Διακομματική Επιτροπή για τη Θράκη

Διακομματική Επιτροπή για τη Θράκη

Γιατί, αλήθεια, αυτή η πρόταση για επανασύστασή της όταν ήδη από το 2014, έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες; Το θέμα ανακινείται μόνο για να… ανακινηθεί. Τουλάχιστον αυτό συμβαίνει μέχρι σήμερα. Πριν από λίγες μέρες, ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη επαναφέρει το θέμα.

«Οι επιθετικές αναφορές του κ. Ερ­ντογάν, με επίκεντρο τη μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής, και η στάση του κατά τη διάρκεια της επισκέψεώς του στην Κομοτηνή, όπου επεδίωξε να εμφανιστεί ως οιονεί “προστάτης” του μειονοτικού πληθυσμού, θα πρέπει να αφυπνίσουν το αθηνοκεντρικό κράτος», αναφέρει.

Στην ερώτησή του, ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας υπογραμμίζει ότι «τα όσα διαδραματίστηκαν κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας στην Ελλάδα συνιστούν αφορμή σοβαρότατου προβληματισμού για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τους σχεδιασμούς της Άγκυρας επί των διμερών μας θεμάτων. Πέρα από τις εύλογες ενστάσεις για την πιθανή ελλιπή προετοιμασία της τόσο σημαντικής αυτής επίσκεψης, η οποία κατέληξε να κινείται κυριολεκτικά επί δύο ημέρες επί ξηρού ακμής, προκαλώντας αρνητικά αισθήματα στον ελληνικό λαό, το γεγονός αυτό καθαυτό ανέδειξε για μια ακόμη φορά τη σπουδαιότητα της Θράκης. Η αναμφισβήτητη γεωπολιτική και γεωστρατηγική σημασία της Θράκης έχει δυστυχώς υποτιμηθεί ασυγχώρητα από το ελληνικό κράτος, επιτρέποντας την υπόθαλψη υπονομευτικών τάσεων εντός της τοπικής κοινωνίας. Είναι πλέον εμφανής η έλλειψη μιας αποφασιστικής και συνετής στρατηγικής, που θα μετέβαλε τον χώρο της Θράκης από παραμελημένο τμήμα της ελληνικής επικράτειας σε περιοχή-πρότυπο οικονομικής και δημογραφικής ανά­καμψης, αναδεικνύοντας το καίριο πλεονέκτημά της, ευρισκόμενη στο σταυροδρόμι ανάμεσα στο ελληνικό Αιγαίο, την ασιατική ανατολή και τη βαλκανική ενδοχώρα».

Τονίζει ότι «μια νέα στρατηγική, ωστόσο, απαιτεί τη σύμπραξη όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων, που, υπερβαίνοντας τις όποιες επιμέρους διαφορές τους, θα συμφωνήσουν στη χάραξη μιας μακροχρόνιας πολιτικής για τη Θράκη. Για τον λόγο αυτό, και υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων, θεωρώ επιβεβλημένη την ανάγκη άμεσης σύστασης Διακομματικής Επιτροπής, η οποία θα συντάξει ένα σχέδιο Εθνικής Αναπτυξιακής και Δημογραφικής Στρατηγικής για τη Θράκη», ενώ υπενθυμίζει ότι «σχετική πρόταση στο παρελθόν του πρώην υπουργού κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, αν και είχε γίνει ασμένως δεκτή από μεγάλο τμήμα του πολιτικού κόσμου, μεταξύ αυτών και από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά, όπως προκύπτει από τη δημόσια τοποθέτησή του στις 25/5/2017, δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα».

Τέλος, καλεί τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να απαντήσει αν η κυβέρνηση, ενώπιον των ποικίλων κινδύνων που διαπιστώνουμε ότι έχουν ενσκήψει προσφάτως στη Θράκη, εξετάζει το ενδεχόμενο της σύστασης Διακομματικής Επιτροπής για τη χάραξη Εθνικής, Αναπτυξιακής και Δημογραφικής Στρατηγικής στην ακριτική περιοχή κι αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της. Αν πάλι το απορρίπτει, ποιοι είναι οι λόγοι γι’ αυτήν την απόφαση.


Σχολιάστε εδώ