Η σιωπή των τεσσάρων βουλευτών τι σημαίνει;

Η σιωπή των τεσσάρων βουλευτών τι σημαίνει;

• Έχει σημασία αν ο κ. Ερντογάν είπε «έχουμε» ή «έχετε» τέσσερις βουλευτές στην Ελληνική Βουλή, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Θράκη; Ο μειονοτικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Μουσταφά από το βήμα της Βουλής έσπευσε να κατηγορήσει τα ΜΜΕ ότι μετέφρασαν λάθος τη δήλωση Ερντογάν (αν και υπάρχει το βίντεο) και ο τούρκος Πρόεδρος δεν μίλησε σε πρώτο ενικό.

• Όμως σημασία έχει ότι ο κ. Ερντογάν εμφανίσθηκε να δίνει οδηγίες και κατευθύνσεις σε έλληνες βουλευτές, μεταξύ αυτών και ο ίδιος ο κ. Μουσταφά, και περιμέναμε τουλάχιστον μια στοιχειώδη αντίδραση από τους ίδιους τους τέσσερις μειονοτικούς βουλευτές… Για λόγους στοιχειώδους αξιοπρέπειας, για να μην πιάσουμε άλλα θέματα. Κι όμως υπήρξε απολυτή σιωπή…

• Στην επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη ο κλήρος έπεσε πάλι στον υφυπουργό Γ. Αμανατίδη, ο οποίος ήπιε το πικρό ποτήρι της συνοδείας του τούρκου Προέδρου, μιας και ο κ. Κατρούγκαλος αρκέστηκε να τον υποδεχθεί στην Αλεξανδρούπολη και μετά έγινε καπνός, για να μην εκτεθεί… Βέβαια, στην Αθήνα μπορεί να πίστευαν ότι προσθέτοντας έναν υφυπουργό στη συνοδεία του Τ. Ερντογάν θα του… έκοβαν τον αέρα, αλλά είδαμε πόσο λανθασμένη ήταν η εκτίμηση αυτή, όταν παραβίασε τη συμφωνία για το πρόγραμμα, εκθέτοντας έναν έλληνα υπουργό και κατ’ επέκταση όλη την κυβέρνηση…

• Αδίκησε τον εαυτό του, την ακαδημαϊκή και πολιτική ιδιότητά του ο Ν. Κοτζιάς, αποδίδοντας τις δηλώσεις Ερντογάν στον ΣΚΑΪ σε «δάκτυλο» του τούρκου παραγωγού του «Survivor», που μεσολάβησε, όπως είπε ο υπουργός, στον Ερντογάν, ώστε να δοθεί η συνέντευξή στον κ. Παπαχελά και όχι στο ΑΠΕ. Προφανώς, απαιτείται πιο προσεκτική αντιμετώπιση των δηλώσεων Ερντογάν και όχι να ξορκίζουμε το κακό εκ των υστέρων, παρουσιάζοντάς το ως μια κακιά στιγμή και αποτέλεσμα μιας συνωμοσίας επιπέδου ριάλιτι…

• Και θα επισημάνουμε κάτι ακόμη: Είναι λάθος να δηλώνεται δημοσίως ότι ο κ. Ερντογάν… παραδέχθηκε το λάθος του για τη συνέντευξη στον ΣΚΑΪ μιλώντας εμπιστευτικά σε έλληνες συνομιλητές του. Δεν είναι μόνο ότι διαψεύδεται αυτή η δήλωση από όσα δήλωσε ο ίδιος στη Θράκη και πιο μετά ο τούρκος πρωθυπουργός Μπ. Γιλντιρίμ αλλά και ότι πλήττεται η αξιοπιστία όσων αυτόκλητα αναλαμβάνουν την εκπροσώπηση του κ. Ερντογάν και την ανασκευή, για λογαριασμό του, δηλώσεων που αποτελούν κεντρικό κεφάλαιο της πολιτικής του.


• Εκ των έσω καλύφθηκε το κενό που άφησε η απομάκρυνση, άρον άρον, του εξαδέλφου του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα από τη θέση του γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ. Στη θέση του ορίσθηκε ο εμπειρογνώμονας σύμβουλος πρεσβείας Α’ Γ. Μπράχος, που μέχρι τώρα υπηρετούσε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της χώρας μας στην ΕΕ, στις Βρυξέλλες, ως προϊστάμενος της οργανικής μονάδας οικονομικής πολιτικής.

• Ο κ. Μπράχος δεν είναι τυχαίος, καθώς είχε κρίσιμο ρόλο στην περίοδο της διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη, το πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και -όπως από τότε είχε γραφτεί- είχε ενεργό ρόλο στην αντιπαράθεση που οδήγησε στην απομάκρυνση της Αλ. Παπαδοπούλου από τη θέση της μόνιμης αντιπροσώπου της χώρας στην ΕΕ, με την κατηγορία ότι ενημέρωνε και άλλους στην Αθήνα για τη διαπραγμάτευση, η οποία πάντως δεν αποδείχθηκε και τόσο επιτυχής. Ο κ. Μπράχος πάντως αποζημιώθηκε, έστω και καθυστερημένα, για τη στήριξη που προσέφερε τότε στην κυβέρνηση.

• Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι τι θα συμβεί όταν ο κ. Γ. Τσίπρας, που τώρα είναι οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, αιτηθεί υπηρεσιακού διαβατηρίου μεγαλύτερης διάρκειας του ενός έτους, που μέχρι τώρα ενέκρινε η αρμόδια διεύθυνση με εντολή υπουργού.

[email protected]


Σχολιάστε εδώ