Το δίλημμα

Τελικά, μεγάλη επιτυχία είχε η επίσκεψη Ερ­ντογάν στην Ελλάδα. Αν μη τι άλλο -και ύστερα από το βιντεάκι που… ανακάλυψε και η πανεθνική τηλεόραση-, τώρα όλοι οι Έλληνες γνωρίζουμε τι παίζεται σ’ αυτήν την πλευρά του ουρανού…
«Είμαστε όλοι Τουρκία», κατηχεί τα παιδάκια του γυμνασίου στην Κομοτηνή ο «μέγας» Ερντογάν, κατήχηση που θα τους μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στο μυαλό, τη συνείδηση, την καρδιά τους. Είναι να τα ζηλεύεις ή να τα λυπάσαι, άραγε;


Σκότος
Απ’ όλο αυτό το σκηνικό, βεβαίως, επίσης ενδιαφέρουσα και η παρουσία Αμανατίδη, δίπλα ακριβώς στον Πρόεδρο, την ώρα της κατήχησης εις την τουρκικήν…
Μια παρουσία που δεν έχει ούτε ονοματεπώνυμο ούτε ένα πρόσωπο συγκεκριμένο.
Εκεί, σαν να καθόταν η Ελληνική Πολιτεία, τυφλή, αδαής και ήσυχη…


Απορία ψάλτου…
Κούρδος βουλευτής, εντός της Τουρκικής Βουλής, αναφέρεται στην επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα και στην απαίτησή του (που έγινε δεκτή τελικά…) περί εκλογής μουφτήδων. Ο Ντεκίρ Μιρ Μεχμέτ Φιράτ αναφέρει τι θα έλεγε ο ίδιος, εάν ήταν στη θέση του Προκόπη Παυλόπουλου (μετάφραση από tourkikanea.gr): «Εάν όμως ο έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας σηκωνόταν και τον ρωτούσε: “Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, κύριε φίλε μας, εσείς ζητάτε να γίνεται εκλογή μουφτήδων στη «Δυτική Θράκη» κι ενώ το ζητάτε αυτό, στη δική σας χώρα, κατά παράβαση των νόμων και των προβλεπόμενων διαδικασιών, απομακρύνονται εκατοντάδες δήμαρχοι από τα καθήκοντά τους. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό;”. Άραγε, τι απάντηση θα έδινε;».
(Προφανώς, θα κατάπινε τη γλώσσα του…)


Οι τρεις εναλλακτικές…
«Ή να βρούμε λύση μέσω διπλωματίας ή να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο ή να στείλουμε στρατό και να πάρουμε τα νησιά».

Τάδε έφη Τσαβούσογλου στην Τουρκική Βουλή, κατά τη συζήτηση και την έντονη αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ επεσήμανε επίσης: «Εμείς συνεχίζουμε τη διπλωματία με την Ελλάδα. Αν δεν συμφωνήσουμε, η Βουλή θα αποφασίσει για τις εναλλακτικές κι εμείς θα τις εφαρμόσουμε. Όμως αυτό είναι εθνική πολιτική. Αυτό δεν είναι ένα ζήτημα που θα συζητηθεί στους διαδρόμους και που θα χρησιμοποιηθεί για να φέρει κάποιον σε δύσκολη θέση»…
Αυτό το τελευταίο -όλο δηλαδή- πρέπει να το… αποστηθίσουν οι έλληνες πολιτικοί.


Η τελευταία;
Βεβαίως, το ενδιαφέρον είναι ότι ο τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ως τρίτη εναλλακτική τον πόλεμο. Είπε να το «κυκλώσει» από παντού…

Γιατί, ποια διπλωματία, ποιο Διεθνές Δικαστήριο…


Εντυπώσεις…
Εξ ου και οι εκατέρωθεν… λογομαχίες των τελευταίων 24ώρων:

–Από τον Καμμένο, που χρησιμοποίησε το «μολών λαβέ», το οποίο είπε ο Λεωνίδας ως απάντηση στον Ξέρξη, όταν ο τελευταίος του ζήτησε την παράδοση των όπλων στα στενά των Θερμοπυλών, και την οποία επανέλαβε αιώνες αργότερα ο υπαρχηγός της ΕΟΚΑ Γρηγόρης Αυξεντίου, όταν οι Άγγλοι περικύκλωσαν το κρησφύγετό του (1957).

–Από τον Εγκίν Αλτάι, πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CHP, που χρησιμοποίησε τη φράση του Ατατούρκ, που, όπως ενημέρωσε, είπε κατά την περίοδο… κατοχής της Κωνσταντινούπολης: «Όπως ήρθαν θα φύγουν»…

Και το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται…


Απόνερα…
«Δεν πρόκειται να δεχθούμε τη συνέχιση μιας τακτικής από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία επιβάλλεται από το τουρκικό προξενείο και θέλει να υποδαυλίζει στη Θράκη την εθνική συνοχή», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος κατά την επίσκεψή του στη Θράκη, σημειώνοντας πως «τέτοια φαινόμενα δεν είναι αποδεκτά».

Μα και το… τσουνάμι δεν είναι αποδεκτό φαινόμενο, αλλά όταν έρχεται, δεν κάθεσαι να μετρήσεις την πλημμυρίδα και την άμπωτη…


Σχολιάστε εδώ