Προσέξτε τα παιχνίδια που θα αγοράσετε στα παιδιά τις γιορτές

Προσέξτε τα παιχνίδια που θα αγοράσετε στα παιδιά τις γιορτές

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται ιδιαίτερα τώρα στις γιορτές στα παιδικά παιχνίδια που θα επιλέξετε. Ο γενικός κανόνας είναι να αγοράζετε παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού και να διαβάζετε προσεκτικά τις οδηγίες του κατασκευαστή. Τα παιχνίδια περιέχουν τις σχετικές ενδείξεις. Σε γενικές γραμμές όμως θα πρέπει να γνωρίζετε τα εξής:

Όταν αγοράζετε παιχνίδια για παιδιά μικρότερα των 3 ετών:

-Αν υπάρχει έστω και ένα παιδί μικρότερο από 3 ετών στο σπίτι, αποφύγετε παιχνίδια που προορίζονται για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας. Μπορεί να περιέχουν μικρά κομμάτια που εγκυμονούν κίνδυνο πνιγμονής.
-Να αποφύγετε βώλους, μικρές μπάλες και παιχνίδια που περιέχουν κομμάτια μεγέθους μικρότερου των 3,5 εκατοστών, διότι μπορεί να προκαλέσουν επεισόδιο πνιγμονής.
-Να αποφύγετε την αγορά μπαλονιών. Έχουν σημειωθεί θάνατοι από ασφυξία σε μικρά παιδιά, που κατάπιαν κομμάτια από σκασμένα μπαλόνια.
Να ελέγχετε επιμελώς τα παιχνίδια που αποτελούνται από διαφορετικά υλικά ή από αποσπώμενα κομμάτια, γιατί υπάρχει κίνδυνος το παιδί να τα ξεκολλήσει και να τα καταπιεί.

Να αποφεύγετε τα παιχνίδια με αιχμηρά τμήματα.

Προσοχή στα τρίκυκλα ποδηλατάκια και στα άλλα παιχνίδια με ρόδες: πρέπει να είναι σταθερά και να μην ανατρέπονται εύκολα. Σε έρευνα του ΚΕΠΑ φάνηκε ότι ευθύνονται για τα περισσότερα ατυχήματα από παιχνίδι, σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

-Όταν αγοράζετε παιχνίδια για παιδιά ηλικίας 3-5 ετών:
-Να αποφεύγετε τα παιχνίδια που είναι κατασκευασμένα από λεπτό εύθραυστο πλαστικό, το οποίο μπορεί να σπάσει σε μικρά κομμάτια ή να δημιουργήσει αιχμηρές άκρες.
-Να ελέγχετε εάν οι μπογιές, οι μαρκαδόροι, και γενικά τα χρώματα που χρησιμοποιούν τα παιδιά για να ζωγραφίσουν φέρουν την ετικέτα CE. Αυτό υποδηλώνει ότι το προϊόν τηρεί τις προδιαγραφές ασφάλειας που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τα υλικά γραφής.
-Μην θεωρείτε δεδομένο ότι τα παιδιά αυτής της ηλικίας δεν κινδυνεύουν από μικρά παιχνίδια ή από τα μικρά κομμάτια τους που εύκολα αποσπώνται. Σε έρευνα του Κέντρου Έρευνας και Πρόληψης Ατυχημάτων του Πανεπιστημίου Αθηνών διαπιστώθηκε ότι τα περισσότερα ατυχήματα από μικρά παιχνίδια, συμβαίνουν σε παιδιά ηλικίας 3 έως 8 ετών. Τα αντικείμενα αυτά καταπίνονται, εισροφούνται στους πνεύμονες ή τοποθετούνται από τα παιδιά στη μύτη ή στο αυτί τους και χρειάζεται να απευθυνθείτε στο νοσοκομείο για την αφαίρεση τους.

Όταν αγοράζετε παιχνίδια για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών:

-Εάν αγοράσετε ποδήλατο, προμηθευτείτε και το κατάλληλο προστατευτικό κράνος και ενημερώστε το παιδί σας για τη σημασία της χρήσης του.
-Τα ηλεκτρικά παιχνίδια μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα για τα παιδιά, όταν δεν χρησιμοποιούνται σωστά, όταν δεν υπάρχει επίβλεψη από έναν ενήλικα ή εάν υπάρχουν σχεδιαστικά ή κατασκευαστικά λάθη. Οι κίνδυνοι που παραμονεύουν είναι η ηλεκτροπληξία και το έγκαυμα, ιδιαίτερα εάν το παιχνίδι περιέχει μια πηγή θερμότητας.


Σχολιάστε εδώ