100.000 συντάξεις σε εκκρεμότητα!

100.000 συντάξεις σε εκκρεμότητα!

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι συντάξεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα είναι τουλάχιστον 100.000, αν και η κυβέρνηση υποστήριζε ότι θα είχαν ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2017 και αργότερα, με βάση αναθεωρημένο σενάριο, τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Μέχρι τη λήξη του προγράμματος έκτακτης επιχορήγησης, τον Ιούνιο του 2018, θα απονεμηθούν τουλάχιστον 80.000.

Η καθυστέρηση της απονομής των συντάξεων οφείλεται τόσο στις χρόνιες παθογένειες στο λειτουργικό και οργανωτικό πλαίσιο των επιμέρους ασφαλιστικών ταμείων όσο και στον τρόπο με τον οποίο η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αντιμετώπισε την ενοποίηση (προχειρότητα) του ασφαλιστικού φορέα. Το ζήτημα της άμεσης απονομής των συντάξεων έπρεπε να έχει λυθεί τουλάχιστον μια δεκαετία πριν, αφού σε ορισμένα Ταμεία, όπως το ΙΚΑ, υπήρχαν οι τεχνολογικές δυνατότητες.

Η σημερινή πολιτική ηγεσία εκμεταλλεύτηκε την παγιωμένη αντίληψη δεκαετιών, βάσει της οποίας ο συνταξιούχος είναι καταδικασμένος να δείξει απεριόριστη υπομονή και ανοχή, έως ότου καταφέρει να λάβει αυτό που δικαιούται και έτσι μέχρι τον Μάιο του 2016 δεν προσέθεσε ούτε ένα λιθαράκι στην προσπάθεια να ξεκινήσει -έστω και καθυστερημένα- η επιτάχυνση των διαδικασιών.

Απλήρωτες…
Η κυβέρνηση, με βάση τον νόμο Κατρού­γκαλου, υποτίθεται ότι θα κατέβαλε τις συντάξεις από 1 Ιανουαρίου και μετά, ανάλογα με την ημερομηνία συμπλήρωσης του 67ου έτους της ηλικίας των δικαιούχων, ωστόσο όχι μόνο δεν εφαρμόζει τον νόμο αλλά κωλυσιεργεί και στην εφαρμογή της μεταγενέστερης εγκυκλίου του ΕΦΚΑ.
Αυτά επισήμανε σε σχετική ερώτηση προς την αρμόδια υπουργό κ. Έφη Αχτσιόγλου η κ. Αραμπατζή, τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της ΝΔ. Δυστυχώς, οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ βρίσκονται σε μαύρο σκοτάδι.


Σχολιάστε εδώ