Στο συρτάρι προς το παρόν το 50%+1

Στο συρτάρι προς το παρόν το 50%+1

Οι «θεσμοί» πιέζουν γιατί είναι προαπαιτούμενο της αξιολόγησης

-Εναντίον και οι διοικητικοί δικαστές

Αδιευκρίνιστος παραμένει ο χρόνος στον οποίο η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή τις βελτιωμένες προτάσεις της για το πλαίσιο που θα διέπει την προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων. Το ζήτημα περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα που έχουν θέσει οι «θεσμοί» και η υλοποίησή του αποτελεί προϋπόθεση για να κλείσει η α­ξιολόγηση. Αν και αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες διαβεβαίωναν ότι αυτό θα γίνει τις προσεχείς ημέρες, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι όποιες πρωτοβουλίες μετατίθενται πιθανότατα για το νέο έτος, καθώς λόγω των εορτών η Βουλή θα παραμείνει κλειστή για αρκετές ημέρες.

Υπό το βάρος των σφοδρών αντιδράσεων από κόμματα, οργανώσεις και συνδικαλιστικούς φορείς, η υπουργός Εργασίας αναγκάσθηκε να αποσύρει την τροπολογία που κατέθεσε την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή. Η τροπολογία προέβλεπε ότι για τη λήψη απόφασης για την πραγματοποίηση απεργίας θα α­παιτείται η συμμετοχή στη δια­δικασία του 50%+1 των οικονομικά ενεργών μελών του σωματείου ή της ομοσπονδίας. Προϋπόθεση που θα καθιστούσε πολύ πιο ασφυκτικό το πλαίσιο, καθώς στα περισσότερα συνδικαλιστικά σωματεία οι απεργιακές κινητοποιήσεις προκηρύσσονται με τη σύμφωνη γνώμη όσων μετέχουν στις γενικές συνελεύσεις.

Ο ισχύων κανονισμός ορίζει ότι οι αποφάσεις μπορούν να λαμβάνονται με τη συμμετοχή του 1/5 των οικονομικά ενεργών μελών. Από τη στιγμή που έγινε γνωστό το περιεχόμενο της τροπολογίας υπήρξαν αλυσιδωτές αντιδράσεις από ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, που ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να κατέβουν σε πανελλαδική απεργία, αλλά και από επιμέρους οργανώσεις. Περισσότερο σφοδρή από κάθε άλλη ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ. Το μεσημέρι της Πέμπτης, μέλη του ΠΑΜΕ που μετείχαν στην πορεία διαμαρτυρίας εισέβαλαν στο υπουργείο Εργασίας στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει το πλαίσιο που διέπει τις απεργίες προκάλεσε και την έντονη αντίδραση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, που κάλεσε τους συνδικαλιστικούς φορείς να αντιδράσουν με δυναμικό τρόπο στα σχέδια της κυβέρνησης. Σε σχετική ανακοίνωσή της η Ένωση εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή της «στην επιχειρούμενη από την κυβέρνηση καταστρατήγηση της μεγαλύτερης κατάκτησης των εργαζομένων, του δικαιώματος στην απεργία. Ενός δικαιώματος που κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες δεκαετιών». Προσθέτει ακόμη ότι κάθε συνδικαλιστικός φορέας «οφείλει να εναντιωθεί στην προσπάθεια να μπουν ανυπέρβλητα εμπόδια στην κήρυξη απεργίας από πρωτοβάθμια σωματεία».


Σχολιάστε εδώ