Τελικά έχουμε στρατηγική για τους γείτονες ή ό,τι προκύψει…

Τελικά έχουμε στρατηγική για τους γείτονες ή ό,τι προκύψει…

-Ή είμαστε τα μόνιμα κορόιδα;

Για όσους το χάσατε, είναι εντυπωσιακό το πώς διαψεύσθηκαν τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα για την «επιτυχή» επίσκεψη Ερντογάν.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου είπε στην Εθνοσυνέλευση ότι εάν δεν λυθεί το πρόβλημα των «γκρίζων ζωνών» σε διάλογο με την Ελλάδα, οι άλλες επιλογές είναι η παρέμβαση ενός δικαστικού οργάνου ή, τελικά, ο πόλεμος. Αυτό, για όποιον δεν το κατάλαβε, είναι ένα ακόμη άτυπο casus belli. Και όσο για τη Θράκη, φρόντισε ο Χακάν Τσαβούσογλου, αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, να εξηγήσει αναλυτικά τον κατάλογο απαιτήσεων της Τουρκίας, απειλώντας μάλιστα ότι «η Άγκυρα θα παρακολουθεί στενά πλέον την εφαρμογή όσων η Ελλάδα υποχρεούται να πράξει» και θα εγγυηθεί τον σεβασμό των δικαιωμάτων της μειονότητας…

Το έχουμε επισημάνει κι άλλες φορές:


 Η ωραιοποίηση των γειτόνων, επειδή θεωρούμε ότι έτσι θα δικαιωθούν δικές μας πολιτικές επιλογές, είναι απολύτως λανθασμένη τακτική και αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας.


Αποδεικνύεται με την επίσκεψη Ερντογάν, με τις δηλώσεις Μπουσάτι για διασύνδεση των στρατιωτικών νεκροταφείων με την Άρση του Εμπόλεμου και την αποκατάσταση περιουσιακών ζητημάτων. Αποδεικνύεται, επίσης, πόσο άτοπη ήταν η αδικαιολόγητη σπουδή που έδειξε το ΥΠΕΞ για δομημένο διάλογο με την κυβέρνηση Ράμα και ελπίζουμε να μην αποδειχθεί και με δυσάρεστο τρόπο και στο Σκοπιανό, καθώς σχεδόν όλοι οι εταίροι και σύμμαχοι έχουν προεξοφλήσει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Το μόνο που έχουμε να παρατηρήσουμε, καθώς σε ό,τι αφορά την Τουρκία σε αρκετά θα συμφωνούσαμε με τον υπουργό, είναι ότι η επίσκεψη Ερντογάν έγινε, καλώς ή κακώς. Ας μην την αφήσουμε όμως να γίνει η αιτία αλλοίωσης της κρίσης μας για το τι ακριβώς σημαίνει να έχουμε την Τουρκία ως γείτονα και το ποιες ακριβώς είναι οι βασικές επιδιώξεις της…

Ποιο το όφελος;
Δεν πέρασαν δύο εικοσιτετράωρα από τη στιγμή που ο Ν. Κοτζιάς ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί στις 19-20 Ιανουαρίου στην Κορυτσά με τον Ντ. Μπουσάτι και κάποιοι ακραίοι άρχισαν να στοχοποιούν το ορθόδοξο στοιχείο στην περιοχή αυτή, που αποτελεί ένα σημαντικό κέντρο του βλαχόφωνου Ελληνισμού. Όπως πληροφορηθήκαμε, δύο τουλάχιστον παρεκκλήσια, του Προφήτη Ηλία και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, καταστράφηκαν από αγνώστους. Προφανώς κάποιοι θέλουν να στείλουν τα μηνύματά τους και χρησιμοποιούν τον μόνο τρόπο που διαθέτουν: Τη βία εναντίον των μειονοτήτων και των ορθοδόξων.

Σε ό,τι αφορά την υποτιθεμένη απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση Ράμα για τη δρομολόγηση του θέματος του εντοπισμού των ελλήνων πεσόντων στο Αλβανικό Μέτωπο και τη δημιουργία νεκροταφείων, η Αθήνα και ο κ. Κοτζιάς μάλλον βιάστηκαν να χαιρετίσουν την απόφαση αυτή, που κάθε άλλο παρά σαφής είναι και φαίνεται να παραπέμπει στο μέλλον την υπόθεση. Πολλοί από τους χειριστές των ελληνοαλβανικών και της προσέγγισης με τον κ. Ράμα θέλουν και εδώ να παρουσιάσουν υποτιθεμένη πρόοδο, ώστε να δικαιολογηθούν τα ανοίγματα προς την Αλβανία, χωρίς να έχει μέχρι στιγμής υπάρξει κανένα όφελος για την Ελλάδα.

[email protected]


Σχολιάστε εδώ