Ανησυχούν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ για το διψήφιο ποσοστό του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς

Ανησυχούν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ για το διψήφιο ποσοστό του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς

Προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ για το πολιτικό κλίμα και τις εξελίξεις και κυρίως για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, καθώς το Κίνημα Αλλαγής, με την επανεκλογή της Φώφης Γεννηματά στην ηγεσία του και την πολιτική της ηγεμονία στον χώρο, φαίνεται πως παίρνει καθημερινά πόντους και αναδεικνύεται σε αυτόνομο πόλο εξουσίας.

Ενδεικτική της έντονης ανησυχίας και του προβληματισμού που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι η επισήμανση του προέδρου της Βουλής και σημαίνοντος στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Βούτση στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό, ο οποίος τόνισε ότι σχηματίζεται ένα μέτωπο εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Ενέταξε δε σε αυτό, εμμέσως πλην σαφώς, και την Κεντροαριστερά, ενώ πολλά πλέον κυβερνητικά στελέχη, στριμωγμένα από τις εξελίξεις, επιχειρούν να ταυτίζουν τη Φώφη Γεννηματά και την Κεντροαριστερά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ.

Κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά και του Κινήματος Αλλαγής σημειώνουν σε κάθε ευκαιρία ότι «έχει γίνει και γίνεται ξεκάθαρο και από τη Φώφη Γεννηματά και από άλλα στελέχη ότι το Κίνημα διαφωνεί πλήρως με τη δεξιά νεοφιλελεύθερη παλιννόστηση και με τον κ. Μητσοτάκη και σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να γίνει παρακολούθημα της Δεξιάς και της ΝΔ».

Όλο αυτό το κλίμα που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει, σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ότι «υπάρχει κλίμα αβεβαιότητας και ανησυχίας για την πορεία της κυβέρνησης και επιχειρείται με κάθε τρόπο να καθηλωθεί η Κεντροαριστερά, ακόμα και με συκοφαντίες».

Τα ευρήματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων δίνουν διψήφιο νούμερο (10%-12%) στο Κίνημα Αλλαγής και δημιουργούν αισιοδοξία στους κόλπους του Κινήματος, ωστόσο έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά και των άλλων σχηματισμών παραμένουν ακόμα επιφυλακτικά, σημειώνοντας πως «χρειάζεται προσοχή, γιατί δημιουργείται μια ισχυρή πόλωση ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα ενταθεί και θα αρχίσει να επηρεάζει και τους αναποφάσιστους, στη δεξαμενή των οποίων προσβλέπει και το Κίνημα Αλλαγής».

Στελέχη της Κεντροαριστεράς εκτιμούν πως υπάρχει δυνατότητα για διψήφιο ποσοστό στις εθνικές εκλογές, ενώ, σύμφωνα πάντα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η περιφέρεια δίνει αρκετούς πόντους στην προσπάθεια που γίνεται, καθώς εκεί τα στελέχη, οι πρώην βουλευτές, κ.ά., έχουν σημαντική αναγνωρισιμότητα και διείσδυση στην τοπική κοινωνία σε σχέση με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Σημαντικός επίσης είναι ο αριθμός εκείνων που έχουν μετανιώσει που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ξαναπροσέγγισαν την Κεντροαριστερά. Αυτό φάνηκε και στις εκλογές για ανάδειξη αρχηγού, όπου, όπως εκτιμούν, πήγε στις κάλπες ένας σημαντικός αριθμός που είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές. Στις προτεραιότητες και τους στόχους της κ. Γεννηματά, μαζί με τη στροφή της πολιτικής στα κοινωνικά θέματα και την καθημερινότητα του πολίτη (με τις δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες για την προστασία της πρώτης, πραγματικής λαϊκής κατοικίας και τα μέτρα στήριξης των νησιών), είναι και η ενίσχυση της παρουσίας του Κινήματος Αλλαγής και η τόνωση του ευρωπαϊκού προφίλ της, πρωτίστως στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Χαρακτηριστικό της προσπάθειας αυτής είναι πως στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, που προηγήθηκε της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, παρουσίασε πέντε προτάσεις για τα καυτά ζητήματα, οι οποίες τέθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής:

1. Αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και διαμόρφωση Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου. Το κάθε κράτος-μέλος πρέπει να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί.

2. Εκπόνηση, άμεσα, προοδευτικού σχεδίου ενοποίησης, με υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα ελέγχεται άμεσα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ταυτοχρόνως θα είναι αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

3. Τέλος η επιμονή στις πολιτικές λιτότητας. Επιβάλλεται προώθηση της κοινωνικής Ευρώπης τώρα. Δημιουργία, με τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, ενός Ταμείου Απασχόλησης που θα υλοποιήσει τον σχεδιασμό για την καταπολέμηση της ανεργίας.

4. Προώθηση Συμφώνου Αλληλεγγύης για την Ευρώπη, για την καταπολέμηση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων.

5. Ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να εγγυηθεί τον πλήρη σεβασμό των διεθνών συνθηκών και των κανόνων δικαίου, είτε πρόκειται για τη Συνθήκη της Λωζάννης είτε για τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή και την Ιερουσαλήμ.


Σχολιάστε εδώ