Πιθανότερη ονομασία είναι «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας»!
Δίνουμε το όνομα «Μακεδονία» στα Σκόπια!
Εντείνονται οι ενδείξεις ότι το 2018 ενδεχομένως να είναι χρονιά σημαντικών εξελίξεων όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Σε κυβερνητικά και άλλα γραφεία διακινούνται ήδη πληροφορίες, βάσει των οποίων η πιθανότερη ονομασία είναι «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας» και πως στο παρασκήνιο η ελληνική κυβέρνηση έχει κατ’ αρχήν συμφωνήσει. Προς αυτήν την κατεύθυνση, της επίλυσης του προβλήματος με τα Σκόπια, συνηγορούν η αισιοδοξία του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς καθώς επίσης και η εμφανής άμβλυνση της αδιαλλαξίας από την πλευρά της γειτονικής χώρας.
Επιπλέον, αίσθηση προκάλεσε η προ ημερών δήλωση του Αλ. Τσίπρα ότι οι Σκοπιανοί είναι απόγονοι των Μακεδόνων, παραδοχή που για πρώτη φορά γίνεται από ελληνικής πλευράς σε τόσο υψηλό επίπεδο. Ερμηνεύτηκε, δε, κι όχι άδικα, ως… προανάκρουσμα της στάσης που θα τηρήσει η Αθήνα αν και όταν το θέμα μπει στην τελική ευθεία καθώς επίσης και ως μια κίνηση λείανσης του εδάφους έναντι της ελληνικής κοινωνίας. Στα υπόψη πρέπει να ληφθεί και το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει εκ μέρους των ΗΠΑ, που αναμένεται να είναι περισσότερο πιεστικές τους προσεχείς μήνες.
«Το 2018 το θέμα μπορεί και πρέπει να επιλυθεί», τόνισε ο Μ. Νίμιτς σε δηλώσεις του στα μέσα της εβδομάδας στις Βρυξέλλες, αμέσως μετά το πέρας των ξεχωριστών συναντήσεών του με τους
διαπραγματευτές των δύο χωρών Αδ. Βασιλάκη και Β. Ναουμόφσκι. Αναφέρθηκε στο «θετικό κι εποικοδομητικό κλίμα» που επικράτησε στις συνομιλίες και προχώρησε στη διαπίστωση ότι «η ατμόσφαιρα έχει αλλάξει». Διευκρίνισε πάντως ότι ο ίδιος δεν μετέφερε στις δύο πλευρές καμιά νέα πρόταση, αλλά προσπάθησε να τις διευκολύνει στο να καταλήξουν σε κάποιες κοινές θέσεις. Ο επόμενος κύκλος επαφών του με τους κ. κ. Βασιλάκη και Ναουμόφσκι θα πραγματοποιηθεί εκτός απροόπτου στα τέλη Ιανουαρίου και θα ακολουθήσουν νέες συναντήσεις τον Φεβρουάριο.
Το τελευταίο διάστημα είναι κάτι περισσότερο από εμφανής η υποχώρηση της αδιαλλαξίας εκ μέρους των Σκοπίων, ενώ η ηγεσία της χώρας δείχνει καθαρά ότι επιθυμεί να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την επίτευξη συμφωνίας εντός των επόμενων μηνών, καθώς κάτι τέτοιο θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε ένδειξη καλής θέλησης, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ εμφανίζεται έτοιμος να προβεί σε «γενναίες κινήσεις», όπως η αλλαγή του ονόματος του κεντρικού αεροδρομίου (από «Μέγας Αλέξανδρος» σε «Κίρο Γκλιγκόροφ») αλλά και η απομάκρυνση αρχαιοελληνικών αγαλμάτων, με πιο χαρακτηριστικό αυτό του Μεγάλου Αλέξανδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.
Η κινητικότητα που υπάρχει το τελευταίο διάστημα απασχολεί, όπως είναι φυσικό, κυβέρνηση και κόμματα, δεδομένου ότι η όποια συμφωνία, προκειμένου να υλοποιηθεί, θα πρέπει να τύχει της έγκρισης του Κοινοβουλίου, όπου όλες οι πλευρές θα κληθούν να πάρουν ξεκάθαρη θέση για ένα τόσο κρίσιμο εθνικό ζήτημα και να αναλάβουν τις ευθύνες των αποφάσεών τους. Είναι γεγονός ότι η αποστροφή του πρωθυπουργού («οι Σκοπιανοί είναι απόγονοι των Μακεδόνων») προκάλεσε συζητήσεις, αλλά, παραδόξως, δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Γεγονός που επιδέχεται ποικίλες ερμηνείες, δεδομένου ότι το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων υπήρξε ακρογωνιαίος λίθος της επιχειρηματολογίας του Π. Καμμένου.
Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο τελευταίος δεν πρόκειται φέρει προσκόμματα στην προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος, ακόμη κι αν η ονομασία που θα συμφωνηθεί περιέχει τον όρο «Μακεδονία», τονίζουν δε ότι αυτό εντάσσεται στο «δούναι και λαβείν» με τον Αλ. Τσίπρα στο πλαίσιο της κυβερνητικής συνεργασίας. Αγκάθι στην όλη διαδικασία η διάθεση της κοινής γνώμης της χώρας, που δεν φαίνεται να έχει μεταβληθεί στο πέρασμα των χρόνων. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση το 81,7% τάχθηκε αντίθετο στο ενδεχόμενο η ονομασία να περιέχει τον όρο «Μακεδονία», το 8% αποδέχεται μια τέτοια λύση, ενώ ένα 10% απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση.
[Φωτό: http://webtv.un.org]