ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΡΡΩΣΤΟΣ – Δεν Έχω Ανάγκη από Βοήθεια!

ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΡΡΩΣΤΟΣ – Δεν Έχω Ανάγκη από Βοήθεια!

Πώς να Βοηθήσουμε Κάποιον με Ψυχική Νόσο να Αποδεχθεί τη Θεραπεία

XAVIER AMADOR, Ph.D.

Επιμέλεια ελληνικής έκδοσης:
Σ. ΜΑΡΤΙΝΑΚΗ – Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ


Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που ανακύπτουν στη θεραπεία ασθενών με ψυχική νόσο –ιδιαίτερα των ψυχωτικών– είναι η απουσία επίγνωσης της νόσου τους και, κατ’ επέκταση,  η άρνησή τους για οποιαδήποτε θεραπεία, φαρμακευτική ή μη. Η πίεση που δέχονται οι οικείοι των ασθενών, ο πόνος των ίδιων που δεν ανακουφίζεται και η νόσος που όσο χρονίζει τόσο ανθίσταται στη θεραπεία, καθιστούν το ζήτημα πολύ σοβαρό και απαιτούν υπομονή και λεπτότητα στην προσέγγισή του.

Το παρόν βιβλίο θέτει το ζήτημα αυτό στο κέντρο της προβληματικής του. Ξεκινά με μια εμπεριστατωμένη ανάλυση των λόγων που ένας ασθενής αρνείται το νοσηρό της κατάστασής του, και σιγά-σιγά προτείνει μια μέθοδο (Να ακούς, Να συναισθάνεσαι, Να συμφωνείς, Να συμμαχείς), η οποία θα βοηθήσει όλους όσοι έχουν έναν δικό τους άνθρωπο με σοβαρή ψυχοπαθολογία που την αρνείται.

Αποτελεί καρπό πολύχρονης έρευνας στην κλινική ψυχολογία, αλλά και προσωπικής εμπειρίας του συγγραφέα (ο αδελφός του έπασχε από σχιζοφρένεια), και απευθύνεται τόσο στους επαγγελματίες της ψυχικής υγείας όσο και στους οικείους ασθενών με ψυχική νόσο οι οποίοι αναζητούν τρόπους να διαχειριστούν την άρνηση των αγαπημένων τους.

ΒΗΤΑ Ιατρικές Εκδόσεις


Σχολιάστε εδώ