Ο Ερντογάν έφυγε, αφού απηύθυνε νουθεσίες στη μειονότητα…
Με συνθήματα και χειροκροτήματα υποδέχτηκαν τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας τον τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επίσκεψή του στην Κομοτηνή.
Πολλοί, αλλά όχι οι αναμενόμενοι, συγκεντρώθηκαν στο τζαμί, όπου τελικά έκανε την προσευχή της Παρασκευής, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε και το παρακείμενο μειονοτικό σχολείο, που έχει το όνομα προκατόχου του, Τζελάρ Μπαγιάρ.
Δεν ήταν η καλύτερη «πρώτη» του ως Προέδρου. Στόχος του ήταν να προκαλέσει την ίδια, αν όχι μεγαλύτερη, αίσθηση με αυτήν του Προέδρου Μπαγιάρ, ο οποίος, συνοδευόμενος από το τότε βασιλικό ζεύγος, εγκαινίασε το συγκεκριμένο σχολείο.
Εξήντα πέντε χρόνια μετά, δεν υπήρχαν ούτε μπάντες, ούτε αγήματα, ούτε σημαιοστολισμοί. Μόνον ασφυκτικά μέτρα ασφαλείας, ελικόπτερα που έκοβαν βόλτες καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, που εκτείνονταν κι εκτός αστικού ιστού, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα μετακίνησης.
Στο τέμενος, ο κόσμος που τον περίμενε δεν πρέπει να τον ικανοποίησε. Ωστόσο, θα πρέπει να ένιωσε αποζημιωμένος από το πλήθος που τον ανέμενε στο παρακείμενο μειονοτικό σχολείο.
Κατά την άφιξη του Ερντογάν δεν επιτράπηκε η είσοδος στο σχολείο, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση, ωστόσο, αργότερα, ο κόσμος μπήκε για να παρακολουθήσει τον ηγέτη από λίγο πιο κοντά. Ο Ερντογάν μίλησε με εκπαιδευτικούς και μαθητές, αλλά στη συνέχεια απευθύνθηκε και στο πλήθος, που περίμενε εντός του προαυλίου και έξω από αυτό.
Κάποιοι ανέμεναν ότι θα… ξεσπάθωνε, μετά το προηγούμενο των Αθηνών. Εκείνος απλώς διασκεύασε τις νουθεσίες του 2004 (κατά την επίσκεψή του ως πρωθυπουργού, τότε) προς τα μέλη της μειονότητας: «Είστε πολίτες της Ελλάδας, εργαστείτε για το καλό της (!)». Ακόμα, υποσχέθηκε πως θα προσπαθήσει για περισσότερη συνεργασία με την Ελλάδα, ενώ δεν ξέχασε και το… αμίμητο: «Η Ελλάδα χρωστά πολλά στην Τουρκία και η Τουρκία χρωστά πολλά στην Ελλάδα».
Το ενδιαφέρον, ωστόσο, ήταν η προτροπή του (;) προς τους τέσσερις βουλευτές της μειονότητας, τους οποίους και κάλεσε να εργαστούν σκληρά και να αναδείξουν τα προβλήματα της μειονότητας. «Υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να κάνετε μέσα στο Κοινοβούλιο», είπε (;), συνέστησε (;), διέταξε (;) ο Πρόεδρος…
Ο ίδιος κάλεσε τη μειονότητα, για άλλη μια φορά, να λειτουργήσει ως γέφυρα φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αν και το ερώτημα που τίθεται (επανειλημμένως, είναι η αλήθεια) είναι πώς μπορεί να γίνει γέφυρα κάτι που προορίζεται για… Δούρειος Ίππος.
Διαμαρτυρία κατά της επίσκεψης
Κρατώντας ελληνικές και κυπριακές σημαίες, μερίδα πολιτών που αντιτάχθηκε στην επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στην Κομοτηνή συγκεντρώθηκε στην ανατολική είσοδο της πόλης.
Οι συγκεντρωμένοι ανέμεναν να «υποδεχθούν» τον Πρόεδρο, ωστόσο η αυτοκινητοπομπή δεν πέρασε ποτέ από το σημείο. Εκπρόσωποι σωματείων μίλησαν στους συγκεντρωμένους, εκφράζοντας τους λόγους που ο Ερντογάν είναι ανεπιθύμητος στην περιοχή. Ωστόσο, παρά το κάλεσμα των διοργανωτών για διάλυση των συγκεντρωμένων, εκείνοι αποφάσισαν να κάνουν πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της πόλης, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση μεταξύ εκπροσώπων ομάδων και του επικεφαλής αξιωματικού της αστυνομίας.
Επί μία ώρα περίπου οι δύο πλευρές προσπαθούσαν να πείσουν η μία την άλλη. Τελικά η αστυνομία έδωσε το «πράσινο φως», ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση, και οι διαδηλωτές έκαναν πορεία περιμετρικά της κεντρικής πλατείας της πόλης.
Μίλησε στα τουρκικά!
Η επίσκεψη Ερντογάν ολοκληρώθηκε μετά και την ομιλία που πραγματοποίησε το απόγευμα της Παρασκευής σε ξενοδοχείο έξω από την Κομοτηνή. Περισσότερα από χίλια άτομα παραβρέθηκαν στην εκδήλωση. Κυκλοφοριακό κομφούζιο προκλήθηκε εκτός του ξενοδοχείου, με τις ουρές των παρκαρισμένων αυτοκινήτων και λεωφορείων ένθεν κακείθεν να διαμορφώνουν το ήδη επιβαρυμένο, λόγω των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, τοπίο… Το ενδιαφέρον, ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν η… πόρτα που «έφαγαν» δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία του κέντρου αλλά και δημοσιογράφοι της περιοχής, καθώς οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ έπρεπε να γνωρίζουν ότι χρειαζόταν ειδική κάρτα εισόδου για να εισέλθουν, για την οποία, βεβαίως, γνώριζαν -και διέθεταν- όλοι οι δημοσιογράφοι της μειονότητας…
Χαρακτηριστικό της εκδήλωσης ήταν ότι ο τούρκος Πρόεδρος μίλησε στην τουρκική και χωρίς μεταφραστή, προκαλώντας τη βαθιά έκπληξη των δημοσιογράφων, αυτών, δηλαδή, που δεν ζουν και δεν εργάζονται στη Θράκη.