδάκτορα του Παντείου.

Το συνολικό έλλειμμα στο Ασφαλιστικό Σύστημα λόγω της απώλειας εισφορών από τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης (μερική και εκ περιτροπής) υπολογίζεται ότι θα φθάσει το 2055 στα 65,6 δισ. ευρώ – 48 δισ. ευρώ από την κύρια σύνταξη και 17,6 δισ. ευρώ από την επικουρική.

Ήδη τα στοιχεία προεξοφλούν το τεράστιο έλλειμμα που θα έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία: Τον Νοέμβριο οι έξι στις δέκα προσλήψεις (58,05%) αφορούσαν θέσεις μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας. Στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου μόνο το 45,33% των νέων προσλήψεων ήταν πλήρους απασχόλησης, ενώ οι περιβόητες ευέλικτες συμβάσεις ανήλθαν στο 54,67%, από τις οποίες το 40,83% ήταν μερικής απασχόλησης και το 13,84% εκ περιτροπής εργασίας! Να σημειωθεί ότι αυτές οι… ευέλικτες μορφές εργασίας έχουν και άλλη μία δραματική επίπτωση: την περαιτέρω μείωση των συντάξεων κατά 33% την περίοδο 2016-2055!

Ακριβό το κόστος της… ευέλικτης απασχόλησης
Μια μικρή μόνο γεύση των επιπτώσεων των… ευέλικτων μορφών απασχόλησης δίνει το ότι πάνε να καλύψουν τις απώλειες με αύξηση των φόρων και των εισφορών στους μεγάλους μισθούς.
Για να παίρνει 1.400 ευρώ καθαρά ένας εργαζόμενος, ο εργοδότης πρέπει να πληρώνει 2.500 ευρώ, από τα οποία το 44% πάει στο Δημόσιο.

Στα 2.000 ευρώ καθαρά του εργαζομένου, το κόστος για τον εργοδότη είναι 4.064 ευρώ, από τα οποία το Δημόσιο εισπράττει 2.064 ευρώ για φόρους και εισφορές.

Και στα 5.700 ευρώ, που είναι ο μεγαλύτερος ονομαστικός μισθός επί του οποίου υπολογίζονται ασφαλιστικές εισφορές, ο εργαζόμενος παίρνει 3.000 ευρώ καθαρά, αλλά ο εργοδότης πληρώνει 7.128 ευρώ, από τα οποία τα 4.134 ευρώ πάνε στο Ταμείο του κράτους!

Όμορφος κόσμος, κάθε άλλο παρά αγγελικά πλασμένος…


Σχολιάστε εδώ