Oρθόδοξη Θεολογική Σχολή στην Αβάνα!

Oρθόδοξη Θεολογική Σχολή στην Αβάνα!

Τον Ιανουάριο του 2004, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κούβα, ύστερα από προσωπική πρόσκληση που του απηύθυνε ο Φιντέλ Κάστρο, κάτι που θεωρήθηκε πολύ τολμηρό για την εποχή, κόντρα στην πολιτική απομόνωση που είχαν επιβάλει στην Κούβα όλες οι χώρες του Δυτικού Κόσμου.

Ο σκοπός της επίσκεψης ήταν η δωρεά του Ναού του Αγίου Νικολάου, που είχε κτιστεί από την κουβανική κυβέρνηση, με πρωτοβουλία του ίδιου του Φιντέλ Κάστρο, στο Πατριαρχείο και ήταν η πρώτη που Λειτούργησε στην Κούβα.

Παρά τις αντιδράσεις της τότε ελληνικής κυβέρνησης (Σημίτη), η επίσκεψη γίνεται και τον Πατριάρχη υποδέχεται στο αεροδρόμιο ο ίδιος ο Κάστρο.

Την επίσκεψη είχε διοργανώσει ο Μητροπολίτης Παναμά, που έσπευσε να ευχαριστήσει τον Κάστρο για τη δωρεά του ναού και την υποδοχή, ακούγοντας έκπληκτος τον Κομαντάντε να του απαντά: «Εγώ σας ευχαριστώ, που φέρατε την Ορθοδοξία στην Κούβα».

Η προετοιμασία της επίσκεψης είχε αρχίσει από το 1997 από τον Μητροπολίτη Μεξικού Αθηναγόρα, την κουβανική κυβέρνηση και τον Εουσέμπιο Λεάλ Σπένγκλερ, τον επίσημο ιστορικό της Κούβας.
Στις συζητήσεις που έγιναν τότε αποφασίσθηκε και η ίδρυση Ιερατικής Θεολογικής Σχολής στην Αβάνα, που ήταν και επιθυμία του ίδιου του Φιντέλ Κάστρο. Το κτίριο στο οποίο θα στεγαστεί η Σχολή βρίσκεται στην πλατεία Σαν Πέδρο και είναι δωρεά της κουβανικής κυβέρνησης.

Την επιμέλεια και τις μακέτες έχει αναλάβει ο σχεδιαστής Σάκης Κυριακίδης, που ζει μόνιμα στην Αβάνα και συνεργάζεται με την Αρχιεπισκοπή Μεξικού και την κουβανέζικη κυβέρνηση, υπό τις οδηγίες του Εουσέμπιο Λεάλ Σπένγκλερ.

Η δημιουργία της Θεολογικής Σχολής στην καρδιά της Αβάνας θα αποτελέσει τη βάση μετάδοσης της ορθόδοξης χριστιανικής θρησκείας στην Κεντρική Αμερική και θα φέρει κοντά τον Ελληνισμό στην Κούβα και τις γειτονικές χώρες.

Στο προαύλιο της Σχολής θα δεσπόζει άγαλμα του Αρχιεπισκόπου Μακάριου.


Σχολιάστε εδώ