Παυλόπουλος: Τεράστιο το πρόβλημα της φυγής των νέων στο εξωτερικό

Παυλόπουλος: Τεράστιο το πρόβλημα της φυγής των νέων στο εξωτερικό

Στο μείζονος εθνικής σημασίας πρόβλημα της φυγής στο εξωτερικό νέων και ικανών ανθρώπων την περίοδο της οικονομικής κρίσης αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην 86η Σύνοδο των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Υπογράμμισε δε την ανάγκη να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα ούτως ώστε να ανακοπεί σταδιακά η ροή νέων, ικανών και καταρτισμένων Ελλήνων προς το εξωτερικό. «Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, είναι το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος της νεολαίας η οποία περνάει από τα πανεπιστήμια είτε, τελειώνοντας το πανεπιστήμιο και παρά τη μεγάλη αξία των σπουδών και των δυνατοτήτων, δεν μπορεί να αξιοποιηθεί είτε εγκαταλείπει τη χώρα», σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Είναι τεράστιο το πρόβλημα της φυγής των νέων στο εξωτερικό, και ιδίως των αρίστων. Βεβαίως και διαπρέπουν όταν φεύγουν στο εξωτερικό. Αυτό είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια, το ξέρετε όλοι σας. Άλλωστε, και εσείς σπουδάσατε στο εξωτερικό, οι περισσότεροι τουλάχιστον, και γνωρίζετε τι σημαίνει να διαπρέπεις. Αλλά άλλοι καιροί τότε και άλλοι καιροί οι σημερινοί, που αυτήν τη νεολαία τη χρειαζόμαστε εδώ».

Συνεχίζοντας, ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε τους πρυτάνεις ότι ο ίδιος, η κυβέρνηση και όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις βρίσκονται στο πλευρό τους στον αγώνα τους για την αναζήτηση διεξόδου στο πρόβλημα μέσω των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Και αυτό είτε «μέσα από τις θέσεις μελών ΔΕΠ, που πρέπει να πολλαπλασιαστούν προς αυτή την κατεύθυνση» είτε κυρίως «μέσα από τη διευκόλυνση της πρόσληψης ερευνητών, σε όλο το μήκος και το πλάτος της έρευνας, εντός του Δημόσιου Πανεπιστημίου».


Σχολιάστε εδώ