Ενοχλεί την κυβέρνηση η Δικαιοσύνη…

Ενοχλεί την κυβέρνηση η Δικαιοσύνη…

Περίοδο έντασης διέρχονται εκ νέου οι σχέσεις κυβέρνησης και Δικαιοσύνης. Στην ακολουθία των υπουργών και βουλευτών που το προηγούμενο διάστημα στράφηκαν εναντίον των δικαστικών λειτουργών προστέθηκε ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Στ. Κοντονής, ενώ στη συνέχεια ενεπλάκη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Από την κυβέρνηση κάνουν λόγο για μεροληπτική στάση εκ μέρους των δικαστών και για αποφάσεις που αντιβαίνουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για «προσπάθεια διαπόμπευσης και εκφοβισμού» των δικαστικών λειτουργών με απώτερο σκοπό τον έλεγχο της Δικαιοσύνης για την έκδοση βολικών για την κυβέρνηση αποφάσεων. «Υποδείξεις δεν δεχόμεθα από πουθενά και από κανέναν», το μήνυμα των δικαστών.


 Δεν βολεύουν οι αποφάσεις της


Λάδι στη φωτιά έριξε ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής, ο οποίος στράφηκε κατά των μελών του Συμβουλίου της Επικρατείας με αφορμή την απόφασή τους για το «πόθεν έσχες» των δικαστών. «Όσοι λαμβάνουν αποφάσεις, είτε είναι πολιτικοί είτε είναι δικαστές, οφείλουν πρώτοι από όλους να ελέγχονται ως προς τα εισοδήματά τους και τα περιουσιακά τους στοιχεία», ανέφερε, προκαλώντας, όπως ήταν φυσικό, την έντονη αντίδραση του παρόντος προέδρου του ΣτΕ Ν. Σακελαρίου, ο οποίος τον κατήγγειλε ευθέως για «ωμή παρέμβαση» στο έργο της δικαιοσύνης. Υπογράμμισε δε ότι «οι δικαστικές αποφάσεις, θέλει δεν θέλει κανείς, πρέπει να γίνονται σεβαστές, γιατί έτσι ορίζει το Σύνταγμα».

Η απάντηση του κ. Κοντονή ήταν στο ίδιο μήκος κύματος: «Και οι κρίνοντες κρίνονται». Η ένταση της αντιπαράθεσης αλλά κυρίως η καταγγελία του προέδρου του ΣτΕ πυροδότησε τις οξύτατες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τη Νέα Δημοκρατία και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να ζητούν την παραίτηση ή την αποπομπή του κ. Κοντονή.

Στη διαμάχη, όπως προαναφέραμε, ενεπλάκη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, γεγονός που δείχνει ότι η επίθεση εναντίον των δικαστών δεν αποτελεί μεμονωμένη κίνηση ορισμένων υπουργών, αλλά αποτελεί κεντρική επιλογή της κυβέρνησης. Στη διάρκεια συνέντευξής του στην ΕΡΤ3 ο κ. Τσίπρας, αν και αναγνώρισε την αυτονομία της δικαστικής εξουσίας, πέρασε στην… επίθεση: «Όταν βλέπω δικαστικές αποφάσεις οι οποίες είναι τελείως αντίθετες με το κοινό περί δικαίου αίσθημα του μέσου έλληνα πολίτη, εγώ ως πολίτης έχω το δικαίωμα της κριτικής», υποστήριξε.

Επιπλέον, τόνισε ότι… αγανακτεί όταν βλέπει φαινόμενα όπου οι δικαστές επιθυμούν ή επιχειρούν να βγάλουν αντισυνταγματικούς νόμους που αφορούν τα δικά τους εισοδήματα.
Από τα παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα ότι η διαμάχη, που σοβεί μήνες τώρα, θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, όσο οι δικαστές θα αντιστέκονται σθεναρά και δεν θα διευκολύνουν με τις αποφάσεις τους τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.


Σχολιάστε εδώ