Πάσα Τσίπρα οι πλειστηριασμοί στις τράπεζες και στους συμβολαιογράφους

Πάσα Τσίπρα οι πλειστηριασμοί στις τράπεζες και στους συμβολαιογράφους

Πιστεύει ότι έτσι οι λαϊκές αντιδράσεις δεν θα στραφούν κατά της κυβέρνησης

Αποφασιστικής σημασίας για την εξέλιξη των «κόκκινων» δανείων, για το ποιος θα έχει την πολιτική διαχείριση και την ευθύνη της διενέργειας των πλειστηριασμών, ήταν η σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου Γ. Δραγασάκη, των αρμοδίων υπουργών Στ. Κοντονή, Γ. Σταθάκη, Δ. Παπαδημητρίου και Ευκλ. Τσακαλώτου και των διοικητών της Εθνικής, της Πειραιώς, της Eurobank, της Alpha Bank και της Attica Bank.

Ωμά θα μπορούσε να πει κανείς, έχοντας γνώση όσων συνέβησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες, ότι ο κ. Τσίπρας κατσάδιασε τους τραπεζίτες, λέγοντας ότι βγάζουν σε πλειστηριασμό δάνεια που αφορούν λαϊκή κατοικία και κρατάνε στα συρτάρια εκείνα των μεγαλομπαταχτσήδων και των μεγαλοοφειλετών, αυτών που προκαλούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα, καθώς χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους και, όντας οι ίδιοι πλούσιοι, έβγαλαν τα λεφτά τους έξω, μην πληρώνοντας τα χρέη τους.
Και τους ζήτησε να συμβάλουν ώστε να σταματήσει η διαρροή ψευδών ειδήσεων ότι κινδυνεύει η λαϊκή κατοικία, η οποία, κατά τον πρωθυπουργό, προστατεύεται νομοθετικά.


 Ακίνητα αξίας άνω των 150.000 ευρώ θα βγάζουν στο σφυρί Εθνική, Πειραιώς και Eurobank, ενώ η Alpha Bank από 100.000 ευρώ


Στην τοποθέτησή τους οι τραπεζίτες αναφέρθηκαν στις ενέργειές τους για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και όσον αφορά την επόμενη μέρα, σύμφωνα με όσα είπαν, η Εθνική, η Πειραιώς και η Eurobank θα βγάζουν σε πλειστηριασμό δάνεια από 150.000 ευρώ και πάνω, με την Alpha Bank να διαφοροποιείται, ξεκινώντας με δάνεια από 100.000 ευρώ και πάνω.

Το… ζουμί, όμως, που βγήκε από αυτήν τη σύσκεψη, πέρα από το ποσό του δανείου πάνω από το οποίο θα προχωρούν οι τράπεζες σε πλειστηριασμό, ήταν η ξεκάθαρη απόφαση του πρωθυπουργού να βγάλει η κυβέρνηση από πάνω της το τεράστιο βάρος των πλειστηριασμών, με τις συνέπειες που έχουν για τον λαό.
Και η γραμμή του Αλέξη Τσίπρα ήταν ότι από δω και στο εξής κανένας από τους αρμόδιους υπουργούς δεν θα ασχοληθεί ξανά με το καυτό αυτό θέμα. Την εποπτεία θα έχει γενικός ή ειδικός γραμματέας, με κάποιες έγκυρες πηγές να φωτογραφίζουν τον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση, ο οποίος έχει ήδη αναλάβει τη λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού, που μέχρι τώρα πηγαίνει καλά.

Από κει και πέρα, όλη την ευθύνη για την επιλογή των δανείων που θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό θα την έχουν οι τράπεζες, ενώ για τη διεξαγωγή των πλειστηριασμών τον πρώτο ρόλο θα έχει ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων Γιώργος Ρούσκας, υπό τον όρο ότι θα διασφαλισθεί η προστασία των συμβολαιογράφων από αντιδράσεις και επεισόδια, που ήδη έχουν συμβεί σε Ειρηνοδικεία, όπου γίνεται μέχρι τώρα η εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων.

Μάλιστα, αυτή η υπόσχεση είχε δοθεί εδώ και πάνω από έναν μήνα, πλην όμως δεν πάρθηκε κανένα μέτρο, με αποτέλεσμα συμβολαιογράφοι να έχουν γίνει στόχος επιθέσεων στις αίθουσες των δικαστηρίων αλλά και στα γραφεία τους. Κατόπιν αυτών, είχε τεθεί ως όρος προς την κυβέρνηση από τον πρόεδρο των συμβολαιογράφων Γ. Ρούσκα η νομοθέτηση ειδικής διάταξης κατά εκείνων που προκαλούν επεισόδια, δηλώνοντας την πρόθεση των συμβολαιογράφων να συνεχίσουν να απέχουν από την εκδίκαση υποθέσεων πλειστηριασμών, μπλοκάροντας όλη αυτή την ιστορία, ενώ η μείωση των «κόκκινων» δανείων, εκτός των άλλων, είναι και προαπαιτούμενο για την τρίτη αξιολόγηση.

Και εν τω άμα, κατατέθηκε σχετική τροπολογία σε νομοσχέδιο, που θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί μέχρι τις αρχές του χρόνου, με την οποία προβλέπεται η αυτεπάγγελτη δίωξη σε όποιον προκαλεί απλή σωματική βλάβη ή απειλεί με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη υπάλληλο πλειστηριασμού που διενεργείται κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης.

Με την ίδια τροπολογία τιμωρείται με τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία ποινές (φυλάκιση έξι ή τριών μηνών κατ’ ελάχιστο όριο, κατά περίπτωση) όποιος εισέρχεται και παραμένει σε χώρους διεξαγωγής πλειστηριασμών κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης, διακόπτοντας ή διαταράσσοντας την ομαλή διεξαγωγή αυτών.

Και άκουσον άκουσον: Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται: «Οι ρυθμίσεις αυτές υπαγορεύονται από λόγους υπέρτερου δημοσιονομικού και δημοσίου συμφέροντος, που αποσκοπούν στη στήριξη και προστασία της εθνικής οικονομίας μέσω της ακώλυτης διενέργειας των πλειστηριασμών ως μέσον ενίσχυσης της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και αποφυγής ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών»!
Α, ρε Ζωή, τι κάνεις…
Μετά από αυτή την άμεση αποδοχή του… τελεσιγράφου των συμβολαιογράφων, έληξε η αποχή.


Δεν προστατεύεται η λαϊκή κατοικία, λέει το 74,5%!

Να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στην ερώτηση «Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση προστατεύει τη λαϊκή κατοικία από τους πλειστηριασμούς;» το 74,5% απάντησε «Όχι» και μόλις το 14,5% είπε «Ναι»!


Σχολιάστε εδώ