Βουλευτικές μαζί με τις δημοτικές!

Βουλευτικές μαζί με τις δημοτικές!

Η κυβέρνηση στήνει παγίδα στη Νέα Δημοκρατία


Στο Μαξίμου λειτουργούν έχοντας τον νου τους και στο πώς θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. Και έτσι το ενδιαφέρον τους στρέφεται στο σήμερα πρωτίστως αλλά και στο να έχουν θετικές επιπτώσεις αύριο οι σχεδιασμοί τους, οι αποφάσεις που παίρνουν.

Άλλωστε, κάθε άλλο παρά τυχαία έχει ανοίξει το θέμα των δημοτικών εκλογών ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, λέγοντας ότι η διεξαγωγή τους θα αποσυνδεθεί από τις ευρωεκλογές, ενώ έβαλε στο τραπέζι και το θέμα της εκλογής των δημοτικών συμβούλων την πρώτη Κυριακή με απλή αναλογική, από τις επόμενες δημοτικές εκλογές, εξαγγελία που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Απόδειξη, το ότι η ΚΕΔΕ στο Συνέδριό της, που έγινε πριν από μία εβδομάδα στα Ιωάννινα, τάχθηκε εναντίον με ποσοστό 94%. Να σημειώσουμε ότι το σχέδιο Σκουρλέτη προβλέπει ότι ο δήμαρχος θα εκλέγεται τη δεύτερη Κυριακή με 50%+1.

Τα σενάρια που συζητούνται τις τελευταίες εβδομάδες για προσφυγή του Τσίπρα σε ξαφνικές εκλογές μέσα στο 2018, με το σκεπτικό να διεκδικήσει τότε την ψήφο του ελληνικού λαού γιατί το 2019 έχει στο… σακούλι του μεγάλες περικοπές συντάξεων και επιδομάτων, αυξήσεις φόρων και άλλα πολλά, που κάθε άλλο παρά φέρνουν ψήφους, δεν έχουν βάση. Και αυτό επιβεβαιώνεται από τις καθημερινές σχεδόν δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι τον Αύγουστο η χώρα βγαίνει από τα Μνημόνια και ότι μέχρι τότε θα έχει ανοίξει η συζήτηση για «κούρεμα» του χρέους, με μια ρύθμιση που δεν θα είναι βραχνάς για την οικονομία, η οποία κατά την κυβέρνηση έχει μπει στον δρόμο της ανάκαμψης, με την ανάπτυξη να είναι στο συν.

Και μια τέτοια εξέλιξη, εφόσον επιβεβαιωθεί και στην τσέπη του νοικοκυριού, θα φέρει… ανάκαμψη και στον ΣΥΡΙΖΑ.


 Τα κόμματα θα μπουν σε δεύτερη μοίρα, γιατί όλοι θα τρέχουν να μαζέψουν ψήφους για τον εαυτό τους


Στο τραπέζι οι διπλές εκλογές
Το σενάριο που αυτήν τη στιγμή συζητείται σε υψηλό κυβερνητικό και κομματικό επίπεδο είναι να γίνουν οι βουλευτικές και οι δημοτικές εκλογές μαζί. Κατά σύμπτωση, μάλιστα, η θητεία της σημερινής Βουλής και των περιφερειαρχών – δημάρχων λήγει το φθινόπωρο του 2019. Η θητεία της παρούσας Βουλής άρχισε στις 20 Σεπτεμβρίου 2015 και λήγει στις 20 Σεπτεμβρίου 2019, των δε δημάρχων και των περιφερειαρχών, που ανέλαβαν την 1η/9/2014, λήγει στις 31/8/2019.
Μια τέτοια… σύζευξη θα κάνει… μπάχαλο το πολιτικό σκηνικό, όπως τονίζουν πολιτικοί με μεγάλη εμπειρία, καθώς οι αυτοδιοικητικές θα καπελώσουν τις βουλευτικές και θα διαμορφωθεί ένα κλίμα όπου η κομματική ταυτότητα θα υποχωρεί μπροστά στη συναλλαγή, τύπου πάρε – δώσε, «Ψήφισέ με στις δημοτικές κι εγώ θα σε ψηφίσω στις βουλευτικές»! Κομματικά σύνορα δεν υπάρχουν, τα ξεπερνάει το προσωπικό συμφέρον. Και αυτό αποδεικνύεται από το ότι στους δήμους και στις περιφέρειες οι συνδυασμοί που μετέχουν ξεπερνούν σε πολλές περιοχές ακόμα και τους 10! Χαρακτηριστική η περίπτωση του Δήμου Αμαρουσίου, όπου στις εκλογές του 2014 πήραν μέρος 11 συνδυασμοί!


 Πάνω από 100.000 είναι οι υποψήφιοι για περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοί
σύμβουλοι, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι κ.λπ.


Και η συναλλαγή που γίνεται δεν έχει όρια.
Σύμφωνα με σημαντικά στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, με προσωπική εμπειρία στις περιφερειακές και στις δημοτικές εκλογές, ξεπερνούν τους 100.000 οι υποψήφιοι περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες (περιοχών και θεματικοί) και αναπληρωτές για τις 13 περιφέρειες της χώρας και οι αντίστοιχοι υποψήφιοι δήμαρχοι, α­ντιδήμαρχοι (θεματικοί και αναπληρωτές) για τους 325 δήμους!
Αντιλαμβάνεται κανείς τι έχει να γίνει έτσι και η κυβέρνηση προχωρήσει στην υλοποίηση του σεναρίου για διπλές εκλογές, βουλευτικές και περιφερειακές – δημοτικές. Μπροστά στο προσωπικό αλισβερίσι μεταξύ των υποψηφίων, σε πολύ μικρό ποσοστό θα μπορέσουν να… αντέξουν οι κομματικές γραμμές.

Άνω – κάτω θα τους κάνει το χρίσμα…
Αν, μάλιστα, δοθεί από κάποιο κόμμα, π.χ. τη ΝΔ, χρίσμα σε έναν από τους υποψηφίους, όλοι οι άλλοι υποψήφιοι θα μαυρίσουν στις βουλευτικές εκλογές το κόμμα που θα έχει δώσει το χρίσμα στους αντιπάλους τους, ακόμη κι αν είναι οπαδοί του.
Και ο τελικός κερδισμένος θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ –και προσωπικά ο Τσίπρας– με την παγίδα που στήνει με την κοινή διεξαγωγή βουλευτικών και δημοτικών εκλογών. Γιατί οι ΣΥΡΙΖΑίοι υποψήφιοι δεν έχουν προσωπικές αντιπαραθέσεις ως κομματικά στελέχη και άλλωστε οι οποιεσδήποτε διαφωνίες υποχωρούν προ της εξουσίας. Και με τον διχασμό που θα φέρουν στον αντίπαλο οι διπλές εκλογές, πιστεύουν ότι δύσκολα θα απολεσθεί η εξουσία.


Σχολιάστε εδώ