Το πλεόνασμα στον ΕΦΚΑ…

Το πλεόνασμα στον ΕΦΚΑ…

Παρότι η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων έχει ολοκληρωθεί από το καλοκαίρι, οι εισφορές υπολογίζονται ακόμα βάσει των εισοδημάτων του 2015, με αποτέλεσμα χιλιάδες επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες να πληρώνουν εισφορές δυσανάλογα υψηλές σε σχέση με τα σημερινά τους εισοδήματα.

Οι πρώτες εισφορές με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2016 θα αφορούν τον Ιανουάριο του 2017 και θα αναρτηθούν στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ στα μέσα Φεβρουαρίου. Τα ποσά που θα αναρτηθούν θα περιλαμβάνουν, με καθυστέρηση ενός έτους, και τις εισφορές υπέρ επικούρησης και εφάπαξ. Οι επαγγελματίες που κατέβαλαν υψηλότερες εισφορές το 2017 με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2015 έχουν δύο δυνατότητες:

1. Να εισπράξουν τα επιστρεφόμενα ποσά αφού προηγηθεί συμψηφισμός με οφειλές σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

2. Να αφήσουν τα χρήματα στον λογαριασμό τους ως πιστωτικό υπόλοιπο, το οποίο θα χρησιμοποιείται για την πληρωμή μελλοντικών εισφορών. Εκτιμάται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν το 2016 χαμηλότερα εισοδήματα κατά 20% σε σχέση με το 2015 και, προφανώς, μάλλον αυτός είναι ο λόγος της καθυστέρησης του συμψηφισμού των εισφορών έναντι του 2015, ώστε να υπάρχουν τα γνωστά πλεονάσματα του ΕΦΚΑ, αφού ο νόμος Κατρούγκαλου οδηγεί τους ασφαλισμένους στη φοροδιαφυγή.


Σχολιάστε εδώ